K. Zs.
2022.09.21 14:07 Frissítve: 2022.09.21 15:18

Jégkorong: az NHL szívesen látna orosz játékosokat a vk-n

Bill Daly, az észak-amerikai profi jégkorongliga (NHL) elnökhelyettese néhány napja az ESPN-nek nyilatkozva úgy fogalmazott, túl korai lenne bármit mondani arról, hogy Oroszország válogatottja ott lehet-e a 2024 februárjára tervezett világkupán, azonban ő maga nagyon szeretné, hogy orosz játékosok valamilyen formában jégre léphessenek.

Képünk illusztráció (Fotó: AFP)

 

„Nagyon örülnénk, ha ez megtörténhetne, és valószínűleg orosz hokisainknak (az NHL orosz játékosainak – a szerk.) is tetszene az ötlet. Mindenképpen szeretnénk megtalálni a pályára lépésük hiteles módját” – idézi az ESPN Bill Dalyt, akinek szavaiból arra lehet következtetni, hogy a mai realitásokat figyelembe véve az orosz játékosok nem országuk neve és zászlaja alatt szerepelnének.

„Pontosan tudjuk, mivel járul hozzá Oroszország a nemzetközi jégkorongtornák színvonalához – idézi a Daily Faceoff nevű jégkorongportál Dalyt. – Nagyon szerencsétlen fejlemény lenne, ha az orosz játékosaink, akik semmi rosszat nem tettek, nem vehetnének részt a legjobbakat felvonultató tornán. Szeretnénk, ha ez nem fordulhatna elő. De a realitások azok realitások. Ami abban a konfliktusban történik, az egész világot nyugtalanítja, az erkölcsi megfontolások megkerülhetetlenek, és nekünk jó döntést kell majd hoznunk. Meg is fogjuk hozni, ám biztosan nem most.”

Mint ismert, a Nemzetközi Jégkorongszövetség (IIHF) az Ukrajna ellen indított háború miatt kizárta Oroszország csapatait, válogatottjait az általa szervezett tornákról, így a férfiválogatott már az idei vb-n sem indulhatott, és el van tiltva a 2023-as világbajnoki szerepléstől is. Eközben az orosz profi hokisok továbbra is játszhatnak NHL-es csapataikban.

A legjobb nemzeti válogatottakat felvonultató világkupát – amelyet legutóbb 2016-ban rendeztek meg – azonban nem az IIHF, hanem az NHL szervezi, így kerülhet egyáltalán terítékre az orosz hokisok esetleges szerepeltetésének kérdése.

A jelenlegi tervek szerint Kanada, az Egyesült Államok, Svédország, Finnország, Csehország és egy orosz játékosokból összeállított együttes biztosan ott lenne a nyolccsapatos tornán, míg a fennmaradó két helyről egy négyes selejtezőtornán döntenének (Svájc, Szlovákia, Németország, Ausztria, Norvégia neve hangzott el mint lehetséges résztvevő).

A világkupa alatt bő két hétre felfüggesztenék az NHL bajnoki idényét.

2022.09.13 12:41:52

Jégkorong nemzetisport.hu

A magyar bázisú nemzetközi jégkorongbajnokság alapszakaszának menetrendje, eredményei.

2022.09.20 10:38:03

Jégkorong nemzetisport.hu

A magyar női jégkorong-válogatott alapembere szorult helyzetekben lép elő vezéregyéniséggé.

2022.09.16 23:09:07

Jégkorong nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Pat Cortina nem merev ember, játékosai számára egyáltalán nem megközelíthetetlen, alázatos, de egészen biztos, hogy tiszteletet parancsol. Ocskay Gábor hangoztatta mindig: szerinte a magyar sportolónak korbácsos edző kell, mert aki puha és bratyizik, azt egy idő után elfogyasztják reggelire az aktuális sztárok.

2022.09.07 23:36:15

Jégkorong nemzetisport.hu

ALAPVONAL. A Csíkkarcfalván működő Székelyföldi Jégkorong Akadémia igazgatója, Nagy Attila állt a rendszerváltó csapat élére. Szerdai Facebook-bejegyzésében többek között így írt az RJSZ-ben kialakult helyzetről: „Mostantól tehát azon leszünk, hogy jogi úton szerezzünk érvényt az igazunknak és a sportág érdekének. Nyilvánvalóan figyelünk arra, hogy a szövetségnek valamilyen módon kiszolgáltatott kluboknak, Erste Ligá-s csapatoknak ne ártsunk az eljárás során.”

2022.09.05 23:35:23

Jégkorong S. TÓTH JÁNOS

ALAPVONAL. Akik viszont folytatják, azokra legalább egy meghódítandó csúcs még mindenképpen vár: a magyar női jégkorong-válogatott sohasem szerepelt olimpián.