Kajak-kenu: krakkói főpróba az olimpiai kvalifikációs világbajnokság előtt

Patai GergelyPatai Gergely
Vágólapra másolva!
2023.06.12. 11:05
null
A <strong>Tótka Sándor</strong> (balról), <strong>Nádas Bence</strong>, <strong>Csizmadia Kolos</strong>, <strong>Kuli István</strong> összetételű férfi kajak négyes első nemzetközi megméretésén, a szegedi világkupa versenyen már bizonyított (Fotó: Földi Imre)
Reflektorfényben a férfi kajak négyes, amelynek csak a duisburgi világbajnokságon lesz lehetősége az olimpiai kvótaszerzésre – Hüvös Viktor mesteredző az Európai Játékokon felmérheti, hol tartanak a mieink a riválisokhoz képest.

Nincs második esély, az augusztusi duisburgi világbajnokságon kell megszerezni a négy olimpiai kvótát K–4 500 méteren. A „Kicsi Team”, vagyis Hüvös Viktor mesteredző csapata meleg övi edzőtáborok után Dunavarsányban készül az olimpiai kvalifikációs vb-re, amelyen, ha csak európai alakulat jut a döntőbe, az első hétben kell végeznie ahhoz, hogy megszerezze a párizsi indulási jogot hazánknak. A szakember minden lehetséges felállást kipróbált, s végül a Kuli István, Csizmadia Kolos, Nádas Bence, Tótka Sándor egység mellett döntött, amely a szegedi világkupán már bizonyított, bivalyerős mezőnyben bronzérmet szerzett.

„Tavaly ősszel Hüttner Csaba szövetségi kapitánnyal, Boros Gergely szakmai igazgatóval és az edzőkkel arról tanácskoztunk, hogy miként tudnánk mind a hat férfi kajakos kvótát megszerezni Párizsra – mondta lapunknak Hüvös Viktor. Nekünk az a feladat jutott, hogy a négyessel begyűjtsük a négy kvótát, és mivel erre az idei világbajnokság az egyetlen lehetőség, Duisburg került a célkeresztbe. A legfontosabb irányelv, hogy a nemzetközi versenyeken, amelyeken elindulunk, dobogón végezzünk – a szegedi világkupán sikerült, azóta pedig tovább fejlődtek a srácok. Nem titok, hogy többféle összetétellel is próbálkoztunk, tavaszra aztán két variáció maradt, a sevillai edzőtábor után a jelenlegi felállás mellett döntöttünk.”

Hüvös Viktor négy szakaszra osztotta a vb-felkészülést, a harmadik lezárásaként az Európai Játékokon is rajthoz áll a négyes, amely ebben a felállásban a szegedi vk-viadal után másodszor versenyez nemzetközi mezőnyben. A mesteredző szerint fizikailag van még tartalék kajakosainkban, akik a világbajnokságra időzítik a csúcsformát – más kérdés, hogy a riválisok is így tesznek, vagyis ádáz küzdelem várható a kvótákért. Krakkóban felmérhetik a mieink, hol tartanak a vetélytársakhoz képest.

„Nagyon szoros az európai élmezőny, a tavalyi Eb-n egyetlen tized volt a különbség a második és a hetedik helyezett között. A középfutamok is egyre erősebbek, márpedig ha Duisburgban nem sikerül döntőbe jutnunk, elúszik a kvóta – szögezte le a szakember, aki a felkészülés menetéről is beszélt. – Az alapozás első szakaszában elsősorban arra ügyeltünk, hogy megelőzzük a sérüléseket, majd elkezdtük az állóképesség és a gyorsaság fejlesztését. A folytatásban speciális időszak következett, amikor már a versenysebesség elérésén dolgoztunk, egyre kevesebb olyan edzésük volt a srácoknak, amikor lassan kellett kajakozniuk. Ezt a szakaszt zárjuk le az Európai Játékokkal, majd a világbajnokságig az intenzitást növeljük, a mennyiséget csökkentjük, és fokozatosan a taktikai finomságok is előtérbe kerülnek.”

Amikor tizedek döntenek érmekről és kvótákról, bizony az apró részletek is jelentőssé válnak. A „Kicsi Team” modern eszközökkel dolgozik, amelyek nemcsak az ideális egység összeállításában, hanem a teljesítmény monitorozásában és értékelésében is segítenek. Hüvös Viktor szerint jó úton jár a négyes, amiről az Európai Játékok is visszaigazolást adhat – ellenkező esetben még mindig lesz két hónap a világbajnokságig, hogy fordítsanak az irányjelzőn.

„Azt láttam az edzéseken, hogy nagyon érzik a versenytempót a fiúk, ami biztató előjel a világversenyekre nézve – hangsúlyozta Hüvös Viktor. – A teljesítménydiagnosztikának köszönhetően pontosan látjuk, mennyit fejlődtek a versenyzők egyénileg, valamint arra is figyelünk, hogy minél hatékonyabban tudjanak együttműködni, szinkronban dolgozzanak. Szeretnénk úgy hazajönni Krakkóból, hogy kiadták magukból a srácok, amire képesek – ha minden összeáll, egy másodperces javulást is elérhetünk. Nem az Európai Játékok a főverseny idén, de fontos lépcsőfokként tekintünk rá, mert a világbajnokság előtt fel kell mérnünk, hogy jó irányba haladunk-e.”

A viadal Európa-bajnokságnak is minősül, ugyanakkor a krakkói pálya sajátosságából adódóan 1000 méteres versenyeket ezúttal nem rendeznek. Az Európai Játékok programjában június 21. és 24. között szerepel a kajak-kenu sprintszakága, a férfi kajak négyes 500 méter elő- és középfutamait már az első versenynapon lebonyolítják, ám érmeket csak június 23-án délután osztanak.

AZ OLIMPIAI SZÁMOK DÖNTŐI
Férfiak. Június 22., 14: C–2, 500 m. 14.30: K–2, 500 m.   23., 14.20: K–4, 500 m.
Nők. 22., 14.10: C–2, 500 m. 14.40: K–4, 500 m. 23., 14.10: K–2, 500 m. 15.18:
C–1, 200 m. 24., 12.10: K–1, 500 m

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik