R. P.
2023.03.20 09:20 Frissítve: 2023.03.20 10:34

Jégkorong: csaknem leszakadt a csarnok minden idők egyik legdrámaibb meccsén

„Mélyhűtött mérkőzések” a Kisstadionban didergő nézőkkel, hócsatákkal és verekedésekkel a jégen. Két-három hónapos szezonok, miközben a magyar szurkolók irigykedve nézték a televízióban a moszkvai Izvesztyija-kupákat, a „véletlenül" sugárzott szovjet–csehszlovák és svéd–szovjet meccseket a tavaszi világbajnokságokról. Aztán Magyarországra is elérkezett a csoda. Egy meccs, amely 40 év távlatából is felejthetetlen emlék. Az origo.hu cikke.

 

Lelkesítő összetartás a mérkőzés előtt: a magyar csapat tagjai buzdítják egymást kezdéskor a Magyarország-Franciaország mérkőzésen a C-csoportos világbajnokságon Budapesten (FORRÁS: MTI/CSIKÓS GÁBOR)

 

Az Origo írása az 1983-as, C-csoportos világbajnokságról szól, és az azon kivívott feljutásról.

„…a Magyarország–Kína előtt a képlet egyszerűvé vált: ha nyerünk, feljutunk, ha nem, akkor az ázsiaiak léphetnek felsőbb osztályba. A kínai hoki akkor előttünk járt. Két évvel ezen történelmi találkozó előtt Kína rendezhette a C csoportos vb-t, egy tizennyolcezres csarnokban. Ennyi (fegyelmezetten, csendben üldögélő) néző előtt győzött 1981-ben az ázsiai válogatott a magyar ellen 3–1-re. Fel is jutott a B-csoportba, onnan érkezett vissza a „miénkbe", a budapesti tornára. Akkor „liftező csapat" volt a második és a harmadik vonal között, egyértelműen esélyes arra, hogy visszajusson.”

„Ebben az őrült hangulatban nem lehetett nem nyerni! A hátvéd Kovács Csaba gólja után ugrott talpra először minden ülő szurkoló a csarnokban (az ő fia 2008-ban tagja volt az A-csoportba feljutó válogatottnak, iker unokái pedig 2009-ben a svájci vb előtti napokban születtek), majd a kínai egyenlítés után a harmad hajrájában az akkor még ifjú (később a XX. század legjobb magyar hokisának megválasztott) Ancsin Jánosnak köszönhetően előnnyel ment a csapat az első szünetre.
A második játékrészben egy gyönyörű kombináció után Buzás György növelte kétgólosra az előnyt, aki fájdalmasan fiatalon, 50 évesen hagyott itt minket, ám a második szünetben is csak egygólos volt a különbség. Akkoriban még nem elsősorban enni-inni jártak az emberek a stadionokba-csarnokokba, úgyhogy szinte még akkor is ment a buzdítás, amikor a csapatok az öltözőben pihentek.”

Magyarország–Kína 4–3
 

A teljes cikket ide kattintva olvashatja el!

 

2023.06.05 18:20:14

Jégkorong nemzetisport.hu

ALAPVONAL. A magyar drukkerek mintha azt üzennék ezzel az eredménytől teljesen független buzdítással: nem baj, hogy bucira vernek, mi így szeretünk benneteket... Nem veszik figyelembe, hogy nagyon megváltozott idehaza a jégkorong helyzete, egyre jobb az infrastruktúra, egyre több pénz került be a sportág vérkeringésébe, a mostohagyerek-szerepről már régen nem lehet beszélni.

2023.05.24 00:36:53

Jégkorong nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Olyan közel kerültünk, hogy meghosszabbítsuk élvonalbeli tagságunkat, mint korábban még soha.

2023.05.22 19:23:41

Jégkorong nemzetisport.hu

Sofron Istvánék 3–1-re is vezettek, mégsem sikerült nyerniük Ausztria ellen.

2023.05.19 14:07:42

Jégkorong nemzetisport.hu

A világelső házigazda a harmadik harmadban öt gólt ütött a magyar hokiválogatottnak, így 7–1 lett a vége.