Győzelemmel zárta az olimpiai selejtezőt a magyar válogatott

SZŰCS ANDRÁS (Riga), HARMATH ÁKOS (Budapest)SZŰCS ANDRÁS (Riga), HARMATH ÁKOS (Budapest)
Vágólapra másolva!
2021.08.29. 11:50
null
Nagy Gergő gólja (Fotó: Madarász Milán/MJSZ)
Győzelemmel zárta az olimpiai kvalifikáció utolsó szakaszának E-csoportját a magyar férfiválogatott, miután az utolsó mérkőzésén 2–1-re nyert Olaszország ellen. A téli játékokra kijutásról döntő Lettország–Franciaország rangadót délután rendezik.

JÉGKORONG
OLIMPIAI SELEJTEZŐ, RIGA
3. FORDULÓ
MAGYARORSZÁG–OLASZORSZÁG 2–1
(0–0, 1–0, 1–1)
Riga, Aréna Riga, 460 néző. V: Schrader (német), Sternat (osztrák), Riecken (osztrák), Waldejer (norvég)
MAGYARORSZÁG: RAJNA – Pozsgai, Horváth M. / Szirányi B., Garát / Stipsicz (1), Szabó Dániel / Tóth Gergely – Erdély Cs., Hári J., SOFRON (1) – MIHÁLY ÁKOS 1, BARTALIS (1), Magosi B. / Papp K., NAGY G. 1, Terbócs / Nagy K., Vas J., Benk
Szövetségi kapitány: Sean Simpson
OLASZORSZÁG: Bernard – Larkin, Trivellato / Spornberger, Glira / Miglioranzi, Marchetti / Gios – Miceli, Petan, Frank / S. Kostner (1), MORINI 1, Frigo (1) / Traversa, Alberga, Giliati / Deluca, Hochkofler, D. Kostner / Magnabosco
Szövetségi kapitány: Greg Ireland
Gól: Nagy G. (39. – ee.), Mihály (48.), ill. Morini (54.)
Kapura lövések: 24–30.
Gól – emberelőnyből: 3/1, ill. 4/0

Annyit változott az állományunk az utolsó napra, hogy miután az edzőtábor megnyitása előtt le kellett mondanunk Galló Vilmos szolgálatairól, majd az első korongbedobás előtt a másik légiós klasszisunkról, Sebők Balázsról is, erre pénteken megsérült a kezdőkapusunk, Hetényi Zoltán is, vasárnap nem öltözött be a honosított kanadai bekkünk, Scott Macaulay sem, úgyhogy maradt hét védőnk, a kapuban pedig Rajna Miklós folytatta, és Arany Gergely ült a kispadra.

Részben a személyi változások, részben a házigazda Lettországtól kapott 9–0-s verés nyomán Sean Simpson szövetségi kapitány belenyúlt a csatársorokba és hátvédpárokba is, olykor már a meccs közben is. Ehhez persze hozzájárult, hogy kétszer is emberhátrányba kerültünk, ami után néha szokás időlegesen módosítani a sorokon, hogy a hátrányban bekkelők fújhassanak egyet. Nos, most a második ilyen két percük teljesen jogtalan volt, mert Bartalis Istvánnak fogás címén kellett lehuppannia a büntetőpadra, noha semmit sem csinált, csak tusakodott másik három kollégájával a palánknál – csak a játékosok mellett a bírók is igyekeznek haladni a karrierjükkel, és úgy tudnak kitűnni, ha mindent észrevesznek, ez viszont olykor átcsap túlbuzgóságba, és olyat is látnak, ami nincs is.

MIHÁLY ÁKOS
„Bartalis Isti nagyon szép gólpasszt adott, nekem csak be kellett lőnöm az üres kapuba, viszont nagyon örülök neki, megtiszteltetés, hogy végre a válogatottban is betaláltam. Az előző mérkőzésen történteket megbeszéltük, sokáig emlékezünk majd arra a vereségre, de ez már új meccs volt, és szerencsére jól hokiztunk. Nagyon odafigyeltünk a védekezésre, különösen emberhátrányban, Miki végig tartotta a csapatot a kapuból, és mindenki jól teljesített. A szurkolóknak is szerettük volna meghálálni a támogatást: ők és mi is megérdemeltük a Himnuszt a végén” – formált véleményt az első válogatott gólját szerző Mihály Ákos.

Mindenesetre az első harmadban egyébként sem akadt sok látnivaló, mert ugyan a lőlap 11–4-es olasz fölényt jelzett, a játék kiegyenlítettebben alakult, csak a mieinknek nem akaródzott a kapu felé küldeniük a pakkot, ami egyébként szokatlan mennyiségben repkedett ki a pályáról.

A második szünetre átvettük a statisztikai és a tényleges vezetést is, hiszen a 13–9-es lövésszámból 1–0-s részeredményt is faragtunk. Pedig ez a meccs sokáig hasonló fokú, csak másféle szenvedéseket okozott, mint az előző, mert temérdek hibát követtek el a fiúk, rossz döntéseket hoztak olykor nyomás nélkül is, lassan és/vagy korcsolyázás nélkül hokiztak – Sofron Istvánban azonban 33 évesen és Csíkszereda felé tartva is van annyi, hogy életet leheljen a csapatba, ha máshogy nem megy, akkor csapkodva, küzdve, verekedve, hogy történjen már valami. Most ugyan ő is kapott egy túllihegett kiállítást – ugyanúgy Andre Schrader játékvezetőtől, aki még kiselőaadást is tartott neki –, de aztán a Fehérváron légióskodó Alex Petan is a szívére vette a sorsunk alakulását, és kiállíttatta magát, ebből pedig végre-valahára betalált Nagy Gergő, Sofron asszisztjából (1–0).

Nem tűnt ez sokkal többnek, mint amennyit érdemeltünk, mert habár a mieink sem remekeltek, a „squadra azzurra” még rosszabbul ment, az ötlet legkisebb jele nélkül, és szokásosan rá is játszva erre-arra.

THOMAS LARKIN
„Többre számítottunk magunktól. Ki kell találnunk, miként lehetnénk hatékonyabban, találhatnánk be többször. Ha annyit mondok, hogy csalódottak vagyunk, akkor finoman fogalmaztam” – mondta a mérkőzés után az olasz válogatott védője.

Erre akkor fáztak rá, amikor a mieinkből csak kibújt, hogy tudnak ügyesen is jégkorongozni: Bartalis István gólpassza például akárhol és akármikor megállná a helyét, a jó helyen álló és kellően gyorsan reagáló Mihály Ákos az első válogatott-találatát szerezte belőle (2–0)!

Épp kezdtük volna jól érezni magunkat, amikor sikerült elrontani Rajna shutoujtát: Giovanni Morini a saját alapvonalánál szerzett korongot, egy jobb, majd bal oldali kényszerítővel végigszlalomozott az egész pályán, és be is lőtte (2–1) – a harmadik mérkőzés harmadik harmadának 13. perce után szerezve meg Olaszország első gólját az egész hétvégén.

Eddig és ezután is Rajna volt a legjobbunk, és kellett is neki, mert 2:03-mal a vége előtt megint emberhátrányba kerültünk, Szabó Dániel ráadásul 2+2-t kapott... 1:35-tel a vége előtt már a 2020 tavaszán a MAC-nál is megforduló Andreas Bernard is lement a plusz mezőnyjátékosért cserébe, úgyhogy négy a hat ellen bekkelhettünk. De ha valamire, a hátrányos védekezésre nem lehetett panaszunk ezen a napon, úgyhogy meglett a győzelem, és az E-csoport harmadik helye.

Pekingbe a mostani selejtezőtorna házigazdája, Lettország vagy Fraciaország jut majd ki, erről délután határoznak egymás ellen – a mieink pedig majd novemberben jönnek össze a szokásos felkészülési tornára, amely a tavaly elhunyt volt szövetségi elnök, a jogászprofesszor Sárközy Tamás nevét viseli immár.

MESTERMÉRLEG
SeanSimpson:–Lettország ellen az utolsó harmaddal, kivált az utolsó tíz perccel elégedetlenek voltunk, most azonban meg kell dicsérnem a csapatot, mert kiválóan reagált a sérüléseink dacára. Stabilan és jól hokiztunk, aminek győzelem lett a vége. Az egész torna során talán másfélharmadunknem sikerült: azt a vereséget kielemeztük, ésfelkészítettüka brigádot a folytatásra. A szövetségi kapitánytól a stábon át a játékosokig mindenki a válogatotthoz tartozik, amely klasszikuscsapatteljesítménnyelreagált a kudarcra.
Greg Ireland:– Csalódottá tesz minket, hogy így fejeztük be a tornát. Tudtuk, hogy nem lesz könnyű dolgunk, ám nem tudtuk átvinni a lécet, amit mi helyeztünk magasra. Viszont egyetlen találatot szereztünk a hétvégén, győzelmet egyet sem, tehát nem lehetünk elégedettek.

MENTÁLISAN MEGKÖNNYEBBÜLT

– Megkönnyebbült?

– Nagyszerű érzés győzni, ennek nyilván örülünk. Tudtuk, hogy a Lettországtól elszenvedett vereség után vissza kell csapnunk: hiába játszottunk akkor is jól negyven percig, az utolsó húsz nem volt méltó a mezünkhöz.

– Csapatkapitányként sok dolga volt a szünnapon?

– Semmi dolgom sem volt, a keretből sokan csapatkapitányok, vagy helyettesek a klubjukban, mi ettől is vagyunk erősek. Nagyon jól tudjuk, hogy mit csináltunk rosszul pénteken, hogy elfogadhatatlan kilencet benyelni a világranglista tizedikjétől is – amely idén megverte Kanadát... –, az a teljesítmény elfogadhatatlan volt. Ugyanakkor mentálisan erősnek kellett maradnunk, mert jól tudtuk, hogy lesznek otthon, akik majd leszólnak, sőt megkérdőjelezik az elmúlt évtizedünket. Boldog vagyok, hogy sikerült rájuk cáfolnunk, és ismét büszkévé tettük az országot, hiszen A-csoportos ellenfelet vertünk meg. Ha mindenki száztíz százalékot tesz bele, ilyen eredményekre vagyunk képesek.

– Szakmailag mik a tanulságai ennek a tornának?

– Jobb lett volna kicsivel többet készülni, mert, ha Lettország tudott július közepe óta készülni, akkor nekünk is kellene erre figyelnünk, főleg, hogy mi voltunk a legalacsonyabban jegyzett csapat, le kell vonnunk a konzekvenciákat. Kellett tehát idő a tempó felvételéhez, habár Franciaország ellen az elejétől jól pörögtünk, tényleg pariban voltunk, 4–3-nál vasat lőttünk, ziccerünk is volt, abszolút benne volt az egyenlítés. Lettország más dimenzió NHL-esekkel, KHL-esekkel... Olaszország ellen pedig szokásosan ki-ki meccset játszottunk, Rajna Miki pedig fantasztikusan védett, bizonyítva, hogy amikor megkapja a lehetőséget, akkor él vele. Fegyvertény, hogy le tudtunk győzni egy A-csoportos válogatottat, és jó lenne minél több ilyen meccset játszani!” – mondta Nagy Gergő, a válogatott csapatkapitánya.

A csoport másik mérkőzésén:
Lettország–Franciaország 2–1
(1–0, 0–0, 1–1)

A TORNA VÉGEREDMÉNYE
1.Lettország33
17–19
2.Franciaország33
8–56
3.MAGYARORSZÁG3125–153
4.Olaszország331–100

PERCRŐL PERCRE

III. HARMAD

20. perc: Egy veszélyesen a kapu elé tett korong, nincs beleérés. Egy jó blokk a védelmünktől, majd két önfeláldozó mentés Nagy Gergőtől, és vége.

19. perc: Elhozzák a bulit, és lehozzák a kapusukat, 6 a 4 ellen támadnak.

18. perc: Na ezért kár... Szabót szórják ki magas bot miatt, két perc. Sőt, plusz kettő, mert vérzik is az olasz, akit fejbe talált.

18. perc: Kicsit beszorultunk az utóbbi egy percben, de végül sikerült kipiszkálni a pakkot a harmadunkból.

17. perc: Magosi a sarokból jól játszott Sofron elé, aki tisztán fordulhatott kapura, lőtt is, a keresztvasat találta telibe.

15. perc: Zúg a lelátón a „Győzni akarunk!” rigmus.

14. perc: Szépítenek az olaszok. Morini! Ő szerez korongot a saját kapuja mellett, majd megindul vele, kényszerítőrik Frigóval, s végül közelről Rajna jobb válla fölött a kapuba helyez, 2–1.

13. perc: Nagy Gergő ütője törik el a nagy védekezés közepette, szerencsére nincs belőle baj.

12. perc: Letelt a kiállítás.

11. perc: Felállunk, megjáratjuk a pakkot, végül Bartalis nagy lövése után a kapus előtt nem sikerül belekotornia Mihálynak, pedig fonákkal behúzhatta volna...

10. perc: Spornberg ütött oda bottal Terbócsnak, jár a két perc.

9. perc: Ez volt Mihály első gólja a válogatottban.

8. perc: Ott a második! Mihály! Bartalis lopta a távot a balon, majd bekanyarodott a kapu mögé, ám még az érkező Mihály Ákos elé tette a korongot aki be is bombázta a rövidre, 2–0!

6. perc: Hári hagyta ott a korongot a kéken Stipsicznek, de ő nem számított erre, így Morini végigroboghatott a kapunkig, Rajna eszén viszont nem tudott túljárni.

5. perc: Nagy Krisztián lőtt balról, a kipattanót Benk tette rá, mindkétszer védett Bernard.

4. perc: Petan szerzett korongot a harmadunkban, egyből kapura is suhintotta, Rajna fogta a kesztyűssel.

3. perc: Magosi piszkálta kapura a pakkot, Bernard azonban a helyén volt. Ahogy Rajna is Larkin újabb lövésénél.

2. perc: Larkin kemény lövését védi Rajna. Aztán Nagy Krisztián csap le egy lecsorgóra a támadóharmadban, majd a háta mögé tette az érkező olasznak...Azt hitte, Benk érkezik.

1. perc: Elkezdődött az utolsó játékrész. Egy túlütéssel nyitottunk.

Érkeznek a csapatok.

Az utolsó játékrész előtt a statisztikában javítottunk, 20–17 oda a kapura lövések száma.

A harmadot követően a levonuló játékvezetőknek Vas Márton, a magyar csapat általános igazgatója magyarázta el, hogy mi is lett volna a helyes ítélet Glirával kapcsolatban...

II. HARMAD

20. perc: Morini lépett ki ziccerben, fonákkal lőtt is, Rajna védett, ezzel pedig vége is a harmadnak.

20. perc: Bunyó! Erdély borította fel Bernard kapust,akin Glira vesz elégtételt, és bele is rúg a földön fekvő Erdélybe. Közben pedig a palánk mellett Petan és Sofron esik egymásnak. A bírák végül mind a négyüket kiszórják két percre.

19. perc: NAGY GERGŐ! VEZETÜNK! Előny-gól! Sofron lövése lejön a kapusról, s a kipattanót közelről bepiszkálja Nagy. 1–0!

18. perc: Késleltetett kiállítás az olaszoknál, amit végül Horváth ütőtörése után tudnak csak kiosztani a zebrák. Petant küldik ki két percre.

17. perc: Beszorítjuk az olaszokat, és többször is lőttünk, de nem sikerült a kapuba találni.

16. perc: Sofron kapott jó átadást Stipsicztől, de lesodorták a pakkot az ütőjéről, mielőtt lőhetett volna.

15. perc: Terbócs lövése csilingelt a kapuvason, majd Papp lövését hárította Bernard, aztán nagy kavarodás végén húzták ki az olaszok a kapujuk elől.

14. perc: Tilosat ütnek az olaszok, Magnabosco nem érte be a korongot.

13. perc: Erdély jó lövése után Sofron akaszkodott össze Larkinnal, de a vezetőbíró úgy ítélte meg, nem kell kiállítani egyiküket sem.

12. perc: Traversa lőtte a kapu elé a korongot, de nem tudott beleérni senki, így Rajna biztos kézzel terelte oldalra.

11. perc: Stipsicz szép cselekkel tört be az olasz harmadba, de hiába játszott össze Sofronnal, nem sikerült lövésig jutni.

10. perc: Benk nagy ütközése után Nagy Krisztián elé került a pakk, lőtt is középről, Bernard védett. Aztán Papp lövését is védi a kapus.

9. perc: Larkin lövését védi Rajna szépen, könyökkel...

8. perc: Megint egy a kapunk előtt csordogáló pakk, Rajna kiszúr a bottal, így nincs lövés.

7. perc: Újabb olasz lövés, középen Morini bele is piszkál, de Rajnán nem jut át a pakk. Újabb lecsorgó lövéssel zárul a hátrányunk. Ezt is sikerült kibekkelni.

6. perc: Könnyedén masíroznak át az olaszok a középső harmadon, Petán lövését fogja Rajna.

5. perc: Diego Kostner kerülte meg Rajna kapuját, s húzta kapura fonákkal a pakkot, de kapusunk átért, s hárítani tudott. Aztán kiszórják két percre Sofront.

4. perc: Továbbra is lüktető a játék, a lövések azonban elmaradnak, és egyre nagyobb a feszültség a két csapat játékosai között.

3. perc: Terbócs most az olasz kapu előtt, Bernard nem mozdul el a rövidről, így hiába próbálja ott betuszkolni a csatár. Aztán egy újabb jó lövés a bal sarokból, megint véd a kapus.

2. perc: Noha Macauley sérülés miatt nem került ma a keretbe, azért ott van a csapattal. A második harmad kezdete előtt fel is ült a lelátóra, a bal kezén jó nagy kötést visel... Közben lecsorgott az előny, nem sikerült veszélyeztetni.

1. perc: Megvan a pakk a bedobás után. Az előny fele eltelt, kapura nem tudtunk lőni. Terbócs ütött tilost.

Érkeznek a csapatok, mindenki a helyén, Magnabosco például a büntetőpadon.

Az első harmadban többet támadtak és többet is birtokolták a korongot az olaszok, de hiába lőttek közel háromszor annyit kapura, mint mi (11–4), igazán nagy gólszerzési lehetőségük nem volt.

I. HARMAD

20. perc: A dudaszó pillanatában Horváth Milán kap hatalmasat a palánknál, előnyben kezdjük a második harmadot. Magnabosco ül majd a büntetőpadra.

19. perc: A csarnokban egyébként remek a hangulat, köszönhetően a magyar drukkereknek. Olasz fanok alig vannak, ők is csendesek.

18. perc: Szabó lemaradt a támadóharmadból kicsorgó korongról, les.

17. perc: Mihály csent majdnem korongot, aztán tilosat ütnek az olaszok.

16. perc: Nagy Krisztián szerzett korongot az olasz harmadban, lőtt is, de Bernard a botossal védett... Bartalis visszatért.

15. perc: Rajna nagy védéssel nyitja a hátrányt. Diego Kostner ziccerét is védi Rajna.

14. perc: Kiállítás, Bartalisnak kell kiülni fogásért.

12. perc: Meg kell vallani, eddig fölényben játszanak az olaszok, ezt jelzi a kapura lövések száma is, 6–2 oda.

11. perc: Kicsit agresszívebb stílusra váltottak az olaszok, letámadnak, s végül Miglioranzi lövése száll a kapu mellé.

10. perc: Magosinál fújnak lest, közben pedig Diego Kostner lökte be kis híján az olasz kispadra Pappot.

9. perc: Szirányi oszt ki egy nagy bodicsekket, szabályos volt, bár erről Delucának lehet, hogy más a véleménye.

8. perc: Mi is ütünk egy tilosat. Csendesen csordogál a mérkőzés, helyzetek nem nagyon akadnak.

7. perc: Tilos felszabadítás az olaszoknál.

6. perc: Sikerült kibekkelni a hátrányt. Rajnának nem nagyon volt dolga.

5. perc: A hátrány első fele veszélytelenül telt, hatékony a védekezésünk, hiába állnak fel az olaszok.

4. perc: Az első nagy védés Rajnától, és egyben az első kiállítás is – persze nálunk, Stipsiczet ültetik ki két percre.

4. perc: Szirányi lövését védi Bernard, a kapu előtt még Sofron legyeskedik, aztán összeakaszkodik Glirával, nehezen szerelték szét őket a zebrák.

3. perc: Nagy Gergő passza után a kapu előtt Terbócs nem fér hozzá a pakkhoz.

2. perc: Két olasz kapura lövés, egy mellé, egyet Rajna véd.

1. perc: Elkezdődött a mérkőzés, elhoztuk a korongot a kezdőbedobásnál.

A csapatok már a jégen, hamarosan kezdődik a mérkőzés.

Köszöntjük olvasóinkat, az NSO vasárnapi ebédmenüje: húsleves, rántott hús, jégkorong. Előételként két paralimpiai aranyéremmel tudunk szolgálni: Pálos Péter mellett Illés Fanni is győzött.

ÉRDEKESSÉGEK, ELŐZMÉNYEK

A lettek ellen két harmadik nagyszerűen tartotta magát a válogatott, sőt – meg lehet kockáztatni –, a középső harmadban jobban is játszott a világranglistán 10. helyen álló ellenfelénél. Az utolsó húsz percben aztán jött az összeomlás: 8–0 lett a harmad eredménye, így a mieinknek az olaszok ellen a megtépázott önbizalom helyreállítása lehet az elsődleges cél, s a győzelemmel a csoport utolsó helyét is elkerülné a csapat.

A lettek ellen az első harmadban megsérült a kapusunk, Hetényi Zoltán, s ugyan még a meccs alatt kórházba vitték, a röntgen nem mutatott ki érdemi elváltozást a kapus térdénél.

„A tizenhatodik percben egy lövésre átcsúsztam a hosszú sarokhoz, próbáltam megállítani magam, és akkor megroppant a térdem: nem esett jól… A sípszó után nem tűnt annyira vészesnek, de a szünetben már igen és nem tudtam folytatni. Egyelőre nem egyértelmű, a belső szalagom vagy az izomrost sebesült-e, ezt a röntgen nem mutatta ki. Mindenesetre a térdem belső oldalán van egy pont, ami fáj, és kapusként pont ezt terhelném. Két harmadig jól tartotta magát a csapat, ám ez más szint: ide szeretnénk mi is eljutni… A vasárnap új lehetőség, szeretnénk győzelemmel zárni a tornát” – mondta Hetényi Zoltán a sérüléséről.

Scott Macauley is megsérült a lettek ellen, ő sem játszik, ahogy Sebők Balázs és Szita Donát sem. Rajna véd, a tartalék kapusunk pedig Arany Gergő.

Az olaszoknál régi ismerősünk, korábbi szövetségi kapitányunk Diego Scandella a videóelemző.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik