Erste Liga: hét perc alatt kivégezte a Csíkszereda a MAC-ot

Vágólapra másolva!
2022.01.09. 20:20
null
Seto (fehérben) remek góllal mutatkozott be a Jegesmedvéknél (Fotó: Deres István/Titánok)
A magyar bázisú nemzetközi jégkorongbajnokság (Erste Liga) vasárnap esti mérkőzésein a listavezető Csíkszereda egy harmad alatt elintézte az erdélyi túrája utolsó meccsén szereplő MAC Újbudát, a DVTK pedig izgalmasan induló, ám végül sima mérkőzésen nyert a Titánok fehérvári otthonában. A DAB nagy meglepetésre sokáig vezetett az Újpest vendégeként, amely hosszabbításban tudott csak győzni.

JÉGKORONG
ERSTE LIGA
SC CSÍKSZEREDA–MAC HKB ÚJBUDA 11–3
(7–0, 3–1, 1–2)
Csíkszereda, 850 néző. V: Sikó, Mihai, Bandi, Crisan (romániaiak).
CSÍKSZEREDA:
Adorján A. – O'Connor (2), Péter A. / KULJAS 1 (1), Salló A. (1) / Gecse H., Láday 1 / Farkas T., Milam – BECZE 2 (1), LAPENKOV 1 (3), TARATUHIN 2 (2) / Szkacskov (1), SOFRON I. 3, Stach 1 (2) / Fodor Cs., Péter B., Rokaly Sz. (2) / Casaneanu, Reisz (1), Rokaly N. Edző: Rico Rossi
MAC:
Farkas R. (Bálizs) – Pozsgai, K. Varga / Garát, Dóczi / Tóth Gergely, Tóth P. – Izacky, MOLNÁR B. 1 (1), Weidemann / Dansereau, Schlekmann, Ritter 1 / Tóth Richárd, Kreisz 1, Pápa / Ravasz, Ádám (1). Edző: Kangyal Balázs
Kapura lövések:
61–22.
Gól – emberelőnyből:
7/3, ill. 1/0

MESTERMÉRLEG
Rico Rossi
– Nyilván elégedett vagyok a végeredménnyel. Nagyon jól játszottunk az első harmadban, minden energiánkat beletettük, és az edzéseken gyakorolt elemeket is sikerült megmutatnunk. Minden az előzetes tervek szerint alakult és Adorján Attila is nagy védéseket mutatott be a meccs első felében.
Kangyal Balázs
– A jelent meg tudod vásárolni, a jövőt viszont fel kell építeni. Minden csapat életében vannak nehéz pillanatok, mi keményen, tisztességgel és férfiasan beleálltunk ebbe. Három nap alatt játszottunk három meccset, rövidebb paddal érkeztünk, két meghatározó játékosunk még meg is sérült. Tizenhat-tizenhét éves gyerekek játszottak egy ilyen kaliberű együttes ellen. Erőt kell meríteni ebből és jobbá kell válni ezektől az estéktől.

Az Erste Liga éllovasa, a Csíkszereda 2022-ben még nem lépett jégre, az ETO és a DEAC elleni találkozókon ugyanis játék nélkül kapta meg a három pontot, mivel ellenfelei nem utaztak el az év eleji erdélyi túrára. Nem úgy a MAC, ám ebben nem volt sok köszönet: a fővárosiak Brassóban kikaptak, majd pontot mentettek Gyergyószentmiklóson, ám ami Csíkszeredában az első harmadban történt, arra talán még a csíkiak sem számítottak.

A listavezető ugyanis az első harmad ötödik és 12. perce között öt egyenlő létszámos gólt is szerzett, amivel eldöntötte a bajnoki pontok sorsát – a mészárlás két emberelőnyös hazai góllal zárult le az első harmadban, 7–0.

S a másodikban is folytatódott, bár a hevessége mérséklődött, Ritter Zalán szépítése előtt a Szereda meglőtte első emberhátrányos gólját is. A középső játékrészt Sofron István harmadik gólja zárta, 10–1-gyel fordultak az utolsó harmadra a felek.

A záró játékrészben már lehetett valami örömük a vendégeknek is: 2–1-re ők nyerték meg az utolsó 20 percet, ráadásként a meccset lezáró góljukat ők is emberhátrányból szerezték Kreisz Brúnó révén.

TITÁNOK–DVTK JEGESMEDVÉK 4–8 (2–2, 0–3, 2–3)
Székesfehérvár, 389 néző. V: Máhr-Stumpf, Babic, Árkovics, Tóth Renátó.
TITÁNOK: Belomojev – Mingazov, Dolinar (1) / Farkas B., Dobmayer (1) / Kóger B., Szabó P. / Nochta – Krasnican, Lundin, Ambrus G. / NAGY Á. 3, AMBRUS CS. 1 (1), Dudkin (1) / Alapi, Jábor (1), Mayer / Győrffy (1), Csölle. Edző: Anatolij Bogdanov
DVTK: Kiss B. – Kiss R, Szirányi B. / WEHRS 1 (4), Doetzel 1 / Vojtkó, Hadobás / Farkas O. – Elgestal (1), Galajda, Galanisz (1) / WALKER 2 (3), PARNHAM 1 (1), SETO 1 (2) / Miskolczi 1, Szabad, RITÓ 1 / Mihalik (1). Edző: Tokaji Viktor
Kapura lövések: 20–57
Gól – emberelőnyből: 4/1, ill. 3/0
MESTERMÉRLEG
Anatolij Bogdanov: – A remek Újpest elleni mérkőzés után ez most nem sikerült. Néhány lesújtó csapat- és egyéni hiba miatt kaptunk gólokat, és ez visszavetette a lendületünket is. Az első harmadban még felzárkóztunk, de a másodikban két gólt kaptunk egy perc alatt, innentől már csak futottunk az eredmény után. Az ellenfél magabiztosabb lett, s kifejezetten jól játszott.
Tokaji Viktor: – Végig domináltunk, a gólok számával is maradéktalanul elégedettek lehetünk. A védekezésünk bizonytalanságait ugyanakkor kihasználta az ellenfél és gólokat szerzett – sokkal jobban oda kell figyelni a jövőben, hogy ne legyenek eladott korongjaink, jobban át tudjunk váltani korongkihozatalból védekező harmadbeli játékra.

Bemutatkozott a DVTK két friss kanadai szerzeménye, Brett Parnham és Chris Seto, s mindketten pontokkal tették emlékezetessé első meccsüket a Jegesmedvéknél. A két újonc az ötödik perc végén megkezdte a pontgyártást az Erste Ligában: Parham góljánál Seto adta a második asszisztot. Ritó László a 12. perc végén rövid videózás után növelte a vendégek előnyét, ám a pénteken a dobogós Újpestet legyőző fehérvári fiatalok a harmad utolsó percében visszajöttek a meccsbe: Ambrus Csongor egyenlített büntetőből, majd Nagy Ákos kezdte meg mai gólgyártását, vagyis 2–2-vel mehettek az első szünetre a csapatok.

A második játékrészben aztán gyakorlatilag eldöntötte a DVTK a mérkőzést: Jonathan Walker és Wehrs Kevin egy percen belül betalált, majd Kayle Doetzel távoli lövése után már 5–2 állt az eredményjelzőn. A harmadik harmadban már örömhokit láthatott a Raktár utca közönsége, igaz, nem biztos, hogy ennek örült a fehérvári publikum: előbb Walker lőtt parádés egyéni akció végén újabb gólt, aztán Miskolczi Márk is feliratkozott a gólszerzők közé, majd Nagy Ákos duplázott a hazaiaknál. A végén a másik új szerzemény, Seto fejezte be a miskolci gólgyártást, a találkozó utolsó találatát viszont a triplázó hazai csatár, Nagy Ákos szerezte.

ÚJPESTI TE–DUNAÚJVÁROSI ACÉLBIKÁK 3–2 (0–1, 0–1, 2–0, 1–0) – hosszabbítás után
Megyeri út, 423
néző. V: Haszonits, Nagy A., Balla, Kocsány.
UTE:
Márkus – Pokornyi, Stadel / Kiss D., Ph. Kiss / Horváth A. – Kiss Patrik (1), Németh A., Suter (1) / COATTA 1 (1), JUST (1), KOVÁCS ALEX 2 / Balogh B., Kovács S., Robichaud. Edző: Virág Csaba
DAB:
KRAJCOVIC – Bubnov, Szécsi (1) / Bobcek, Benke / Erdély B., Tkacsenko (1) / Druja – SZAPPANOS 1 (1), Stuchlík, RIBCSIK 1 (1) / Szűcs I., Németh P., Tamás / Németh Á., Horváth Á., Pinczés O. / Marosi M., Somogyi N., Lőczi. Edző: Leo Gudas
Kapura lövések:
69–28
Gól – emberelőnyből: 3/0, ill. 1/1

MESTERMÉRLEG
Virág Csaba:
– Buktunk egy pontot, nehéz a helyzetünk, tizenöt nap alatt ez már a hetedik meccsünk volt. A rengeteg hiányzó látszott a játékunkon, főleg amikor jó döntést kellett volna hozni a végén. Több mint hetvenet lőttünk, amiből negyvenkilenc kaput talált – két-három összecsapást is meg lehetne nyerni ennyi lehetőséggel, ha jól dolgozzuk ki őket. Tudtunk meríteni a második harmad után, visszajöttünk kétgólos hátrányból, a végén pedig mi örülhettünk jobban.
Leo Gudas:
– Nagyon jól védekeztünk, a nyitó harmadban hatpercnyi emberhátrányt öltünk meg, majd az első előnyünkből megszereztük a vezetést. A második harmadban is remekül játszottunk, ám a harmadikban görcsösek voltunk. Ennek ellenére elégedett vagyok a csapatom játékával: örülök, hogy szereztünk egy pontot, de lehetett volna több is.

A két nagy különbségű győzelem sokáig eltörpülni látszott az Újpesten zajló események mellett: általános meglepetésre a legutóbbi 10 bajnokiját elvesztő Dunaújvárosi Acélbikák szereztek vezetést Szappanos Dávid emberelőnyös góljával az első harmad vége előtt két perccel – miközben az első húsz percben valósággal felborult a pálya: a lila-fehérek 24 alkalommal próbálkoztak kapura lövéssel, a vendégek mindössze négyszer.

Sőt, a második harmadban szinte ugyanez ismétlődött meg, pár apró eltéréssel. Egyrészt a lila-fehéreknek ezúttal 26 lövésből sem sikerült bevenniük Pavel Krajcovic kapuját. Másrészt a vendégek is többször, 11 alkalommal próbálkoztak kapura lövéssel, nem is kellett várniuk a harmad végéig az újabb találatra: Ivan Ribcsik a játékrész közepén talált be Márkus Levente kapujába.

A záró játékrészben aztán hamar helyrebillent a világ rendje, s Sam Coatta vezérletével egyenlített az Újpest. Az amerikai előbb szépített, aztán ő jegyezte a második asszisztot Kovács Alex egyenlítő találata előtt, amivel hosszabbításra mentette a csatát a lila-fehér brigád.

A ráadásban is a hazaiak voltak aktívabbak, ám már-már úgy tűnt, szétlövéssel dől majd el a mérkőzés, amikor érkezett Kovács Alex, és megszerezte az Újpest győztes találatát, 3–2.

AZ ERSTE LIGA ÁLLÁSA
M GY HGY HV V L–K Gk P
1. Sport Club Csíkszereda 31 22 2 3 4 154–82 +72 73
2. UTE 33 16 9 2 6 103–61 +42 68
3. FTC-Telekom 30 20 2 3 5 103–52 +51 67
4. Gyergyói Hoki Klub 27 16 4 7 116–88 +28 56
5. MAC HKB Újbuda 30 14 2 5 9 108–94 +14 51
6. Brasov Wolves 29 15 3 11 110–96 +14 48
7. DEAC 32 12 2 3 15 108–112 –4 43
8. DVTK Jegesmedvék 29 8 2 2 17 80–101 –21 30
9. UNI Győr ETO HC 30 8 3 19 78–109 –31 27
10. Dunaújvárosi Acélbikák 30 3 2 2 23 65–145 –80 15
11. Titánok 27 4 1 22 53–138 –85 14
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik