H. Á.
2023.01.29 21:51 Frissítve: 2023.02.02 15:40

Jégkorong MK: szétlövéssel a BJA HC nyerte meg a trófeát

A jégkorong Magyar Kupa döntőjének aktuális kiírása az Erste Liga legjobbja, a Budapest Jégkorong Akadémia HC és az osztrák ligában vitézkedő Hydro Fehérvár AV19 között a 2–2-es rendes játékidő után a gól nélküli hosszabbítást követő szétlövéssel dőlt el a fővárosiak javára.

Farkas Roland kapus a BJA HC egyik legjobbja volt a döntőben (Fotó: Koncz Márton) – A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA  NYÍLIK

A BJA HC kezdte valamivel jobban a mérkőzést, s a 4. perc végén Kirils Galoha segítségével Schlekmann Márk csent korongot a Fehérvár védőharmadában, majd kíméletlenül felvarrta a rövid felsőbe a pakkot, ezzel megszerezve a vezetést csapatának. A fővárosiak a vezetés birtokában sem álltak vissza, így nyílt játékot és mindkét kapu előtt több lehetőséget hozott az első 20 perc. Némi meglepetésre a fehérvári Olivier Roy kapusnak akadt a több dolga –, de tegyük hozzá, kollégája, Farkas Roland sem unatkozott. 

Utóbbinak aztán a középső játékrészben már jóval több alkalommal kellett játékba avatkoznia, fokozta a nyomást a Volán, s végül a harmad közepén Andrew Sarauer révén sikerült is egyenlíteni: a magyar válogatott támadó egy kapu mögül visszatett pakkot lőtt be okosan középről a kapu bal oldalába. A gól után röviddel aztán emberhátrányba került a BJA – 15 másodpercig kettős hátrányban is voltak a fővárosiak –, s végül a második fórt Hári János bombájával kihasználták a fehérváriak, ezzel megfordítva a meccset.A felvonás utolsó perceiben aztán az indulatok kerültek előtérbe, egyre többször szólalkoztatok össze a játékosok a játékmegszakítások során, főleg, miután a harmad végéhez közeledve Magosi Bálint egy ütközés után megsérült.

Magosi válla a második szünetben nem jött rendbe, így ő már tért vissza a harmadik játékrészre, amelyet a BJA kezdett jobban, hiszen Galoha ugrott ki, négy és fél perc játék után egyedül, és végül szép szóló végén fel is lőtte a jobb felsőbe a korongot, ezzel tehát egyenlítve és ismét nyitottá tette a mérkőzést. Hol volt már a középső 20 perc nyomasztó Volán-fölénye, amikor a fehérváriak 26 alkalommal lőttek kapura? Jelentjük, elmúltak, a hajrára fordulva ugyanis ismét inkább a fehérvári kapusnak akadt több tennivalója, ám újabb gól már nem esett, így jöhetett a ráadás.

Abban viszont nem született gól – pedig mindkét kapu előtt akadtak lehetőségek –, s ez azt is jelentette, hogy végül szétlövés dönt. Ebben végül a hetedik lövő, Sarauer volt elsőként eredményes, majd Galoha rögtön válaszolt, s végül az ötödik sorozatban másodiknak lövő Eetu Elo belőtte, ezzel pedig a BJA HC nyerte a Magyar Kupa idei kiírását.

A kupagyőztesek (Fotó: Koncz Márton) – A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA  NYÍLIK

JÉGKORONG
MAGYAR KUPA, HELYOSZTÓK
DÖNTŐ

BUDAPEST JÉGKORONG AKADÉMIA HC
HYDRO FEHÉRVÁR AV19 3–2 (1–0, 0–2, 1–0, 0–0, 1–0) – szétlövéssel
Tüskecsarnok, 1916 néző. V: Babic, Soós, Kövesi, Váczi.
BJA HC:
FARKAS R. – Pozsgai, Szabó B. / Gőz, Garát / Vorobjov, Tóth Gergely / K. Varga, Dóczi – Culigin, GALOHA 1 (1), Djumics / ELO 1, Viikilä, SCHLEKMANN 1 (1) / Nagy Krisztián, Tóth R., Szita / Ritter, Ravasz, Molnár B. Edző: Kangyal Balázs
FEHÉRVÁR:
O. Roy – O'Brien, T. Campbell (1) / Stipsicz, Donaghey / Fournier, Szabó Dániel / Csollák, Horváth M. – Erdély Cs., Hári J. 1, Kuralt / Leclerc (1), Magosi B., Sarauer 1 / Bartalis I., Mihály Ákos, Vértes (1) / Ambrus G., Németh K., Terbócs (1). Edző: Kevin Constantine
Kapura lövések:
33–51.
Gól – emberelőnyből:
1/0, ill. 4/1
MESTERMÉRLEG

Kangyal Balázs: – Maradjunk a realitás talaján, a Fehérvár a második harmadban megmutatta, miért játszik tulajdonképpen egy egy szinttel magasabb ligában, ekkor sok kiállítást is begyűjtöttünk. Szerencsénk volt, hogy csak kettőt kaptunk. A harmadik harmadban nagyon éretten hokiztak a fiataljaink is, a szétlövés pedig lutri, ezúttal nekünk kedvezett.
Kevin Constantine: – Az első harmadban jól teljesített a BJA, előnybe is került, de a másodikban már mi voltunk fölényben. Az egész idényünkre jellemző, amit láttunk: nem szereztünk elég gólt a rengeteg lehetőségünkből. Az egygólos előny semmire sem elég a jégkorongban, egyetlen elszakadásból büntettek, a hosszabbítás három a három elleni játékában és a szétlövésben meg bármi megtörténhet.  

BRONZMÉRKŐZÉS
DEAC–Újpest 2–3 (0–0, 1–2, 1–1)

2023.03.19 21:47:24

Jégkorong nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Minimum négy, maximum hét alkalommal ádáz ellenfelek lesznek, hogy aztán májusban vállt vállnak vetve, Kevin Constantine szövetségi kapitány szakmai segítőiként már mindketten azért dolgozzanak, hogy az idény megkoronázásaként (hab a tortán 2.0…) a magyar válogatott megkapaszkodjon a világbajnoki elitben.

2023.03.14 10:19:29

Jégkorong nemzetisport.hu

Gottlibet Zóra álma, hogy egyszer a téli olimpián fújhassa a sípot.

2023.02.26 19:39:40

Jégkorong nemzetisport.hu

A Sportklub a 2016–17-es idény után marad le ismét a bajnoki elődöntőről.

2023.01.30 20:04:24

Jégkorong nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. A Fehérvár tovább rombolta saját nimbuszát.

2023.01.18 13:39:03

Jégkorong nemzetisport.hu

Edzője szerint a magyar jégkorongozó megnyerte magának a társait, és biztos gólnak látszó lövéseket is kivédi.