Jégkorong: „Hatalmas elismerés, hogy felvetődött magyar csapatok csatlakozása”

KOHÁN GERGELYKOHÁN GERGELY
Vágólapra másolva!
2018.03.27. 14:25
null
Such György örülne, ha a klubok más egyesületekkel összefognának, és ezzel új városokban is megjelenne a hoki (Fotó: Koncz György)
A hazai jégkorongszövetség elnöke, Such György sokkal nagyobb veszélyt lát abban, ha nem engedik el a DVTK-t és a MAC-ot a szlovák élvonalba, mint ha igen – mint mondja, a fejlődéshez elengedhetetlen a továbblépés.

 

– Éppen egy hete írtunk arról, hogy három magyar élcsapat, a címvédő DVTK Jegesmedvék, valamint a legutóbb ezüst-, illetve bronzérmes MAC Budapest és Újpest is beadta csatlakozási kérelmét a szlovák Extraligába, a Tipsport Ligába – úgy tudni azonban, az Újpesttel egyelőre biztosan nem számolnának a szlovákok.
– Én úgy fogalmaznék, hogy tudomásom szerint a szlovák fél jelenleg két magyar csapattal, a DVTK-val és a MAC-cal tárgyal az esetleges csatlakozásról – válaszolta Such György, a Magyar Jégkorongszövetség 2016-ban megválasztott elnöke.

– Mi a szövetség álláspontja? Támogatja a két klub távozását az Erste Ligából?
– A szövetség abból a szempontból jelenleg nincsen döntési helyzetben, hogy a klubok adták be jelentkezésüket az Extraligába, arról pedig a szlovák fél dönt, hogy elfogadja-e, vagy sem. De nem szeretném megkerülni a kérdést: nyilván volt erről szó az elnökségi ülésen, és azt gondolom, ha az a cél, hogy a válogatott tartósan a világelitben szerepeljen – márpedig ez a cél! –, akkor csak a javunkra válhat, ha a legjobbjaink egy stabilan az „A-csoportban" szereplő nemzet bajnokságában folyamatos versenyhelyzetben játszanak.

– Szóval inkább támogatják, mint nem.
– Nem akarom megelőlegezni az elnökség döntését, de nyilvánvaló, ha minél több csapatunk, így minél több válogatott játékos tudja rendszeresen megméretni magát egy ilyen szintű ligában, a kitűzött cél is annál biztosabban elérhető. Hozzáteszem, már az alapvetően nagyon fontos fejlemény, egyben hatalmas elismerése jégkorongunknak, hogy a sportág egyik erős országában egyáltalán felvetődött, hogy magyar csapatok is csatlakozzanak az ottani bajnoksághoz – ebből a szempontból teljesen mindegy, hogy konkrétan mely két együttesről beszélünk.

EGYSÉGBEN AZ ERŐ

FOGJUNK ÖSSZE!
Such György, az MJSZ elnöke:
„Mondok egy példát: a Fehérvári Titánok Erste Liga-meccsein alig van néző, mert mindenki az EBEL-es nagycsapatra kíváncsi. Viszont ha összefognának például Győrrel, indítanának egy közös csapatot, és a hazai meccseiket ott játszanák, akkor a jégkorong megjelenhetne egy nagy és gazdag magyar városban, amely az érdeklődésre is serkentőleg hatna. Így például a MAC esetében is felvethető lenne egy hasonló kooperáció más klubbal – már csak azért is, mert abszurdnak tartom, hogy Budapest egyik legkorszerűbb jégkorongcsarnokában, a káposztásmegyeri Jégpalotában nincsen profi felnőttcsapat.”

– Voltak olyan érvek, melyek szerint inkább az Erste Ligát kellene erősíteni külföldi csapatok bevonásával, és egy regionális, közép-európai bajnokságot létrehozni, mintsem a mi legjobbjainkat külföldre engedni. Erről mit gondol?
– Az élet sok területén – így más sportágakban is – egyre inkább a globalizáció a jellemző, a magyar, illetve a minket körülvevő országok piaca alapvetően nem elegendő a versenyképességhez. Viszont Ausztria, Szlovákia, Magyarország és a jóval nagyobb Lengyelország együtt érdemi gazdasági erővel tudna támogatni egy ilyen kezdeményezést, és előbb-utóbb létrehozható lenne egy regionális liga. Ebből következően én nehezen tartom kivitelezhetőnek az Erste Liga továbbfejlesztését pénzügyi oldalról.

– Ezt hogy kell érteni?
– Úgy, hogy jelenleg nem nagyon látok olyan szponzort, amely többet áldozna erre. Nem vevők rá, ha azt mondjuk, adjatok még több pénzt, akkor még jobbak leszünk, és még jobban fogunk fejlődni. Most a magasabb szintre vágyó csapatoknak nincs lehetőségük a feljebb lépésre, mert az Erste Liga csak alulról nyitott, felülről azonban zárt. Egyre több együttes akar belépni a ligába, de az elöl lévők előtt nincs perspektíva. Éppen ezért sokkal nagyobb veszélyt látok abban, ha nem engedjük el őket, mert ha nem tudnak előbbre lépni, akkor nem költenek annyit, hiszen már nincs értelme – helyette inkább visszavesznek a színvonalból, ami senkinek sem lenne jó. A múlt is azt mutatja, hogy a Fehérvár EBEL-be menetele nagyon jót tett a válogatottnak, ha most elmegy egy-két csapat, és magasabb szinten folytatja, az szintén jót fog tenni.

– Pontosan mitől függ a DVTK és a MAC Extraliga-csatlakozása, illetve az, hogy már a következő szezontól ott indulhatnak-e?
– Elsősorban attól, hogy a szlovákok rábólintanak-e a kérelmükre. Másodsorban, de egyáltalán nem mellesleg attól, hogy ha a szerződés minden részletét megtárgyalták – a tárgyalások jelenleg is folynak –, akkor sikerül-e előteremteni a csatlakozáshoz szükséges pénzösszeget, amely most még nem áll rendelkezésre.

JELENTŐS ÖSSZEG KELL

– Ezt hogy kell elképzelni, van valamiféle „belépési díj" a szlovák bajnokságba?
– Pontosan, van egy indulási díj, amit a szlovákok kérnek. Viszonylag jelentős összegről van szó, amelyet a csapatok tulajdonosai már nem tudnak kigazdálkodni, ehhez kellenek további szponzorok és támogatók. Én is igyekszem azokat a pénzügyi forrásokat előteremteni, amelyekre alapozva sikerülhet a csatlakozás.

– Lehet tudni, mekkora összegről van szó?
– Konkrét számot egyelőre nem mondanék, de maradjunk annyiban, hogy forintszázmilliókról beszélhetünk.

– Arról született már konszenzus, hogy a távozó együtteseknek kell-e indítaniuk farmcsapatot az Erste Ligában?
– Erről a szakmai bizottság dönt, de anélkül, hogy befolyásolni akarnám a döntést, azt látom, a többség szeretné, ha lenne farmcsapat. Fontos hozzátenni ugyanakkor, szerintem nem feltétlenül kell ragaszkodni hozzá, hogy a farmegyüttes kizárólag az eredeti klub színeiben indulhasson. Azaz: örömteli volna, ha, mondjuk, két klub összefogna, és közösen indítana csapatot, ezáltal más városokban is megjelenne a hoki.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik