Kajak-kenu vb: megvan a Duisburgba utazó magyar csapat

MTI/B. D. K.MTI/B. D. K.
Vágólapra másolva!
2023.08.02. 15:41
Hüttner Csaba szövetségi kapitány véglegesítette csapatát az augusztus 23. és 27. között Duisburgban sorra kerülő, olimpiai kvalifikációs kajak-kenu világbajnokságra. A viadalra – a paraszakágat is figyelembe véve – összesen 46 magyar utazik.

A gyorsasági szakágban, a tíz olimpiai számban maximum 18 kvótát (kajakban 6-6, kenuban 3-3) gyűjthet be egy nemzet a párizsi olimpiára, egy versenyző ugyanakkor csak egyet szerezhet.

Az idei világkupák és az Európai Játékok alapján is férfi K–4 500 méteren lehet a legnagyobb harc a kvótákért.

„A négyesre a legnagyobb erőinket kell mozgósítanunk, mert ebben a számban csak a vébén lehet kvótát szerezni. Nagyon kiélezett a mezőny, századok, akár ezredek dönthetnek majd – idézte a magyar szövetség honlapja a szakembert. – A négyes a legfontosabb és ezért óriási áldozatokat kellett meghoznia még egy olyan klasszisnak is, mint Tótka Sándor, aki egyéni olimpiai bajnokként már másodszor áldoz be mindent a csapatért, és a páros elengedésével lemond egy majdnem biztos vb-éremről a négyes javára.”

Nádas Bence két ötkarikás számban is bizonyíthat, ugyanis K–2 500 méteren is rajthoz áll, méghozzá Kopasz Bálinttal. Az egység tavaly világ- és Európa-bajnok lett ebben a számban, és bár az idei válogatókat a Vajda Bence, Szántói-Szabó Tamás egység nyerte, az EJ-n nem jutottak döntőbe.

„Sokáig szerettem volna úgy összeállítani a férfi kajakcsapatot, hogy mindenki csak egy olimpiai számra koncentráljon. Viszont párosban is borzasztóan kemény a mezőny és nem szeretnék abba a hibába esni, hogy ha most véletlenül nem sikerülne a kvótaszerzés, akkor jövő májusban a pótkvalifikáción egy esetleges szeles időjárásban izgulni kelljen. Le a kalappal Vajda és Szántói-Szabó előtt, óriási tehetségek, de nekünk egy olyan páros kell most, amely stabilan tudja hozni a kvótát” – fejtette ki Hüttner Csaba.

A királyszámban, K–1 1000 méteren az idei két vk-t fantasztikus teljesítménnyel megnyerő Varga Ádám indul.

A nőknél is a négyesen volt a fókusz a csapat kialakításakor. Az egység a Gazsó Alida Dóra, Csipes Tamara, Rendessy Eszter, Hadvina Dóra összeállításban áll rajthoz, míg párosban Fojt Sára és Pupp Noémi indul.

„Mivel itt is érvényes az a szabály, hogy a hat kvótát hat versenyző szerezheti meg, meg kellett osztanunk az erőinket. Itt is mindenki szó nélkül beállt a sorba, és a válogatott érdekeit helyezik előtérbe. A négyest illetően az első két beülőben egyértelmű volt, hogy Gazsónak és Csipesnek van helye, mögéjük kerestem két ideális tolóembert. A válogatókon látottak alapján Rendessy Eszterre és Hadvina Dórára esett a választásom. Mivel Dorka és Tami így párosban nem tudna kvótát szerezni, holott a válogatókat megnyerték, K–2 500 méteren Sáriék bizonyíthatnak, akik mindkét válogatón a dobogón végeztek” – indokolta döntését Hüttner. K–1 500 méteren Csipes Tamara indul.

Nem lesz könnyű dolga Adolf Balázsnak férfi C–1 1000 méteren, hiszen a mezőny itt is roppant erős, ráadásul alapesetben csak az első öt (kivéve ha lesz közte francia versenyző, ez esetben a hatodik is) szerez kvótát.

„Balázs az utóbbi időben szépen lépked előre, többször edzett együtt Csipes Tamarával és Varga Ádámmal is, ami abban a tekintetben hasznára vált, hogy az irama jobb legyen. Minden esélye megvan a kvótaszerzésre, de itt az egész mezőnynek nehéz dolga lesz” – fogalmazott a szövetségi kapitány. C–2 500 méteren a szegedi vk-t megnyerő Korisánszky Dávid, Fekete Ádám kettős készül.

„Nem voltunk túl szerencsések, mert az év elején Hajdu Jonatán volt beteg, majd nyáron jött Koris sérülése, viszont azt gondolom, hogy ez már múlté, és a következő négy hét elengedő lesz, hogy megfelelő formába kerüljön. Az edzések alapján meglehet a kvóta” – mondta bizakodva Hüttner.

Női kenuban a vk-n és az EJ-n mutatott teljesítmény alapján a Bragato Giada, Nagy Bianka párosnak Hüttner Csaba szerint nem lehet probléma az olimpiai indulási jog megszerzése. A harmadik kvótáért C–1 200 méteren Balla Virág száll harcba.

A felsoroltakon kívül további húsz szám szerepel a vb programjában, ezek viszont nem olimpiai számok. Több olyan versenyző is akad a csapatban, aki duplázni fog, sőt a kajakos Lucz Anna három számban is vízre száll Duisburgban.

A MAGYAR CSAPAT
férfi kajak

K–1 200 méter: Birkás Balázs
K–1 500 méter: Kopasz Bálint
K–1 1000 méter: Varga Ádám
K–1 5000 méter: Noé Bálint
K–2 500 méter: Nádas Bence, Kopasz
K–2 1000 méter: Vajda Bence, Szántói-Szabó Tamás
K–4 500 méter: Nádas, Csizmadia Kolos, Kuli István, Tótka Sándor

női kajak
K–1 200 méter:
Lucz Anna
K–1 500 méter: Csipes Tamara
K–1 1000 méter: Rendessy Eszter
K–1 5000 méter: Kiszli Vanda
K–2 200 méter: Kiss Blanka, Lucz
K–2 500 méter: Fojt Sára, Pupp Noémi
K-4 500 méter: Gazsó Alida Dóra, Csipes, Rendessy, Hadvina Dóra

férfi kenu
C–1 200 méter:
Koczkás Dávid
C–1 500 méter: Fejes Dániel
C–1 1000 méter: Adolf Balázs
C–1 5000 méter: Adolf
C–2 500 méter: Korisánszky Dávid, Fekete Ádám
C–2 1000 méter: Kollár Kristóf, Fejes Dániel
C–4 500 méter: Koczkás, Slihoczki Ádám, Hajdu Jonatán, Hodován Dávid

női kenu
C–1 200 méter:
Balla Virág
C–1 500 méter: Balla
C–1 1000 méter: Kisbán Zsófia
C–1 5000 méter: Kisbán
C–2 200 méter: Horányi Dóra, Takács Kincső
C–2 500 méter: Bragato Giada, Nagy Banka
C–4 500 méter: Bragato, Csorba Zsófia, Opavszky Réka, Nagy

vegyes számok
K–2 500 méter:
Lucz, Opavszky Márk
C–2 500 méter: Hajdu, Takács

A magyar para vb-csapat
férfiak

KL1 200 méter: Kiss Péter Pál és Suba Róbert
KL2 200 méter: Rozbora András és Kiss Tibor
KL3 200 méter: Kiss Erik
VL2 200 méter: Suba és Juhász Tamás

nők
KL2 200 méter:
Varga Katalin
KL3 200 méter: Molnár Nikoletta
VL2 200 méter: Boldizsár Dalma

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik