Hoki-vb: elképesztő újonc – élre állt a brit csapat

Vágólapra másolva!
2018.04.27. 21:31
null
A britek az élről várják a záró fordulót (Fotó: MTI/Czagány Balázs)
A negyedik forduló végére némiképp tisztult a kép a Papp László Budapest Sportarénában zajló divízió 1/A-világbajnokságon, de csak némiképp. Annyi biztossá vált, hogy a britek már nem eshetnek ki, hiszen az Olaszország–Nagy-Britannia mérkőzésen – talán már nem is meglepetésre – 4–3-ra a szigetországiak szerezték meg a győzelmet. A briteken kívül a másik öt csapat még kieshet, és a lengyeleken kívül mindegyik válogatottnak van még esélye a feljutásra.

 

Péntek délután mást sem csináltak a magyar szurkolók a Papp László Budapest Sportarénában, mint a mieink lehetséges feljutásának matematikai lehetőségeit taglalták. Persze a felrajzolt egyenletekben a sok közül az egyik ismeretlen az esti Olaszország–Nagy-Britannia találkozó volt, amely némiképpen tisztázhatta a világbajnokságon kialakult „rendkívüli állapotot”. A magyar feljutás szempontjából volt, aki a brit, volt, aki az olasz győzelem mellé tette le a voksát, bár megeshet, hogy egyik sem jelent semmit, hiszen a lényegi dolgok pontosan szombat délután a magyar–brit összecsapás előtt dőlnek el, reményeink szerint úgy, hogy csapatunk téttel, sorsát a saját kezében tartva léphet pályára.

Hogy mit szűrhettünk le mi, magyarok ebből a találkozóból?

Hogy nagy hajtásba kezdtek a csapatok a pontokért, az első harmad őrületes „adok-kapokot” hozott a pályán, hat és fél perc alatt négy gól esett – méghozzá mindössze hat lövéskísérletből!

A 8. percben Stephen Lee csodálatos passzát a levegőben vette le Brett Perlini, aki egy csel után remek találattal avatta fel Andreas Bernard kapuját. Mindössze 22 másodpercet kellett várni a válaszra, mert a brit kapus, Ben Bowns szépen „összeügyetlenkedte” az olaszok egyenlítő gólját, amelyet Alex Lambacher jegyzett. A tűzpárbajban Robert Dowd következett a sorban – a britek két lövésből két gólt szereztek, majd öt perccel később Thomas Larkin távoli lövése után landolt a korong a brit kapuban. A második harmad elején Ben O'Connor sem aprózta el, a semleges harmadból, gyakorlatilag a félpályáról lőtt gólja után megérett az olasz kapuscsere is: a finn első osztályban játszó Bernard helyére Marco De Filippo Roia érkezett a jégre.

Hogy a statisztikus lelkületűek egy időre félretegyék a brit győzelem kapcsán készített számításaikat, arról Giulio Scandella gondoskodott, aki a harmadik harmad elején tört kapura, s alakította 3–3-ra a találkozó állását. De hogy miben rejlik a britek ereje, azt a 49. percben Perlini mutatta meg ismét, aki azonnal kihasználta az olasz védelem hibáját, s ismét előnybe hozta csapatát, amely az utolsó 10 percben már a „túlélésre” játszott.

Az olaszok ugyanis magasabb fokozatba kapcsoltak, a britek szinte ki sem tudtak jönni a harmadukból, Bowns bravúros védésekkel tartotta az előnyt, s jórészt neki köszönhetően lett Nagy-Britannia az első három győzelmet elkönyvelő csapat a világbajnokságon.

JÉGKORONG
DIVÍZIÓ 1/A-VILÁGBAJNOKSÁG, BUDAPEST, PAPP LÁSZLÓ SPORTARÉNA

4. FORDULÓ
Olaszország–Nagy-Britannia 3–4
(2–2, 0–1, 1–1)
Gól:
Alex Lambacher (8.), Larkin (14.), Scandella (46.), ill. Perlini (8., 49.), Dowd (9.), O'Connor (23.)

KORÁBBAN
Kazahsztán–Szlovénia 3–5(2–2, 1–2, 0–1)

AZ ÁLLÁS
1. Nagy-Britannia 4 3 1 13–13 0
9
2. Kazahsztán 4 2 2 12– 9 +3 6
3. Olaszország 4 2 2 11– 8 +3 6
4. Szlovénia 4 2 2 12–11 +1 6
5. MAGYARORSZÁG 4 2 2 7–11 –4 6
6. Lengyelország 4 1 3 10–13 –3 3
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik