Kajak-kenu: 35 fős magyar csapat indul a dániai maratoni vb-n

Vágólapra másolva!
2023.08.22. 14:21
null
Kiszli Vanda a válogatón (Fotó: Makovics Kornél/Tolnai Népújság)
Valamennyi korosztályt figyelembe véve 35 magyar versenyző indul a jövő csütörtöktől vasárnapig tartó maratoni kajak-kenu világbajnokságon a dániai Vejen Koldingban.

 

A magyar szövetség honlapjának beszámolója kiemelte, a felnőttek mellett az ifjúsági és az U23-as korosztály megméretéseire is sor kerül, a vb-re utazó keret pedig a nemrég lezajlott válogatót követően állt össze.

Kiszli Vanda a gyorsasági világbajnokságon való szereplése – K–1 5000 méteren indul – miatt mentességet kapott a klasszikus maratoni táv válogatója alól, így ő már eddig is biztos indulónak számított. Hozzá csatlakozik a Fadd-Domboriban megrendezett válogatót megnyerő Czéllai-Vörös Zsófia.

Rövid körön Kiszli mellett Kőhalmi Emese állhat majd rajthoz, ők a záró napon párosban egyesítik erőiket, ott lesz ebben a számban a friss Európa-bajnoki ezüstérmes Rugási Csilla, Csépe Panna egység is.

Noé Bálint – Kiszli Vandához hasonlóan – rajthoz áll a most szerdán kezdődő, duisburgi gyorsasági kajak-kenu vb-n, azonban rövid körön Vejen Koldingban is ott lesz a férfi kajakos mezőnyben csakúgy, mint Kolozsvári Brúnó. Utóbbi párosban is bizonyíthat, Boros Adriánnal néhány hete Európa-bajnoki bronzérmesek lettek, így nagy ambícióval szállnak vízre. Mellettük a Béke Kornél, Kulifai Tamás duó szerzett még indulási jogot.

Egyesben a magyar színeket ezúttal Péli Zalán, valamint Sellyei Csanád fogja képviselni.

A gyorsasági vb-n szintén induló Kisbán Zsófia is dupla terhelést vállalt azáltal, hogy Duisburg után Vejen Koldingban is rajthoz áll női C-1-ben. Hegedűs Karolina triplázni fog, hiszen a rövid kör mellett felnőtteknél és az U23-asoknál is elindul a klasszikus maratoni számban.

A sportág örökös bajnok kenusa, Kövér Márton a klasszikus maratonon vághat vissza a spanyol Manuel Garridónak, aki a tavalyi vb-n és az idei Eb-n is egyedüliként végzett a kilencszeres világbajnok magyar versenyző előtt. A szám másik indulója a válogató eredményei alapján Simon Sebestyén lesz. Párosban a Zsidai Máté, Gilányi Zsolt duó szerepel.

A felnőtt magyar indulók a maratoni kajak-kenu világbajnokságon:
Kajak:

K1 rövidkör: Noé Bálint és Kolozsvári Brúnó (BHSE és Graboplast Győri Vízisport SE)
K1: Péli Zalán és Sellyei Csanád (Hármaspálya Sportegyesület és Váci Kajak-Kenu SE)
K2: Boros Adrián, Kolozsvári Brúnó és Béke Kornél, Kulifai Tamás (Graboplast Győri Vízisport SE és KSI SE, MTK)
NK–1 rövidkör: Kiszli Vanda és Kőhalmi Emese (Atomerőmű SE és KKNKKA)
NK–1: Kiszli Vanda és Czéllai-Vörös Zsófia (Atomerőmű SE és Graboplast Győri Vízisport SE)
NK–2: Kőhalmi Emese, Kiszli Vanda és Rugási Csilla, Csépe Panna (Atomerőmű SE, KKNKKA és KSI SE, UTE)
Kenu:
C–1 rövidkör: Simon Sebestyén (Lágymányosi Spari Vízisport)
C–1: Kövér Márton és Simon Sebestyén (Budapesti Honvéd SE és Lágymányosi Spari Vízisport)
C–2: Zsidai Máté, Gilányi Zsolt (KSI SE)
NC–1 rövidkör: Kisbán Zsófia és Hegedűs Karolina Dóra (Lágymányosi Spari Vízisport és Váci Karakán)
NC-1: Hegedűs Karolina Dóra (Váci Karakán)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik