Erste Liga: megint legyőzte az FTC-t, bajnok a Csíkszereda!

KOHÁN GERGELYKOHÁN GERGELY
Vágólapra másolva!
2022.04.09. 19:29
null
Az utolsó meccset simán nyerte a Csíkszereda, így aranyérmes! (Fotó: Pál Zoltán)
Az SC Csíkszereda nyerte meg a hazai bázisú nemzetközi jégkorongbajnokságot, az Erste Ligát, mivel a döntő ötödik mérkőzésén 5–3-ra legyőzte a FTC-Telekom gárdáját, megszerezve ezzel az aranyéremhez szükséges negyedik sikerét a párharcban.

Bajnokavatásra készültek Csíkszeredában szombat este, ez nem is lehetett vitás: csurig megtelt a Vákár Lajos Műjégpálya, mindenki ünnepelni szeretett volna; látni, ahogy a Sportklub hazai pályán fejezi be a rivális FTC-Telekom elleni Erste Liga-döntőt, megvédve ezzel bajnoki címét.

És nem is kellett csalatkozniuk a csíki szurkolóknak: kedvenceik megcselekedték, amit Székelyföld megkövetelt tőlük.

SZAPORODNAK A SZEREDAI BAJNOKI CÍMEK

Csíkszeredai székhelyű csapat összesen ötödik alkalommal diadalmaskodott a magyar bázisú liga létrejötte óta. Az első idényben, még 2009-ben házidöntőt vívott az akkor még két különálló szeredai klub, a HC és az SC Csíkszereda (végül előbbi örülhetett), majd az egyesülés után 2011-ben már HSC Csíkszereda néven győzték le a fináléban a Dunaújvárost. Az előző évtized második felének szűk esztendői után az elmúlt években újra felvirágoztatták a magyar hoki határon túli fellegvárát: az elmúlt három szezonban kivétel nélkül megnyerték az Erste Ligát (egy ízben a koronavírus-járvány miatt éppen a nagy rivális ferencvárosiakkal megosztva).

Kezdjük onnan, hogy a finálé ötödik meccsére a Ferencváros visszakapta az óriási visszhangot kiváltó hárommeccses eltiltását követően csapatkapitányát, Nagy Gergőt, aki azonban nem megszokott helyére tért vissza az első sorba, hanem eggyel hátrébb, Codie Fowlie és Pavuk Attila közé. Fodor Szabolcs, az FTC vezetőedzője egyébként is próbálta sorváltoztatásokkal felrázni övéit az összesített 3–1-es hátrányban, és alaposan megkavarta a lapokat, még a bekkpárokat is megvariálta. Hiába...

Az életben maradásért küzdő Fraditól azt várta volna az ember, hogy ennek megfelelő élességgel áll bele a sorsdöntő összecsapásba, ám ennek gyakorlatilag ez ellenkezője történt. Seregély Máté a második percben odaajándékozta a korongot a ligapontkirály Jevgenyij Szkacskovnak, aki köszönte, be is verte, majd az első szünet előtt nem sokkal fórban Részegh Tamás nyílegyenesen álló korcsolyájáról pattant be a pakk. Szándékos rúgómozdulatról természetesen szó sem lehetett – a Szereda úgy vezetett 2–0-ra, hogy ha nincs Arany Gergely, nyugodtan lehetett volna az öt is, miközben támadásban gyakorlatilag momentumuk sem volt a vendégeknek.

A játék képe a fordulás után sem változott jelentősen, s amikor a mérkőzés felénél kettős emberelőnyben Szkacskov háromra növelte a címvédő előnyét, eldőlni látszott minden kérdés.

VÉLEMÉNY

Adorján Attila, a Csíkszereda kapusa: – Mindenki, az utolsó emberig nagyon odatette magát. Ahogy haladt előre a szezon, folyamatosan fejlődtünk, a playoffban is egyre jobban játszottunk, ahogy jöttek az ellenfelek. Talán ez volt a legjobb meccsünk az idényben, örülök, hogy így összeálltunk. Szenzációs volt a hangulat, mindannyiunknak, akik itt nőttünk fel, ezeken a lelátókon, az az álma, hogy ezt egyszer a jégen is átélhessük. Nagyon jó döntés volt hazajönni!

Innentől egyre nehezebben sikerült kordában tartani az érzelmeket, főleg miután a záró játékrész első nagyobb helyzetét rögtön gólra váltotta az erdélyiek egyik legjobbja, David Stach. Ezzel két kérdés maradt hátra: hogy a meccsen fantasztikusan védő Adorján Attila kapott gól nélküli teljesítménnyel ünnepelhet-e bajnoki címet, illetve hogy a döntőben eddig gól nélkül álló Sofron István betalál-e. Utóbbira az 50. percben kaptuk meg a választ – „Sofi” egy újabb kettős előnyben eredményes tudott lenni –, előbbire pedig az 53.-ban, amikor pikáns módon ki más, mint Nagy Gergő talált be, elrontva ezzel Adorján shutoutját. Mi több, a hajrára kisebb pankrációba torkolló összecsapás legvégén a hazaiak annyira megnyugodtak biztos előnyük tudatában, hogy a Fradi még kétszer betalált, így 5–3-ra kozmetikázott – a végeredmény szempontjából nem osztott, nem szorzott.

A Csíkszereda az első találkozón történtek, Salló Alpár szörnyű sérülése és az 5–1-es vereség után mélyről talpra állva fordította meg, s nyerte meg végül magabiztosan az Erste Liga fináléját, a sima alapszakasz-győzelemmel együtt nem lehet kérdés, hogy a legerősebb csapat emelhette a magasba a bajnoki trófeát. Ez szimpla tény – az összes egyéb, fináléhoz és jégkoronghoz egyaránt méltatlan történést pedig próbáljuk meg minél gyorsabban elfelejteni, elvégre mindenkinek ez volna az érdeke...

ERSTE LIGA, 2021–2022
Végeredmény. Bajnok: SC Csíkszereda (romániai; Adorján Attila, Makszim Szamankov, Bajkó Csongor, Gecse Hugó, Karel Kubát, Gyenyisz Kuljas, Láday Tamás, Jamie Milam, Ben O'Connor, Papp Szabolcs, Salló Alpár, Becze Tihamér, Bíró Tamás, Eduard Casaneanu, Farkas Tamás, Fodor Csanád, Jevgenyij Lapenkov, Péter Andor, Péter Balázs, Reisz Áron, Részegh Tamás, Részegh Zsolt, Rokaly Norbert, Rokaly Szilárd, Jevgenyij Szkacskov, Sofron István, David Stach, Andrej Taratuhin)
2. FTC-Telekom
3. Gyergyói HK (romániai)
4. DEAC
5. Újpest
6. MAC HKB Újbuda
7. Corona Brasov (romániai)
8. DVTK Jegesmedvék
9. Uni-Győr ETO HC
10. Titánok
11. Dunaújvárosi Acélbikák

JÉGKORONG ERSTE LIGA
DÖNTŐ, 5. MÉRKŐZÉS
SC CSÍKSZEREDA (romániai)–FTC-TELEKOM 5–3
(2–0, 1–0, 2–3)
Csíkszereda. 1950 néző. V: Pálkövi Zs., Rencz, Kis-Király, Szabó D.
CSÍKSZEREDA: Adorján A. – Kubát, KULJAS (3) / Milam, O'Connor / Gecse H., Láday / Farkas T., Papp Sz. – Becze, Lapenkov, Taratuhin / SZKACSKOV 2, SOFRON I. 1 (1), STACH 1 (2) / Péter B., Részegh T. 1, Rokaly Sz. / Fodor Cs., Reisz, Rokaly N. Edző: Rico Rossi
FTC: Arany G. – Kärmeniemi, McFadden / Hegyi Á., Seregély / Boros, Sarcia / Bán, Komáromy – Kulmala, TAMMINEN 1, Tóth A. / Fowlie, NAGY G. 2, Pavuk / Hajós, Kóger D., Somogyi B. / Farkas S., Roczanov, Tóth Gergő. Edző: Fodor Szabolcs
Kapura lövések: 41–29
Gól – emberelőnyből: 9/3, ill. 3/1
Fegyelmi büntetés: –, ill. végleges fegyelmi (Hajós, Kóger D., Fowlie)
Az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharc végeredménye: 4–1 a Csíkszereda javára
MESTERMÉRLEG
Rico Rossi: – Fantasztikus meccs volt, mindig egyedi érzés, amikor bajnokságot nyer egy csapat. Lenyűgöz, hogy egy ilyen kisváros ilyen hatalmas jégkoronghagyománnyal büszkélkedhet! Nagy volt az elvárás velem és a csapattal szemben, amikor ide érkeztem, ám sikerrel vettük az akadályokat. A döntő legnehezebb pillanata Salló sérülése volt, mélyre kerültünk, de nagyon örülök, hogy a fiatal hátvéd jól van, és mi is visszakapaszkodtunk. Egyértelműen a serleg magasba emelése az idény legszebb pillanata!
Fodor Szabolcs: – A Csíkszereda nagyon ránk jött már a találkozó elején, az első harmadban nem találtuk a játékunkat. A másodikban némileg jobbak voltunk, de a helyzeteink nem akartak bemenni. A végén kapaszkodtunk, sajnos azonban kevés volt már az idő. Tudtuk már a keretek kialakításánál, hogy a Szereda papíron nagyon erős, amit a gyakorlatba is át tudott ültetni. Bejutottunk a döntőbe, ezzel huszonkilencszeres magyar bajnokok lettünk, amire büszkék lehetünk. A papírformát végül nem tudtuk borítani.

A döntő legértékesebb játékosa: David Stach (SC Csíkszereda)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik