EJ, kajak-kenu: Varga Ádám hatalmas fölénnyel aranyérmes 500 méteren!

PATAI GERGELY (Krakkó)PATAI GERGELY (Krakkó)
Vágólapra másolva!
2023.06.24. 12:42
null
<strong>Varga Ádám</strong> Európa-bajnok (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)
A kajakos Varga Ádám hatalmas fölénnyel győzött az 500 méter egyes döntőjében a krakkói Európai Játékokon. Gazsó Alida Dóra a nők 500 méteres távján második lett, míg Kiss Ágnes bronzérmet szerzett a kenusok 500 méteres versenyében. Adolf Balázs a férfiaknál a hetedik helyen ért célba.

 

Miközben a krakkói médiaközpont kijelzője hőségriadóra figyelmeztetett, a kajak-kenu pályán úgy szakadt az eső, mintha dézsából öntötték volna. Mint kiderült, az időjárásjelző rendszert csütörtök óta nem frissítették, szombatra pedig az Európai Játékok központi helyszínére is megérkezett a hidegfront, így a lelátón már nem póló és rövidnadrág, hanem esőkabát volt a dresszkód. A helyszíni bemondó fél órával a kezdés előtt arra kérte a nézőket, tapsoljanak hangosan, hogy változzon az időjárás – megtették, de az égieket nem tudták jobb belátásra bírni.

A program első felében nem emelkedett meg a pulzusunk, a B-döntőkben ugyanis nem volt magyar érdekeltség, minden egységünk éremért csatázhatott. Az egyetlen szombati olimpiai számban, női K–1 500 méteren Gazsó Alida Dóra a legfényesebbre pályázott, párostársa, Csipes Tamara szerint jó eséllyel. Azért a riválisok sem voltak kispályások, ott volt a mezőnyben például a szám riói ezüst- és tokiói bronzérmese, a dán Emma Jörgensen is, aki 250 méternél több mint fél hajóhosszal vezetett. Gazsónak maradt tartaléka, ledolgozta hátrányát, és bár a végét Jörgensen bírta jobban erővel, kétszeres világbajnokunk nemcsak második helyére, hanem kitűnően felépített pályájára is büszke lehet.

És akkor mit érezzen Varga Ádám? K–1 1000 méteren olimpiai ezüstérmes kajakosunk pályafutása első Európa-bajnoki címét szerezte meg a felnőttek között, miután 500-on rajt-cél győzelmet aratva leiskolázta a mezőnyt. Varga már fél távnál egy hajóhosszal vezetett a portugál Fernando Pimenta előtt, a végén pedig csak az volt a kérdés, hogy mennyivel nyeri meg a döntőt – ő persze máshogy érezte, s hiába kezdett fáradni, az utolsó száz méteren rátett még egy lapáttal. Tavaly Jacob Schopf két tizeddel megelőzte ezen a távon, a német ezúttal nem volt ott a mezőnyben, és más sem tudott kihívója lenni Vargának, akiről Hüttner Csaba szövetségi kapitány csak annyit mondott: „Brutális ez a srác”.

VARGA ÁDÁM ÉRTÉKELÉSE

– Amint kiszállt a hajóból, már Gazsó Dorka eredményéről érdeklődött. Ennyire összetartó a csapat?
– Igen, amikor nincsen futamom, a partról mindig figyelem a többieket. Úgy izgulok értük a lelátón, mintha én is a hajóban ülnék.

– Hüttner Csaba szövetségi kapitány a brutális jelzőt használta, ön hogyan jellemezné saját teljesítményét?
– Szerintem is brutális volt... Nagyon örülök neki, hogy egész évben ilyen jó formában vagyok, ez már a harmadik nagy verseny volt, amelyen mindent ki tudtam adni magamból. Az idei az első évem, amikor a felnőttmezőnyben fontos számokat nyerek meg, ráadásul nem is szoros csatában.

– Ahhoz már kezdünk hozzászokni, hogy ezer méteren hajóhosszt ver a mezőnyre, de ezúttal ötszázon is nagyon fölényesen győzött.
– Örülök, hogy így alakult. Egyébként nincs nagy különbség a két szám között, mindkettőben elengedhetetlen az állóképesség és a gyorsaság.

– Rajt-cél győzelmet aratott, már a táv elején ellépett a mezőnytől. Érezte, hogy bírja végig erővel?
– Fogalmam sem volt, mert háromszáz méterig az előfutam is nagyon kényelmes volt, utána kezdett el fájni, de akkor vissza tudtam venni. Úgy építettem fel a pályát, hogy az elejétől a végéig megpróbálom tartani a tempót, jó érzés, hogy sikerült. Nem sok idő jut a pihenésre, rövid pihenő után folytatom a felkészülést a világbajnokságra.

 

Varga Ádámnak az aranyérmet a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke, Gyulay Zsolt adta át.

A szombati kajak-kenus éremkollekciót Kiss Ágnes tette teljessé, aki C–1 500 méteren úgy szerzett bronzot, hogy több mint négy másodpercet vert rá a negyedik helyezettre. A férfiaknál Adolf Balázs hetedikként ért célba a számban.

Kétszáz vegyesen a Nagy Bianka, Fekete Ádám kenus duó szoros küzdelem végén maradt le a dobogóról, negyedik lett, míg a Lucz Anna, Vajda Bence kajak kettes kilencedikként zárta a döntőt.

A pálya adottságai miatt a lengyelországi versenyen csak 200 és 500 méteres számokat rendeztek.

FÉRFI KAJAK EGYES 500 MÉTER
Döntő

1. VARGA ÁDÁM 1:36.212 perc
2. Fernando Pimenta (Portugália) 1:37.358
3. Marko Dragoszavljevics (Szerbia) 1:37.806

NŐI KAJAK EGYES 500 MÉTER
Döntő

1. Emma Jörgensen (Dánia) 1:49.494 perc
2. GAZSÓ ALIDA DÓRA 1:49.642
3. Milica Novakovics (Szerbia) 1:50.892

NŐI KENU EGYES 500 MÉTER
Döntő

1. Ljudmila Luzan (Ukrajna) 2:02.920 perc
2. María Corbera (Spanyolország) 2:03.990
3. KISS ÁGNES 2:04.576

FÉRFI KENU EGYES 500 MÉTER
Döntő

Martin Fuksa (Csehország) 1:45.462 perc
2. Catalin Chirila (Románia) 1:46.340
3. Serghei Tarnovschi (Moldova) 1:46.460
...
7. ADOLF BALÁZS 1:48.264

KÉSŐBB

KAJAK KETTES 200 MÉTER VEGYES
1. Teresa Portela, Kevin Santos (Portugália) 34.260 másodperc
2. Emma Jörgensen, Magnus Sibbersen (Dánia) 34.572
3. Lena Röhlings, Jacob Schopf (Németország) 34.700
...
9. LUCZ ANNA, VAJDA BENCE 35.772

KENU KETTES 200 MÉTER VEGYES
1. Antia Jacome, Pablo Grana (Spanyolország) 39.413 másodperc
2. Aleksander Kitewski, Sylwia Szczerbinska (Lengyelország) 40.601
3. Nico Pickert, Annika Loske (Németország) 40.697
4. NAGY BIANKA, FEKETE ÁDÁM 40.74
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik