Jégkorong: csak kétfelé kell figyelni – rajtol a hazai hokiidény

Vágólapra másolva!
2021.09.17. 10:42
null
Az osztrák központú bajnokságban már a 15. idényét kezdő Fehérvár ismét a rájátszásba vágyik, és teljes joggal – az eredményeséghez nagyban hozzájárulhat Bartalis István (10) (Fotó: Fejér Megyei-Hírlap/Kricskovics Antal)
A Fehérvár tartja magát az osztrák központú ICEHL-ben, a hazai Erste Ligában viszont nagy volt a mozgolódás, és végképp eltolódni látszanak a súlypontok a határon túlra: mindkét sorozatban pénteken dobják be a korongot.


A rigai 0–9 maradt meg sokakban a nyárból, ezért sem indul könnyű helyzetből a magyar hoki a 2021–2022-es idényben.

A válogatott olimpiai selejtezőjének másképp is volt hatása, hiszen félbevágta a klubok alapozását, márpedig az idei előszezon még a szokásosnál is mozgalmasabban alakult: nemcsak játékosok, hanem csapatok is jöttek-mentek, ki „csak” otthont és nevet, ki bajnokságot cserélt – így például az elmúlt három évaddal ellentétben ezúttal nem három, hanem újfent „csupán” két nemzetközi ligára kell figyelnünk a pénteken elrajtoló új idényben.

Az egyik legnagyobb változás a DVTK Jegesmedvék háza táján történt: a klub kitöltötte a szlovákokkal első körben kötött hároméves szerződését, s bár a vezetőség szerette volna, ha a csapat továbbra is északi szomszédunk patinás bajnokságában, az Extraligában szerepel, az állami-szövetségi segítségvállalás nélkül már nem jött össze az ehhez szükséges borsos nevezési díj és büdzsé, a borsodiak visszatértek a magyar bázisú Erste Ligába (EL). S ha már így tettek, alapos fiatalításba és „magyarításba” kezdtek, a keret gerincét az elmúlt évekkel ellentétben nem a pontgyáros légiósok és a válogatott alapemberei alkotják, hanem az utánpótlásából és az innen-onnan összecsipegetett fiatalok – nyilván a cél is teljesen más, olyannyira, hogy konkrétumot nem is fogalmazott meg az ugyancsak nyáron visszavonuló és egyből általános igazgatónak megtett Láda Balázs.

Egészen más a helyzet az erőtől duzzadó bajnok Csíkszeredánál. A Sportklub az elmúlt néhány évben volt a skála rossz végén is, de most éppen van pénz, így az erdélyiek rámennek a címvédésre, amire minden esélyük megvan. Eddig is veretes keretüket a nyáron olyan klasszisokkal erősítették meg, mint a nagy hazatérő Sofron István, Rokaly Szilárd, Részegh Tamás vagy Adorján Attila, a légiósok közül pedig a több száz NHL- és KHL-meccsel büszkélkedő fehérorosz extraklasszis, Szergej Kosztyicin.

A magyar bajnok FTC-Telekom is szeretné elérni legalább a ligadöntőt, akárcsak a legutóbbi alapszakaszgyőztes, EL-ezüstérmes Brassó, amely emlékezetes nyári szappanopera után jutott el a kicsinyes fenyegetőzéstől és nehezen minősíthető szájkaratétól indulva a szóbeli kizáratáson át a pálfordulásig, hogy aztán visszakönyörögje magát a mezőnybe – egyébként szakmailag mindenki, főleg a játékosok legnagyobb örömére, hiszen a gerincet itt is magyar ajkú játékosok tömkelege adja kiváló légiósokkal kiegészítve. A másik fellegvár, Gyergyó is továbberősített kerettel igyekszik odaérni a dobogóra, így extrém esetben előfordulhat az is, hogy a legjobb négyben három határon túli csapat lesz.

AZ IDÉNY…

…IGAZOLÁSA LEHET
TERBÓCS István (Fehérvár)

Továbbra is áll, hogy aki kiszámítható előrelépésre vágyik, az hazai klubjából először Fehérvárra igazol, aztán talán onnan külföldre. Az idei „zsilipelő” Terbócs István, aki 25 éves korára nyilvánvalóan kinőtte a MAC-ot, hiszen félszáz válogatottságnál tart, járt vb-ken és olimpiai selejtezőkön, szóval nem volt mire várnia tovább. Az észak-amerikai stílusra emlékeztető ICEHL-hez pedig még illik is a melós, kaparós, egyenes játékstílusa: hamar megkedveli a helyi közönség is.

...     CSALÓDÁSA LEHET
Szergej KOSZTYICIN (Csíkszereda)

Túljelentkezés van e rovatba, és már Csíkból is, hiszen a Sportklub markolt egy nagyot a környék sztárjaiból, például az aktív magyar válogatott játékosok között pontrekorder Sofron István is hazatért szülővárosába. Mégsem ő, hanem a fehérorosz Szergej Kosztyicin bukhatja a legnagyobbat, hiszen 393 NHL- és 361 KHL-meccse, 181, illetve 177 pontja meg elit-vb-szereplései révén egyértelműen a leggazdagabb múlttal dicsekedhet az Erste Liga összes hokisa közül. Csakhogy a 34 événél is aggasztóbb, hogy az elmúlt két idényben 19 meccsen játszott összesen, balhéból annál többről beszámolhatna, szóval nagy kérdés, Erdélyben mire készül és főleg mire megy.

...     FELFEDEZETTJE LEHET
HADOBÁS Zétény (DVTK)

Tekintve, hogy a Fehérvár farmcsapata az utánpótlásból nőtt ki, az idén Győrré változó Vasas is a saját juniorjának nyitott teret, a Gyergyó pedig hazavitt egy marék fiatalt, szemezgethetnénk onnan is, de inkább tartjuk a reményt a DVTK-drukkerekben, hogy talán Miskolcon is lesz minek örülni. Az elmúlt idény legjobb ifjúja, Hadobás Zétény ugyanis Borsodban maradt, 18 éves korára megjárta a svéd utánpótlást, a hazai U21-es és felnőttmezőnyt, valamint a szlovák Extraligát is, úgyhogy bízhatunk benne, előbb-utóbb mélyül sekély merítésünk a hátvédeknél.



Ami az alsóbb szinteket illeti: a mögöttünk hagyott évad meglepetéscsapatától, a bajnokságot a negyedik helyen záró, majd története első Magyar Kupa-címét megszerző DEAC-tól bravúrnak számítana, ha meg tudná ismételni eredményeit, az Újpest a legjobb négyet nézte ki magának, míg a DVTK-hoz hasonló utat bejáró, csak egy évvel korábban hazaköltöző és magyaros-fiatalítós projektbe kezdő MAC HKB Újbuda is szeretne menni legalább egy kört a playoffban. A DAB eközben a jégen pontokban mérve legeredményesebb játékosa, a teljes állásban csapatmenedzserré átvedlő Azari Zsolt nélkül próbálja meg feledtetni az előző idények méltatlan szereplését, legalább a rájátszás elérésével.

Az meglepetés volna, ha Hugo Turcotte és a DEAC ismét ünnepelhetne egy trófeával (Fotó: Tumbász Hédi)
Az meglepetés volna, ha Hugo Turcotte és a DEAC ismét ünnepelhetne egy trófeával (Fotó: Tumbász Hédi)


Örömteli, hogy a Győri ETO HC csatlakozásával újabb nagyváros kapcsolódik be/marad a profi magyar jégkorong vérkeringésében, az más kérdés, hogy egyidejűleg a Vasastól elbúcsúzhattunk, hiszen a piros-kékek öltöztek át zöld-fehérbe, az eddig Győrben játszó Titánok meg hazaköltöztek Fehérvárra…

…és ha már Fehérvár: pénteken rajtol az osztrák bázisú bajnokság, az ICEHL is, természetesen „állócsillagunk”, a tizenöt éve stabilan légióskodó Hydro Fehérvár AV19-cel a mezőnyben. Persze az is szokványos, hogy megint új edzővel és jobbára új légiósokkal startol a Volán, hogy ismét a negyeddöntő a kimondott és az elődöntő az áhított cél, de szerencsére az is újra alapvetés, hogy ha már visszatérhetnek a nézők a hazai lelátókra – az EL első fordulójában ráadásul ingyen –, akkor itt tele is lesz a csarnok!

TUDNIVALÓK
Már csak két bajnokságban szerepelnek klubcsapataink, mivel a MAC után a DVTK is hazatért a szlovák élvonalbeli Extraligából a magyar-romániai Erste Ligába, a Fehérvár ugyanakkor továbbra is az osztrák központú ICEHL-ben szerepel. A két sorozat mezőnye egyaránt nagyobb lett: az ICEHL már 14, az EL 11 csapatos, utóbbiban a nyolc anyaországi résztvevő is csúcs.

A bajnokságok szerkezete azonos: az alapszakasz után a 7–10. helyezettek amolyan „wild card” körhöz hasonló középdöntőben döntenek az utolsó két playoffhelyről, onnantól pedig negyeddöntő, elődöntő, döntő szisztémában és az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharcokkal haladunk a bajnokavatásig, ami hamarabb lesz, mint a divízió 1/A-világbajnokság Ljubljanában, amely május 2-án rajtol.

Alapszakasz. ICEHL:  szeptember 17.–február 1. (44 forduló)
   Erste Liga: szeptember 17.–február 19. (40 forduló)
Középdöntő és rájátszás: később kijelölendő időpontban
Tv:  M4 Sport, Digi Sport
Internet: nso.hu, jegkorongszovetseg.hu, ersteliga.hu, ice.hockey
AZ 1. JÁTÉKNAP PROGRAMJA

ICEHL
Péntek

19.15:  HYDRO FEHÉRVÁR AV19–Villach (osztrák)
19.15: Bratislava (szlovák)–Pustertal (olasz)
19.15: Graz (osztrák)–Dornbirn (osztrák)
19.15: Innsbruck (osztrák)–Ljubljana (szlovén)
19.15: Linz (osztrák)–Salzburg (osztrák)
19.30: Klagenfurt (osztrák)–Vienna (osztrák)
19.45: Bolzano (olasz)–Znojmo (cseh)

ERSTE LIGA
Péntek

16.30: SC Csíkszereda (romániai)–Titánok
17.30: Brasov (romániai)–Újpest
17.30: Gyergyói HK (romániai)–DAB
18.00: DVTK Jegesmedvék–Uni Győri ETO
19.00: MAC HKB Újbuda–DEAC, 19.
Szabadnapos: FTC-Telekom
Az időpontok magyar idő szerint értendők.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik