Összeomlott a lettek ellen a magyar válogatott, nem lesz ott az olimpián

SZŰCS ANDRÁS (Riga), HARMATH ÁKOS (Budapest)SZŰCS ANDRÁS (Riga), HARMATH ÁKOS (Budapest)
Vágólapra másolva!
2021.08.27. 18:54
null
Fájó vereséget szenvedett a magyar válogatott a házigazda lettektől (Fotó: Madarász Milán/MJSZ)
Az olimpiai kvalifikáció utolsó szakaszában a rigai E-csoport második fordulójában sem borult a papírforma, a világranglistán 10. házigazda Lettország 9–0-ra nyert a 21. magyar férfi jégkorong-válogatott ellen. A mieink a szombati szünnap után vasárnap délben a szintén két vereséggel álló Olaszország ellen zárják a tornát.

JÉGKORONG
OLIMPIAI SELEJTEZŐ, RIGA
2. FORDULÓ

LETTORSZÁG–MAGYARORSZÁG 9–0 (1–0, 0–0, 8–0)
Riga,
Aréna Riga, 3250 néző. Vezeti: Szidorenko (fehérorosz), Sternat (osztrák), Riecken (osztrák), Sislo (orosz)
LETTORSZÁG: PUNNENOVS – Balinskis, Rubins / Jaks (1), Cibulskis / Freibergs (1), Sotnieks / Cukste – BALCERS 3 (3), BLUGERS 2, Darzins (2) / Indrasis, Girgensons, KENINS 2 (4) / Daugavins, ROBERTS BUKARTS (3), ABOLS 2 (2) / Dzierkals, Smirnovs, Rihards Bukarts / Krastenbergs
Szövetségi kapitány:
Harijs Vitolins
MAGYARORSZÁG: HETÉNYI Z. (Rajna) – Macaulay, Stipsicz / Pozsgai, Horváth M. / Szirányi B., Garát / Szabó Dániel, Tóth Gergely – Erdély Cs., Hári J., Sofron / Mihály Ákos, Bartalis, Magosi B. / Papp K., Nagy G., Terbócs / Nagy K., Vas J., Benk
Szövetségi kapitány: Sean Simpson
Gól: Abols (8. – ee., 55. – ee.), Balcers (41. – ee., 55., 59.), Kenins (43., 59.), Blugers (52. – ee., 57.)
Kapura lövések: 45–17.
Gól – emberelőnyből: 7/3, ill. –

STIPSICZ BENCE: SZÉGYELLJÜK MAGUNKAT! TELJESEN ELVESZTETTÜK A FONALAT...

ÖSSZEFOGLALÓ

Azt nem állíthatjuk, hogy a szerencse kegyeltjei lennénk.

Az olimpiai kvalifikáció utolsó tornája kapcsán sorolhatnánk Galló Vilmos betegségét, majd Sebők Balázs sérülését – ő pénteken is megpróbálta azért, hátha tud korcsolyázni az idegsérült bal lábával, de nem –, aztán már a házigazda Lettország elleni meccsről hozhatjuk, hogy úgy kerültünk ember-, majd ebből gólhátrányba, hogy Szirányi Bence mentési kísérlete a megengedett pályahatároló elemek felett repült ki, úgyhogy a játék késleltetése címén ülhetett a büntetőpadra. Aztán e két percben úgy került az elejétől a fején táncoló Hetényi Zoltán mögé a korong, hogy egy lett keresztbe cikázott előtte, így kapusunk aligha látta a pakkot, amibe még így is belekapott, de a karjáról-könyökéről csak becsúszott (1–0)...

Amúgy visszafiatalodhatott minden honfitárs drukker úgy húsz évet, mert olyan formát öltött a mérkőzés, amilyeneket az ezredfordulón láttunk, hogy csakis bekkelt a csapatunk és a kapusra volt bízva, meddig és hogyan bírjuk, aztán talán majd egy kontrából...

Most ez sem jött össze, a gól idejére 8–0, az első szünetre 20–0 lett a kapura lövési mutató, amelyből mindkét szám egészen rendkívüli, de főleg a miénk: semmikorról sem rémlik, hogy kaput eltaláló lövés nélkül zártunk volna egy harmadot, még az elit-világbajnokságokról sem.

Viszont ez sem szégyen, mert Lettország abszolút más kávéház: ha a férfi-világranglistán 32. Kína a rendező jogán nem lenne garantált résztvevője a 2022-es téli olimpiának, akkor a 10. baltiak egyetlen helyre volnának attól, hogy maguk is kiemeltek legyenek az ötkarikás játékokra – amin mi 1964 óta nem jártunk.

Persze ettől még a magunk képességeinek határain belül csinálhattunk volna jobban ezt-azt, ám az megint csak pech, hogy Nagy Krisztián egy magas botért nem is kettő, hanem kettő plusz kettő percet kapott, a második harmad elejére is emberhátrányba taszítva a társaságot. Az meg a kor szürrealitását jellemzi, hogy mivel nem szimpla büntetést kapott, a büntetőpadon felvetettek vele egy maszkot, nehogy valami baj történjen a tőle két méterre álló ajtónyitogatóval...

Na de ezt a hátrányt (hátrányokat) mintaszerűen kivédekeztük, és ekkorra már Rajna Miklós állt a gólvonalon, miután Hetényi belesérült egyik bravúrjába, azaz a torna felére elveszítettük a két legjobb csatárunkat és a kezdő kapusunkat.

Jó hír is akadt ugyanakkor, mert fiaink úgy jöttek ki a folytatásra, mint akik vért ittak: a 24. percre meglett az első lövés, gyorsan jött egy kapuvas is, és végül 10–7-re nyertük a lövéseket a középső harmadban, noha még egy hátrányt ki kellett bekkelni – aminek lejárta után Sofron István akkora vasat lőtt, hogy tán meg is görbült.

Ez a harmad bárkinek visszaadhatta a hitét férfiválogatottunkban, ha esetleg az lohadt volna: ilyen színvonalasan és tartalmasan rég játszott a csapat, még az előző nap Franciaország ellen kettővel megnyert első játékrész sem volt ilyen pöpec.

Az más kérdés, hogy aztán három perc alatt visszakerültünk a helyünkre.

Tudniillik az utolsó harmad első három lett próbálkozásából benyeltünk kettőt (3–0), és mind a kettőt magunknak köszönhettük, mert az elsőnél mindenki elindult, csak a korong nem, s a rögtönzött visszatámadást kisakkozták a baltiak, aztán gyorsan rá is dupláztak, és odalett az érzelmi töltet, amit a fentebb dicsért szakasz táplált.

Sőt, a végére még produkáltunk egy látványos összeomlást, mert 51:54 és 58:36 között hatszor is betaláltak a hazaiak (9–0), akik egyetlenegy kiállítást sem kaptak az egész meccsen, ellenben mi hetet is, ebből meg négy találatot, és a védekezésünk megszűnt létezni.

Úgyhogy az utolsó harmadot is felejtsük el, és figyeljünk arra, hogy a szombat szünnap, vasárnap pedig hazai idő szerint délben Olaszországgal zárjuk a tornát – aztán Lett- és Franciaország meg egymással lemeccseli, melyikük utazik majd Pekingbe februárban.

„SZÉGYENT HOZTUNK A CÍMERES MEZRE”

„Az első harmadban lejátszottak minket a jégről, viszont a másodikban remekeltünk – értékelt Sean Simpson, a magyar jégkorong-válogatott szövetségi kapitánya. – Ellenben a harmadik elfogadhatatlan, egészen rettenetes volt. Meg kell tanulnunk ezen a szinten teljesíteni, ami nem könnyű, hiszen a lettek a tizedikek a világranglistán, azaz mindig csúcssebességen játszanak, nincs szünet sosem. Nem is tudom, a játékosaink valaha is játszottak-e ilyen gyorsan, ehhez hozzá kell szoknunk. Szakaszokban jól reagáltunk, például a második harmadban többet lőttünk kapura, a játékunk ekkor bárkinek tetszhetett. Talán túl sok energiát égettünk el, hogy utána nem bírtuk a harmadikat, ezt magam sem tudom egyelőre.”

„Az első harmadban kicsit megilletődötten játszottunk, a másodikban kiválóan, viszont a harmadikban szégyent hoztunk a címeres mezre – mondta Stipsicz Bence, a férfiválogatott hátvédje. – Egymásután kaptuk a gólokat, és mentálisan szétestünk, már a legalapvetőbb dolgokat sem tudtuk végrehajtani. Hagytuk, hogy átgyalogoljanak rajtunk.”

„A magyar csapat a finisig jól teljesített, habár az első harmadban is mi hokiztunk kicsivel jobban – jelentette ki Harijs Vitolins, a lett jégkorong-válogatott szövetségi kapitánya. – A második tényleg kiegyenlítetten alakult, viszont az utolsóra nekünk maradt több energiánk. Egyetlen küldetésünk van, hogy idehaza kijussunk az olimpiára. Ez rövid torna, észnél kell lennünk, főleg, mert a legfontosabb mérkőzésünk vasárnap következik.”

AZ ÁLLÁS
1. Lettország 2 2 15–0 6
2. Franciaország 2 2 7–3 6
3. Olaszország 2 0–8 0
4. MAGYARORSZÁG 2 2 3–14 0

A csoport másik meccsén: Franciaország–Olaszország 2–0

TOVÁBBI PROGRAM

VASÁRNAP
12.00:
Magyarország–Olaszország (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
16.00: Lettország–Franciaország

PERCRŐL PERCRE

III. HARMAD

Köszönjük a figyelmet!

20. perc: Vége, az utolsó percben már nem mennek rá a lettek a tizedikre. Ezzel elúszott az olimpiai szereplés lehetősége.

19. perc: Ez egyre kellemetlenebb sajnos. Balcers, majd másodpercekkel később Kenins is betalál, 9–0.

18. perc: Megint véd egy nagyot Rajna. Aztán kiszórják Pozsgait. Még visszajöhet hat másodpercre.

17. perc: Tévedtünk, nem maradt ki, megvideózták a bírók, és úgy döntöttek bent volt. 7–0.

17. perc: Hűűűű, megint mi maradt ki... Blugers a kapu mellől a rövidre próbálta behúzni a korongot, de Rajnát találta el, a pakk végig gurult a gólvonal előtt, mire végül Rajna rávetődött.

15. perc: Padlón a válogatott... Balcers is duplázni tud. Eladjuk a korongot a támadóharmadban, a gyors attak végén pedig Kenins jól adott középre, Balcers pedig fonákkal bepofozza a ziccert, 6–0.

15. perc: Iskolajáték... Daugavins a kapu mögül teszi be középre Abols elé, ő meg nem hibázott, 5–0.

13. perc: Roberts Bukarts nagy szólója után Abols lőhetett, de Rajna megint a helyén volt!

12. perc: Ez nagyon benne volt sajnos... Felálltak a lettek, nagyon megjáratták a korongot és végül Balcerstől Blugers kapta középen, és kapásból be is zúdította a kapuba, 4–0.

12. perc: Rajna! Elhozunk egy bulit, de gyorsan el is veszítjük, a gyors ellenakció végén Blugers tolja ki balra Darzinsnak, Rajna nagyot véd!

11. perc: Egy lövés a kékről, Rajnáról kipattan, de Abols a levegőben szerencsére nem találja el. A bírók meg kiszórják két percre Hárit.

10. perc: Macaulay centerezése nem jó, az ellenakció végén pedig Cibulskis kap Balinskistől remek passzt a kapu mögül, de Rajna a helyén van és a kesztyűssel hárít!.

9. perc: Jól hozzák be a lettek a korongot, Sotnieks lőtt középről, Rajna fogta. A túloldalon Bartalis válaszol szép lövéssel. Aztán egy kis kakaskodás miután Magosi borít fel egy lettet. Kiállítás nincs. Magosi lövése a kapusé, ami után Cukste megy neki Magosinak,egyre feszültebb a hangulat.

8. perc: Jól támadunk le, a letteket ez meg is lepi, végül jó lövés, amely Punnenovs kesztyűjében lel nyugalmat.

6. perc: Tilosat ütünk, Terbócs nem ért oda a korongra időben.

5. perc: Sofron tette keresztbe Erdélynek, az ő lövése azonban elment a kapu mellett.

4. perc: Újabb korongvesztés a védőharmadunkban, de ebből nincs lett lövés. Van viszont gyors magyar támadás, aminek a végén Papp Kristóf kínálja meg Punnenovsot.

3. perc: Rajna jó kiszúrással akadályoz meg egy ziccert. Fél perc múlva aztán Stipsicz veszít korongot, a pakk Kenins kapta középen, és precízen a jobb alsóba lő, 3–0.

2. perc: Pozsgai szúrta rá a kékről, Punnenovsnak kellett védenie.

1. perc: Hát ez nem kezdődött jól... Korongot vesztettünk a kékünkön, Kenins csapott le a pakkra, jobbról középre tette, Balcers meg nem hibázta el a ziccert. 2–0.

A csapatok már a jégen, folytatjuk.

A második harmadban már magyar fölényt mutat a statisztika: 10–7 ide a kapura lövéseket tekintve. Jobban is nézett ki a játékunk, mint az első húsz percben. Semmi nincs még lefutva,akár egy nagyon izgalmas utolsó húsz perc is várhat még ránk.

II. HARMAD

20. perc: Magosi korongszerzése után Szirányi lőtt, újabb védés a lett kapusnak. S ezzel vége is a harmadnak.

19. perc: Indrasis csúszott be lesre.

18. perc: Darzins kapott keresztpasszt, balról, kapásból lőtt is, mellé.

17. perc: Mi maradt ki, Sofron! Remekül ugrik ki és egy pazar csellel elküldi Rubinst, majd lő, a keresztvasról pattant ki.

17. perc: Rajna újabb óriási védése, Girgensons kísérletét hárította bravúrral. Letelt a hátrányunk, kiegészültünk.

16. perc: Egy nagy lett lövés után a kipattanó most tényleg kipattan a harmadból Erdély rajtol is rá, de a védő végül megelőzi, nincs ziccer.

15. perc: Stipsicz kap két percet, fogásért. Kár, mert eddig a harmadban kimondottan biztató volt a játékunk.

13. perc: Rajna véd újra, jól szúrt ki a bárdjával, így elpiszkálta a keresztpasszt az érkező lett elől.

11. perc: Közben Arany Gergő beöltözött – kapussérülés esetén sürgönnyel benevezhető a harmadik számú kapus. Csak még nincs a kispadnál, az öltözőnk végében ácsorog – jelentette Szűcs András Rigából.

10. perc: Újabb remek védés Rajnától. Abols passza után Dzierkals közelről próbálkozott, Rajna azonban védeni tudott, a kipattanó meg oldalra gurult.

9. perc: A lettek jelezték, hogy még azért itt vannak: Girgensons lövése után nagyot csilingelt a kapuvas. Aztán Rajnának kell nagyot védenie Jaks lövésénél. Abols meg ziccerből nem találta el az üresen tátongó kaput.

8. perc: Benk remekül ugratta ki a balon Vas Jánost, aki a bulikörből lőtt is, Punnenovs védett.

7. perc: Nagyon feljavult a játékunk a szünet óta, most a lettek alig-alig tudnak bejutni a harmadunkba.

6. perc: Bartalis is teszteli a lett kapust, most nem pattant ki róla, pedig jöttek a kipattanóra a mieink, hiába érkezett Szirányi.

5. perc: Egy buli után Magosi lőtt, a kapus nem tudta, hogy hol a korong, ami szépen elcsordogált oldalra, de sajnos a mieink sem értek oda...

4. perc: Na, megvan az első lövés, és a második is! Előbb Nagy Gergő lövését spárgázta oldalra Punnenovs, majd Terbócs ziccerét is védte. Néhány másodperc múlva aztán Papp lövése a kapuson csattant, ami statisztikailag nem kapura lövés.

2. perc: Megint nagyon beszorulunk, de sikerül kivédekezni a második kétpercest is.

1. perc: Hetényi nem tudja folytatni, Rajna véd a helyén. Hetényi a padra sem jött ki. Nagy Krisztián a büntetőpadon, még 1:48-ig. A lettek elhozzák a korongot, s az első perc évégén felálltak a harmadunkban.

Érkeznek a csapatok, hamarosan folytatódik a mérkőzés.

Félve pillantottunk rá a statisztikára az imént: nem volt kaput eltaláló lövésünk az első harmadban. A letteknek igen, húsz. Teljesen más szintet képvisel a két csapat, nem véletlenül tizedikek a világranglistán a lettek, ezt most bizonyították is.

I. HARMAD

20. perc: Elképzelhető, hogy Hetényi nem tudja folytatni. Nem néz ki túl jól, ahogy a játékmegszakítások közben viselkedik. Sikerült a kiállítás első felét kivédekezni, jön a dudaszó, és a szünet.

19. perc: Hetényivel nincs baj, tudja folytatni. Hátrányban vagyunk, a lettek hamar felállnak, s csak 50 másodperc után sikerül kiütni a korongot, hogy cserélhessünk. Erdély Girgensonsszal akaszkodik össze, ennek lehet hogy még lesz folytatása.

18. perc: Csőstül jön a baj... előbb Nagy Krisztián csapta véletlenül szájba Daugavinst, 2+2 percért, majd Hetényi mintha megsérült volna...

17. perc: Megint keményen támadnak a lettek, Hetényi pedig mindent véd: néhány másodperc alatt hármat is, többek között Girgensons közeli ziccerét is. Végül Mihály Ákos tessékelte ki Balinskinst a harmadból, les.

16. perc: Jaks kapott balról egy keresztpasszt, a bulikör tetejéről rá is tűzte, Hetényi magához ölelte a korongot.

15. perc: Először sikerült huzamosabb időt eltölteni a lettek harmadában, lövésig nem jutottunk el az elmúlt egy percben, de legalább Hetényi fújhatott egyet.

13. perc: Magosi tört előre eljutott lövésig, de nem talált kaput.

12. perc: Kenins lőtt jobbról, Hetényi spárgázott szépen.

11. perc: Megint Hetényi kapuja előtt a korong, Jaksék próbálnak meg zavarogni, a védelem azonban most jól helyt állt.

10. perc: Az első magyar helyzetecske: Terbócs centerezése nem jó Erdélynek.

8. perc:Vezetnek a lettek... Újabb hatalmas lövés, lejön Hetényiről a pakk, nagy kavarodás végén Jaks menti ki a korongot balra, felnéz, megcélozza a hosszú oldalt, lövése Abols botjáról vágódik a vonal mögé, 1–0!

8. perc: Óriási lett helyzet maradt ki Blugers lövését kellett Hetényinek védeni, s a kipattant csak nagy nehezen sikerült eltakarítani Abols elől.

7. perc: Nagy helyzettel indul a fór, de utána összeáll a védekezés és sikerül kivágni a korongot. Az előny fele eltelt.

6. perc: Ott az első lett előny, Szirányi emelte ki a plexi fölé a korongot, játékkésleltetésért járt a két perc.

5. perc: Úgy fest, most sikerült egyhuzamban tíz másodpercnél több időt kint tölteni a harmadból, de hamar újra visszakerül a pakk.

4. perc: Korongot vesztünk a kapu előtt, de az ezt követő lett lövés kaput tévesztett.

3. perc: Nagyon agresszíven kezdtek a hazaiak, de egy nagy lövésen kívül nem akadt eddig komolyabb helyzetük.

2. perc: Balinskis bődületes lövését védte Hetényi, a kipattanót sikerült eltakarítania a védelemnek.

1. perc: Elkezdődött a mérkőzés, a letteké az első lövés. Nem veszélyes. Kemény első perc volt, nyomtak a lettek, és tudtak cserélni, mi nem. Végül csak sikerült kitenni a pakkot és cserélni.

A csapatok már a pályán, hamarosan kezdünk. A mieink Hetényi Z. – Macaulay, Stipsicz – Erdély Cs., Hári J., Sofron lesz a kezdő.Náluk meg van négy NHL-es a keretben, az egyik az kezdő első soros center, Blugers. Fun fact: Amerikában ő Teddy Bluegerként szerepel, az jobban hangzik, mint a Teodors Blugers

ELŐZMÉNYEK, ÉRDEKESSÉGEK

A magyar válogatott az első mérkőzésén remekül kezdett Franciaország ellen, ám hiába vezetett 20 perc után 2–0-ra, a végén 5–3-ra kikapott. A franciák azóta már a második meccsüket is megnyerték, pénteken az olaszok ellen győztek az ellenünk is betaláló Sascha Treille duplájával 2–0-ra.

A mieink csütörtöki bemutatkozása után a házigazda lettek is bemutatkoztak: az olaszokat 6–0-ra verték, akinek így 0–8 a gólkülönbségük alig két meccs után. A lettek amúgy néhány hónapja még elit-vb-t rendeztek, akkor is találkoztak az olaszokkal, akkor sem kaptak gólt tőlük, 3–0-ra győztek.

A letteknél egyébként kissé túlteng ezekben a hónapokban a jégkorong: májusban az elit-vb-t rendezték meg, most az olimpiai selejtezőt, és mindjárt startol a KHL-idény... Itt jegyeznénk meg, hogy telt ház biztos nem lesz, mert ugyan kétszintes a lelátó, de a felsőt lefüggönyözték.

Érdekesség a lettekkel kapcsolatban, hogy a néhány éve még a Dunaújvárosnál légióskodó kapus, Janis Kalnins nélkül szerepelnek a selejtezőn, a bő keretnek tagja volt, de végül már a tornára sem nevezték be a kapust.

Ami a mieinket illeti: Sebők Balázs sérülése továbbra sem jött rendbe, ma sem öltözhet be, s Szita Donát sem játszik. A kapunkat ismét Hetényi Zoltán őrzi majd, Rajna Miklós ül a padon, Arany Gergőt nem nevezték.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik