Hiába az álomkezdés, kikapott a válogatott a franciáktól

SZŰCS ANDRÁS (Riga), HARMATH ÁKOS (Budapest)SZŰCS ANDRÁS (Riga), HARMATH ÁKOS (Budapest)
Vágólapra másolva!
2021.08.26. 14:20
null
Erdély csodapassza után Hári (balra) szerzett vezetést (Fotó: Madarász Milán/MJSZ)
Vereséggel kezdte meg szereplését az olimpiai kvalifikáció utolsó szakaszában a magyar férfiválogatott, amely a Rigába telepített E-csoport nyitó mérkőzésén 5–3-ra veszített Franciaország ellen, amelyet 11 éve nem győzött le. Ma este a házigazda Lettország Olaszországgal játszik, holnap pedig mi vívunk a lettekkel.

JÉGKORONG
OLIMPIAI SELEJTEZŐ, RIGA
1. FORDULÓ
Franciaország–Magyarország 5–3
(0–2, 3–0, 2–1)
Riga. Vezette:
Schrader (német), Sternat (osztrák), Riecken (osztrák), Waldejer (norvég)
FRANCIAORSZÁG:
Hardy – Chakiachvili, Bault / Gallet, Manavian / Crinon, Thiry / Hecquefeuille – Roussel, Da Costa, D. Fleury / Texier, Bellemare, T. Bozon / Rech, Claireaux, Bertrand / Perret, Ritz, Treille / Douay. Szövetségi kapitány: Philippe Bozon
MAGYARORSZÁG: Hetényi Z. – Maculay, Stipsicz / Pozsgai, Horváth M. / Szirányi B., Garát / Szabó Dániel, Tóth Gergely – Erdély Cs., Hári J., Sofron I. / Mihály Ákos, Bartalis, Magosi B. / Papp K., Nagy G., Terbócs / Nagy K., Vas J., Benk. Szövetségi kapitány: Sean Simpson
Gól: Texier (24., 35. – mindkettő emberelőny), Manavian (29.), Treille (46. – ee.), Fleury (57.), ill. Hári (13.), Papp K. (15. – ee.), Bartalis (46.)
MESTERMÉRLEG
Philippe Bozon: – Ilyen meccsre számítottunk, tudtuk, hogy a magyar válogatott kemény ellenfél lesz. Tűrhetően kezdtünk, ám elkövettünk két hibát, ez pedig két gólba került. A második harmadban viszont nagyon jól mentünk, négyszer-ötször is betalálhattunk volna. Szóval, jól reagáltunk a nehézségekre, és fontos győzelmet arattunk.
Sean Simpson: – Nagyon jól alakult az első harmad, a másodikban viszont a franciák uralták a játékot, főleg azért, mert sok kiállítást szedtünk össze. A harmadikban megvoltak az esélyeink az egyenlítésre, ami nem jött össze, de a srácok kitartására és hajtására büszkék lehetünk. Sebők kiválása csapás, hiszen igazi topjátékos, aki nyilvánvalóan hiányzik, és nem tudom, játszhat-e a hétvégén. Viszont akik a csapatba kerültek, mindent elkövettek a siker érdekében. Az előny-hátrány játékon sok múlott, egyértelmű, hogy ezekben javulnunk kell, még akkor is, ha a franciáknak akadnak NHL-esei is, és két fórgóljuk is számunkra pechesen esett.

Az esti mérkőzésen
Lettország–Olaszország 6–0 (2–0, 2–0, 2–0)

ÖSSZEFOGLALÓ

Elhamarkodottan gondoltuk azt, hogy a minden nagy kalandhoz kötelező gikszeren már azzal túlestünk, hogy Galló Vilmos betegség miatt az edzőtáborhoz sem tudott csatlakozni. Északi légióstársa, az immár a 16-szoros finn élvonalbeli bajnokhoz, az Ilves Tamperéhez tartozó Sebők Balázs ugyanis eljött a válogatotthoz, sőt, szombaton játszott is az első és egyetlen edzőmeccsünkön Ausztria ellen, majd a többiekkel együtt átutazott Rigába. Csakhogy mindezt sérülten tette: már úgy érkezett meg, azóta pedig hol javul az állapota, hol romlik, ám semmiképp sem jó. Ennek dacára az első sorunkba betervezett center még csütörtök reggel is kiment a pályára, hogy próbálgassa a lábát, ám minden igyekezete ellenére be kellett látni(a), hogy ez most nem fog menni. Az, hogy a torna későbbi meccsein játszhat-e, kérdéses, ám nem valószínű.

Na, de hasonlóan álltunk tavaly februárban is, amikor az ötkarikás selejtezősorozat előző körében, Nottinghamben szerepelt a csapatunk. Galló és Sebők (és sokan mások) akkor klubelfoglaltság miatt nem tudtak a válogatottal tartani, amely viszont nélkülük is megnyerte azt a csoportot, így eljutott a mostani fázisba, amikor már konkrétan a Pekingbe jutás a tét, másképpen pedig az, hogy az 1964-es után ismét szerepelhetünk-e a téli játékokon.

Mindenesetre az első és az utolsó két perc között úgy hokiztunk az első harmadban, mint az álom. A „végeken” Hetényi Zoltán tartotta a lelket a társakban, akik közül Hári János és Erdély Csanád egészen parádésan játszott, utóbbi például olyan, saját lába között, fonákkal hátrahúzott asszisztot adott, hogy az bárhol megállná a helyét (0–1), majd Hári centerezéséből talált be Papp Kristóf (0–2).

ERDÉLY CSANÁD
„Nagyon jól kezdtünk, mind a négy sorunk pörgött, és azt csináltuk, amit a mester kért. A második harmadtól viszont lejtőre kerültünk, mert elkezdtük gyűjtögetni a kiállításokat, amik gólokba kerültek. A legtöbbünknek ez volt az első-második meccse az idényben, ez azért érződött. Balu sérülése megnehezítette a dolgunkat, habár az tompított rajta, hogy az eredeti sorok sem voltak sokáig együtt. Ráadásul minden sornak ugyanaz a taktikája, tehát az alkalmazkodás könnyebb. Balu azonban klasszis, és főleg az emberelőnyeinken látszott a hiánya, hiszen ebben főszereplő.”

Ha viszont az első játékrész olyan volt, mint az álom, akkor a második olyan, mint a rémálom. Gyorsan lejtőre tettük saját magunkat, mert 76 másodperc után emberhátrányba kerültünk egy támadóharmados szabálytalanság nyomán: ezt Alexandre Texier mintaszerűen használta ki a jobbhátvéd helyéről (1–2), és a Hetényi előtt a kilátást takaró Sacha Treille-nek is járt volna egy gólpassz. Az egyenlítő gól már pech is volt: az egykoron Fehérváron légióskodó, jelenleg klub nélküli Antonin Manavian eleresztett egy löketet balról, a korong pedig Pozsgai Tamás korcsolyáján meg a vele viaskodó Antoine Roussel ütőjén együttesen megpattanva vágódott a kapuba (2–2). Hanem aztán megint jött egy támadóharmadbeli kiállítás, megint jött belőle a gól, és megint Texier szerezte (3–2).

Mindezek nyomán logikus, de alig töltöttünk időt a másik kapunál, a sajátunknál ellenben többször előfordult, hogy a negyedik sorunk cserélni sem tudott lejönni, és/vagy öt az öt ellen is felállt a rivális. Csakis a szerencsének és Hetényinek köszönhettük, hogy csak mínusz eggyel fordultunk a finisre.
Azonban vágtuk a fát magunk alatt továbbra is: a „kakasok” a következő előnyüket is belőtték (4–2), amitől már úgy tűnt, elmegy a hajó, csakhogy tíz másodperccel később elakadt egy francia indítás a vonalbíróban a palánknál, és a félkontránk végén Bartalis István gyönyörűen kilőtte a bal felsőt (4–3), életet lehelve a meccsbe!

Sőt, utána mi is eltrafáltuk a kapuvasat, mint az ellenfél korábban, majd kétszer is fórba kerültünk, csak sajnos ezeket kihagytuk, és ez a legnagyobb különbség, hogy Franciaország 4/3-mal zárt létszámfölényben, mi 4/1-gyel.

Az, hogy a végén egy kontrából a kék mezesek belőtték az ötödiket (5–3), majd lehoztuk a kapusunkat, hátha az segít, már nem számított.

Mivel ebből a csoportból is csak az első helyezett jut ki Pekingbe, a téli olimpiára, hatalmas körbeverésnek és papírforma-borulásnak kéne következnie, hogy még legyen esélyünk, ami persze a világranglista-helyezések alapján eleve földöntúli bravúrnak tűnt, azaz nincs kudarc, legfeljebb némi szomorúság.

Mindenesetre péntek este a házigazda Lettországgal folytatjuk, csak előtte a baltiak csütörtök este még összecsapnak Olaszországgal.

GALLÓ: „BORZASZTÓ KÍVÜLRŐL NÉZNI”
Ha már Sebők Balázs történetét részletesebben elmeséltük, szóljunk Galló Vilmosról is, akinek nekiesett a digitális tér hevesebb része, miután szerda este felkészülési mérkőzésen játszott a svéd élvonalbeli klubcsapatában, a Luleában – miközben tartózkodhatna a válogatottal Rigában is, ugye.
„A nyáron mononukleózis-fertőzést kaptam, ami azt jelentette, hogy egy hónapig rosszul voltam, kilenc kilót fogytam, és az egyéni felkészülésem mehetett a levesbe – nyilatkozta Galló a Nemzeti Sportnak. – Ezután csakis testkontakt nélkül edzhettem, amíg a vérképem nem állt vissza a tökéletesre. Az orvosok ezen a héten adtak engedélyt a korlátozás nélküli gyakorlásra: hétfőn edzettem egyet, kedden még egyet, szerdára pedig beírtak az edzőmeccsre, hogy a mérkőzéshelyzetekhez is elkezdjek visszaszokni. Igen, betaláltam, és gólpasszt is adtam, de messze vagyok a százszázalékos állapottól, jó, ha hatvan-hetvenre tehető.”
Az egésznek persze a legrosszabb színt a klubbéli edzőmeccs adta, illetve hogy Sebők is kidőlt ráadásul, így a két legjobb légióscsatárunk nélkül kellett nekifutnunk egy olyan tornának, amelyen eleve a miénk a legalacsonyabban jegyzett csapat.
„Ennél a betegségnél nem lehet megtippelni, ki mennyi idő alatt gyógyul ki belőle, lehet néhány hét, hónap, de egy év is akár: bizonyos értelemben nekem szerencsém volt, de még mindig küzdök a formám visszaszerzéséért – folytatta Galló. – Természetesen egyeztettem a válogatott szakvezetőségével, mert ott akartam lenni Rigában. Ez a torna motivált egész nyáron, ezért is sajnáltam rettenetesen a betegséget, mert nyilvánvalóvá vált, hajszálon múlik majd, hogy ott lehetek-e. A szövetségnél úgy látták jónak, ha minél hamarabb teljesen meggyógyulok, és igyekszem formába jönni. Nem lehetett megmondani, mikor leszek játékra képes, nem lehetett megtervezni, hogy mostanra sikerül. Borzasztó kívülről nézni a válogatott meccseit, de nagyon szurkolok a csapatnak!”

PERCRŐL PERCRE

III. HARMAD

20. perc: Vége a mérkőzésnek.

20. perc: Stipsicz újabb távoli lövése jön ki a kapusról, Sofron a kipattanót háromszor is megpróbálja átszuszakolni Hardyn, sikertelenül. Nagy Krisztián távoliját is védi a kapus, aztán egy újabb hárítás, majd egy ziccer Hári előtt két másodperccel a vége előtt, és vége, nem sikerül a szépítés. Hári dühében szét is töri az ütőjét a jégen...

19. perc: Továbbra is kapus nélkül játszik a magyar válogatott, de nem a támadóharmadba csak nehezen jutunk be.

19. perc: Másfél perccel a vége előtt időt kérünk.

18. perc: Stipsicz kapáslövése messzire kipattan a kapusról, de nem jön magyar játékos a kipattanóra. A következő bulit elhozzuk, Hetényi lemegy, üres kapuval támadunk.

17. perc: Ott az ötödik... Da Costa száguldott keresztül a magyar védelmen, majd Trexier elé került a pakk, aki lövés helyett a jobbról üresen érkező Fleuryhöz játszott, ő meg gond nélkül gólra váltotta a lehetőséget, 5–3.

16. perc: Hári tört kapura, de nem tudta átpasszírozni a korongot Hardyn. Magosi lövése után a kipattanót Bartalis dropból tette kapura, Hardy óriásit védett – sajnos...

15. perc: Terbócs jó ritmusváltása ért újabb kiállítást, Gallet csak szabálytalanul tudta megállítani.

13. perc: Francia kontra, de rossz a keresztpassz.ám ezt követően már nem tudunk felállni, sőt, a franciák bent tartják a pakkot a harmadunkban. Aztán lecsorog az előny. Kár érte.

12. perc: Jól kezdjük az előnyt, Sofron háromszor is lő, Hardy azonban a helyén van.

11. perc: Emberelőnybe kerültünk! Ritz ül ki bottal ütésért.

10. perc: Bertrand akaszkodott össze Erdéllyel a magyar padnál, aztán jött Stipsicz is segíteni, a bírók szétszedték őket.

8. perc: A jobb sarokból Nagy Krisztián húzta középre a korongot Benk elé, akinek lövését nagy nehezen fogta Hardy.

7. perc: Tiszta játékidőt nézve tíz másodperc telt el a két gól között!

6. perc: Ott a gyors válasz! Egy jó korongszerzés után Mihály tette vissza Bartalis elé a pakkot, aki elfektette Manaviant, majd kilőtte a jobb felsőt, 4–3!

6. perc: Treille használta ki a fórt 45 másodperc alatt.Egy bulit követően gyorsan felálltak, Chakiachvili a kékről belőtte a Hetényi előtti tömegbe, Treille pedig az elé pattanó pakkot a kapuba húzta, 4–2!

5. perc: Magosi kente fel ellenfelét a palánkra, két perc.

4. perc: Mezőnymunka folyik a pályán, egy távoli francia lövés a kék vonalról, felpattan egy ütőről, és kivágódik.

2. perc: Az első két perc alapján úgy fest, sikerült rendet tenni a mieink soraiban, most nem tudnak olyan agresszíven játszani a franciák.

1. perc: Folytatódik a mérkőzés.

Az első harmadban látottak szöges ellentéte zajlott a jégen a második húsz percben.Ezt bizonyítja például a kapura lövések számának alakulása is. Az első húsz perc 11–6-os magyar sikere után a másodikat 18–3-ra (!) elvitték a franciák.

II. HARMAD

20. perc: Hát, ez a harmad nem a mieinkről szólt sajnos... A franciák nagyon jól játszottak,mi pedig nem tudtunk mit kezdeni a távoli kísérleteikkel.

19. perc: Köszönjük Tim Bozonnak: egy gyors indítással kiléphetett jó két méter előnnyel a védőinkkel szemben, majd rávezette Hetényire, el is lőtte mellette, de a bal kapuvasat találta telibe, a kipattanóra meg Hetényi ráült.

18. perc: Úgy állnak fel a franciák, mintha emberelőnyben lennének, végül Hetényi vetődik rá a korongra egy lecsorgó lövést követően.

17. perc: Sikerült kiszabadulni egy kicsit a harmadunkból, Bartalis a kékről tüzelt, a kapu előtt megpattant az ott sertepertélő Sofronon, de Hardyt nem hozta zavarba.

16. perc: Közben a szakmailag érdeklődőbb lettek elkezdek kiérni a csarnokba, kíváncsiak a leendő ellenfelekre.

15. perc: Chikiachvili tette jobbra Texiernek a pakkot a kékről, ő meg ismét pokoli erővel lőtt, ráadásul az elcsúszó védekezésünk miatt üresen tátongott előtte a kapu jobb oldala, nem is hibázott, 3–2.

14. perc: Hárit küldik ki könnyedén két percre.

13. perc Hetényi micsoda védés! A saját harmadban sikerült eladni a korongot, egy bepassz után Ritz tisztán lőhetett középről, Hetényi beleért, így ment mellé.

11. perc: Sikerült kivédekezni a hátrányt, a gólt meg átírták Manaviannak. A visszatérő Bartalisnak majdnem sikerült kilépnie ziccerben, de végül megakadályozták a védők.

10. perc: Nagyon nyomnak a fórban a franciák, de igazán nagy helyzetig nem jutnak. Megint jól működik a hátrányos védekezésünk, jó lenne, ha most ki is tartana a két perc alatt végig...

9. perc: Tíz másodperccel a gól után könnyű síppal befújnak egy kiállítást Bartalis ellen.

9. perc: Mázlista góllal egyenlítettek a franciák... A korábbi Volán-légiós Manavian eresztett el a kékről egy nagy lövést, Pozsgai korcsolyáján, majd Roussel botján is megpattan, és a hálóban köt ki a pakk... 2–2.

7. perc: Erdély kapott remek „kétvonalas” passzt, de nem tudott vele kapura törni, kár, mert ziccer lett volna

6. perc: Nagy Krisztián korongszerzése után hosszú időt követően jutunk be a francia harmadba, de nem sikerül lövésig jutni.

5. perc: Ez nagy gól volt, így kell kihasználni a fór miatti nagyobb területet, és járna a gólpassz a Hetényi kilátását takaró csatárnak is – Szűcs András elismerése Rigából. Ami szép, az szép, meg kell hagyni.

4. perc: Hiába védekeztünk végig magabiztosan az előnyt a végén sikerült kihasználniuk: Texier kapott keresztpasszt, majd takarásból a bal bulikörből nagy erővel a léc alá bombázta a pakkot. Hetényi semmit nem látott, 1–2.

2. perc: Igen aktívan támadunk le, Erdély Csanád csent kis híján korongot a saját kék vonalán. Aztán Mihály Ákost szórják ki két percre, ami után a franciák villámgyorsan felállnak, és lövésig is eljutnak, de Hetényi a helyén van.

1. perc: Folytatjuk, a franciák hozták el a bulit.

Az első húsz percet nemcsak gólokkal, de a kapura lövésekkel is megnyertük, ebben a műfajban 11–6 ide.

I. HARMAD

20. perc: Most egy kicsit nyomnak a franciák, jól fog jönni a szünet, de azért megnyugtatóan, Maculay mellészálló lövésével fejeződik be az első játékrész.

18. perc: Bellemare – háromból az egyik NHL-játékosuk – tört jobbról kapura, lövése elment keresztbe a kapu előtt.

17. perc: Van nagyjából egyszektornyi magyar-drukker, akik eddig is beénekelték a csarnokot, a gólok óta viszont pláne - csak akkor sem látszódnának, ha menne a közvetítés, mert éppen a fő kameraállások alatt helyezkednek el – kapjuk az infót Szűcs Andrástól Rigából..

15. perc: MÁR KETTŐ! Éppen lecseréltük a első egységet a másodikra, amikor a francia jobbhátvád nem tudta kilőni a pakkot a harmadból, mert Hári lefülelte a palánk mentén, azonnal centerezett, ahonnan Papp Kristóf kapásból lőtt, Hardy pedig hiába látta a lövést, átkúszott rajta. 0–2, előnygól.

14. perc: Megint emberelőnybe kerültünk, bottal akasztás miatt lehetünk többen, Stephane da Costa volt a vétkes.

13. perc: VEZETÜNK! HÁRI! Kicsit elcsúszott a franciák védekezése a kék vonaluknál, részben a jó letámadásunk miatt. Az már az ő pechük, hogy egy védő sípcsontjáról éppen Erdély Csanádhoz került a pakk, aki kapura tört, de nem lőtt, hanem valami egészen káprázatos mozdulattal a saját lábai között tette hátra a korongot, amit Hári János így alkotói magányban emelhetett a léc alá. Abszolút világklasszis összjáték volt, bárhol megállná a helyét, 0–1!

11. perc: Többet lövünk kapura, mi hétnél járunk a franciák négynél.

10. perc: Noha nem vagyunk fölényben, azért eléggé meggyőző, amit a magyar válogatott eddig mutat, jól pergetjük a sorokat, Sofron élesnek látszik, volt még egy jó lövése.

9. perc: Az első két percben a franciák voltak fölényben, Hetényinek volt egy-két könnyű védése, a kiállítás óta viszont a francia térfélen zajlanak az események – jelenti Szűcs András kollégánk a helyszínről.

7. perc: Technikai nehézségek miatt egyelőre csak a mérkőzés állását tudjuk közölni, egyelőre nem esett gól a mérkőzésen.

6. perc:Van három NHL-esük a franciáknak: Bellemare (Tampa), Roussel (Arizona), Texier (Columbus)

5. perc: Kivédekezték az előnyt a franciák. Erdélynek volt egy gyenge lövése, Sofronnak egy jobb, egész jól sikerült a fór, csak a gól hiányzott.

3. perc: Claireaux kapta a meccs első két percét, bottal akasztásért.

1. perc: Elkezdődött a mérkőzés!

Köszöntjük olvasóinkat, hamarosan megkezdődik a mérkőzés!

ÉRDEKESSÉGEK, ELŐZMÉNYEK

A két válogatott legutóbb 2016-ban találkozott egymással legutóbb, Szentpéterváron: 6–2-re kikaptunk, náluk négyen maradtak abból a keretből, nálunk 15-en. Győzni legutóbb 11 éve, 2010 novemberében sikerült a franciák ellen, akkor 5–2-re nyertünk Fehérváron.

Lehetnek nézők a stadionban, akiknek van megfelelő oltásuk és/vagy védettségi igazolásuk – azaz lesznek magyar drukkerek, már tegnap jöttek mindenféle közlekedési eszközzel. A kanadai női vébén például nem lehettek.

Ami a csapatot illeti: a mezőnyjátékosok közül Sebők Balázs és Szita Donát nem került be a magyar keretbe. Sebők eleve sérüléssel érkezett a válogatotthoz, ezért nem tudja vállalni a játékot, pedig a finn Ilves Tamperében szereplő csatár még reggel is tett egy próbát a jégen, hátha pályára léphet a mérkőzésen, de végül úgy döntött, nem kockáztat.

Szita Donát még a keddi edzésen egy blokkot követően sérült meg, s ő sem tudja vállalni a szereplést a franciák ellen. Mindkettejük kezelik, és a szakmai stáb bízik benne, hogy a folytatásban bevethető lesz a két játékos.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik