POZSONYI SZILÁRD
2023.03.23 09:44 Frissítve: 2023.03.23 09:56

Erste Liga: Nehéz feldolgozni, főleg a második vereséget – Vincze Péter

A Gyergyói HK nem használta ki a pályaelőnyét, az első két – egyaránt hazai – mérkőzésen kikapott az FTC-Telekomtól. A székelyek csatára, Vincze Péter szerint a folytatásban az öt az öt elleni játékban kell a legtöbbet fejlődniük.

 

Vincze Péter (balra) szerint a Gyergyószentmiklósnak elsősorban az öt az öt elleni játékban kell javulnia, hogy visszajöjjön a párharcba (Fotó: GYHK)

Nem erre számított az a lelkes 1200 székely szurkoló, aki kiment a gyergyószentmiklósi jégcsarnokba a 2022–2023-as Erste Liga-évad döntőjének első vagy éppen második mérkőzésére. Az alapszakaszt második helyen záró, a párharcba pályaelőnnyel belevágó Gyergyói HK ugyanis mindkétszer alulmaradt az ellenfél FTC-Telekommal szemben.

„Nehéz feldolgozni, főleg a második mérkőzést” – értékelt a Nemzeti Sportnak a gyergyóiak csatára, Vincze Péter. – „Az elsőn megérdemeltük a vereséget, de a legutóbbin úgy éreztem, jobbak voltunk. Ettől függetlenül örök igazság, hogy négy győzelemig megy a párharc, minél hamarabb el kell felejtenünk ezt a két kudarcot, ilyenkor minél rövidebb a memóriánk, annál jobb.”

A magyar válogatott támadó bevallotta, ezt mondani mindig könnyebb, mint véghez vinni. Elmondása szerint mind nagyon csalódottak és dühösek voltak, miután a Ferencváros a második összecsapáson 15 másodperccel a végső dudaszó előtt egyenlített.

„Ez van, ez is a jégkorong szépsége: hatvan percig tart egy meccs, nem lehet 59:45-nél sem abbahagyni, na meg egy góllal nehéz meccset nyerni...” – kommentálta a második meccs végét. 

A hosszabbításban aztán a második győzelmét is megszerezte Erdélyben a zöld-fehér csapat, ami után a Gyergyó össze is ült egy kupaktanácsra, amelyen a játékosok hangsúlyozták, a feladat nem megoldhatatlan, nincs krízishelyzet.

„Elemezzük, megvitatjuk, mit kell másképp csinálnunk” – szögezte le Vincze.

A Ferencváros egyébként nagyon hasonló gólokkal vette el a gyergyói pályaelőnyt, minden lövés távolról (ahogyan a vezetőedző Szilassy Zoltán fogalmazott, „fentről”) talált a kapuba. Az eddig ütött öt Fradi-gólból ráadásul hármat némi meglepetésre Julius Marva szerzett, aki az alapszakaszban 19 meccsen ért el ugyanennyit, további 11 playoffmérkőzésén pedig csak egyet.

„Nem számítottunk rá, hogy ő gólokat fog lőni nekünk, főleg, hogy hármat, de talán nem is csak az ő érdeme” – folytatta Vincze. – „Nem arról van szó, hogy olyan brutális lövőereje lenne, mint például az előző évadban a Csíkszeredában Gyenyisz Kuljasnak (aki a leggyorsabb hokilövés Guinness-rekordját tartja – a szerk.) . Sokkal inkább arról, hogy a társai nagyon jól takarják a kapusunk, Rasmus Rinne előtt a kilátást, ilyen szituációból egyenlítettek és lőtték a győztes gólt is kedden. A Fradi játékosai nem lőnek rosszul, de nincs olyan ágyúkarú védő, akire kifejezetten készülnénk, hogy őt nem hagyhatjuk lőni.”

A lehetséges megoldás: a gyergyói védőknek el kell takarítaniuk a fradistákat a saját kapujuk elől, míg a pálya másik végén a támadóknak Arany Gergelyt kell zavarniuk – a szabályok keretein belül természetesen. Erre már csak azért is lesz égető szükségük a székelyföldieknek, mert a Fradi kapusa a rájátszásban elképesztően felszívta magát, a Budapest Jégkorong Akadémia HC ellen például a hét meccsig húzódó sorozat alatt csaknem 96 százalékos hatékonysággal védett, míg meccsenként átlagosan csak másfél gólt kapott – s az első két gyergyói találkozón is szinte ugyanezeket a mutatókat hozta. Tehát ha nem zavarják a kilátásban, szinte biztos, hogy nem járnak túl az eszén. A párharcban a gólszerzéssel egyébként is némileg hadilábon állnak.

„Az első két meccsen csak emberelőnyből találtunk be, talán százalékban kifejezve nem rossz a teljesítményünk a speciális csapategységek terén” – kezdte a pozitívumokkal az alapszakaszban 36 meccsén 39 pontot jegyző csatár. – „Nyilván minden ellenfél alaposan szemügyre veszi a rendelkezésre álló videóanyagot, hogy milyen opciókat kell elővennie, hogy ne működjön jól az előnyös játékunk, és a rájátszásban már jobban is hatástalanítják a fórjainkat. A nagyobb probléma azonban az öt az öt elleni játék, így még nem lőttünk gólt a Fradinak a playoffban. Ebben kell javulnunk.”

Mégpedig sürgősen, hiszen az első két meccs eredménye miatt már csak akkor lehet Erste Liga-bajnok a Gyergyó, ha legalább kétszer nyer a Tüskecsarnokban. Vincze hozzáfűzte, ez nem lenne újdonság, a tavalyi rájátszásban és az évad alapszakaszában kétszer is sikerült a székelyeknek, akik a bajnokság egyik legeredményesebbjei voltak idegenben.

„Öt gólt kaptunk két meccsen, de átlagban hármat-négyet szoktunk ütni is” – vonta le a konklúziót Vincze. – „Ha ezt tudjuk hozni, akkor rendben leszünk.”

ERSTE LIGA, DÖNTŐ
MÁSODIK MÉRKŐZÉS

GYERGYÓI HOKI KLUB (romániai)–FTC-TELEKOM     1–2     (0–0, 1–0, 0–1, 0–1) – hosszabbításban     
Gyergyószentmiklós, 1140      néző.      V:      Babic, Soós, Balla, Kövesi.    
GYERGYÓ:      Rinne – HAARANEN (1), Marttinen / Fejes, Saari / Imre, Kozma Zs. – Bodó (1), B. Orbán, Tranca / DiDiomete, SYLVESTRE 1, Vincze P. / Császár, Sándor-Székely, Szigeti / Bíró G., Csiszer, Silló. Edző: Szilassy Zoltán
FTC: Arany – Hrabal, MARVA 1 / Boros, Mesikämmen / Kärmeniemi, Seregély Máté / Kucsma – KULMALA  (1), Nagy G. (1), Turbucz / Betteridge 1, Sailio, Sointu / Farkas L., Tóth A., Tóth Gergő / Bán, Galántai, Kozma D. Edző: Fodor Szabolcs
 Kapura lövések: 34–37.
Gól – emberelőnyből: 6/1, ill. 2/0.

Az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharc állása: 2–0 az FTC-Telekom javára.

 

 

2023.06.05 18:20:14

Jégkorong nemzetisport.hu

ALAPVONAL. A magyar drukkerek mintha azt üzennék ezzel az eredménytől teljesen független buzdítással: nem baj, hogy bucira vernek, mi így szeretünk benneteket... Nem veszik figyelembe, hogy nagyon megváltozott idehaza a jégkorong helyzete, egyre jobb az infrastruktúra, egyre több pénz került be a sportág vérkeringésébe, a mostohagyerek-szerepről már régen nem lehet beszélni.

2023.05.24 00:36:53

Jégkorong nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Olyan közel kerültünk, hogy meghosszabbítsuk élvonalbeli tagságunkat, mint korábban még soha.

2023.05.22 19:23:41

Jégkorong nemzetisport.hu

Sofron Istvánék 3–1-re is vezettek, mégsem sikerült nyerniük Ausztria ellen.

2023.05.19 14:07:42

Jégkorong nemzetisport.hu

A világelső házigazda a harmadik harmadban öt gólt ütött a magyar hokiválogatottnak, így 7–1 lett a vége.