Jégkorong: az NHL szívesen látna orosz játékosokat a vk-n

K. Zs.K. Zs.
Vágólapra másolva!
2022.09.21. 14:07
null
Képünk illusztráció (Fotó: AFP)
Bill Daly, az észak-amerikai profi jégkorongliga (NHL) elnökhelyettese néhány napja az ESPN-nek nyilatkozva úgy fogalmazott, túl korai lenne bármit mondani arról, hogy Oroszország válogatottja ott lehet-e a 2024 februárjára tervezett világkupán, azonban ő maga nagyon szeretné, hogy orosz játékosok valamilyen formában jégre léphessenek.

 

„Nagyon örülnénk, ha ez megtörténhetne, és valószínűleg orosz hokisainknak (az NHL orosz játékosainak – a szerk.) is tetszene az ötlet. Mindenképpen szeretnénk megtalálni a pályára lépésük hiteles módját” – idézi az ESPN Bill Dalyt, akinek szavaiból arra lehet következtetni, hogy a mai realitásokat figyelembe véve az orosz játékosok nem országuk neve és zászlaja alatt szerepelnének.

„Pontosan tudjuk, mivel járul hozzá Oroszország a nemzetközi jégkorongtornák színvonalához – idézi a Daily Faceoff nevű jégkorongportál Dalyt. – Nagyon szerencsétlen fejlemény lenne, ha az orosz játékosaink, akik semmi rosszat nem tettek, nem vehetnének részt a legjobbakat felvonultató tornán. Szeretnénk, ha ez nem fordulhatna elő. De a realitások azok realitások. Ami abban a konfliktusban történik, az egész világot nyugtalanítja, az erkölcsi megfontolások megkerülhetetlenek, és nekünk jó döntést kell majd hoznunk. Meg is fogjuk hozni, ám biztosan nem most.”

Mint ismert, a Nemzetközi Jégkorongszövetség (IIHF) az Ukrajna ellen indított háború miatt kizárta Oroszország csapatait, válogatottjait az általa szervezett tornákról, így a férfiválogatott már az idei vb-n sem indulhatott, és el van tiltva a 2023-as világbajnoki szerepléstől is. Eközben az orosz profi hokisok továbbra is játszhatnak NHL-es csapataikban.

A legjobb nemzeti válogatottakat felvonultató világkupát – amelyet legutóbb 2016-ban rendeztek meg – azonban nem az IIHF, hanem az NHL szervezi, így kerülhet egyáltalán terítékre az orosz hokisok esetleges szerepeltetésének kérdése.

A jelenlegi tervek szerint Kanada, az Egyesült Államok, Svédország, Finnország, Csehország és egy orosz játékosokból összeállított együttes biztosan ott lenne a nyolccsapatos tornán, míg a fennmaradó két helyről egy négyes selejtezőtornán döntenének (Svájc, Szlovákia, Németország, Ausztria, Norvégia neve hangzott el mint lehetséges résztvevő).

A világkupa alatt bő két hétre felfüggesztenék az NHL bajnoki idényét.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik