Erste Liga: háromszor egyenlített, de kikapott az Újpest az FTC-től

KOHÁN GERGELYKOHÁN GERGELY
Vágólapra másolva!
2019.10.28. 20:18
null
Németh Attila (középen) idénybeli első két góljával győzelemhez segítette az FTC-t (Fotó: Micheller Szilvia)
A bajnoki címvédő Ferencváros 4–3-ra legyőzte az Újpestet a jégkorong Erste Liga hétfői játéknapján. A lila-fehérek háromszor egyenlíteni tudtak az FTC vezetése után, de Németh Attila 54. percben esett góljára már nem volt válaszuk.

Három a magyar igazság, de az Újpestnek három egyenlítés sem volt elegendő a sikerhez – a lényeg, a három pont így végül a Ferencvárosé lett.

Fodor Szabolcs együttese a legkevésbé sem unatkozik: a kis túlzással világraszóló Kontinentális Kupa-továbbjutás után ugyanúgy jönnek futószalagon a bajnokik, a hét első két napján ráadásul 24 óra leforgása alatt két mérkőzést is játszanak a zöld-fehérek, hiszen az ősi rivális UTE elleni csata után kedden máris jön a Visegrádi Kupa negyeddöntőjének visszavágója.

Szóval ez sorozatterhelés a javából – ám a címvédő nem véletlenül címvédő.

Az újpestiek nem várhatták túlzottan optimistán a hétfői derbit. Egyrészt ez eddig finoman szólva sem az ő szezonjuk – gyenge kezdés, nagy különbségű vereségek, edzőváltás –, másrészt napközben közös megegyezéssel megváltak talán legjobb légiósuktól, a nyáron a MAC-tól szerződtetett, és 12 Erste Liga-bajnokin 13 pontot termelő Jared Browntól.

A Fradinál is egy húzóember, Pavuk Attila kiválása okozhatott némi fejtörést, de a helyébe az első sorba előléptetett Németh Attila élt a lehetőséggel, és kiválóan helyettesítette sérült csapattársát.

Az FTC úgy kezdett, ahogy egy ilyen derbit kezdeni kell: rögtön az első emberelőnyét gólra váltotta, így Brett Switzer találatával már a második percben vezetett. Lőhetett volna még többet is, ám helyzeteit kihagyta, így ehelyett az Újpest egalizált – és innentől nagyjából ez lett az este forgatókönyve.

A nagy részében a meccset irányító FTC még kétszer megszerezte a vezetést, az újpestiek azonban másodszor, majd harmadszor is kiegyenlítettek, és fokozatosan feljavultak, a záró harmadban teljesen egyenrangú partnerei voltak a riválisnak (sőt, helyenként még jobbak is). De hiába: a már említett Németh Attila abszolút nyerőembernek bizonyult, szezonbeli első gólja után egyből megszerezte a másodikat is, ez ráadásul a derbi győztes találatának bizonyult hat perccel a vége előtt, így a szezonban másodszor is a Fradi örülhetett a végén.

Kedden pedig máris utazik tovább Porubába, ahol remélhetőleg sikerül megtartani az „odavágón” kiharcolt minimális előnyt!

JÉGKORONG ERSTE LIGA

FTC-TELEKOMÚJPEST 4–3 (1–1, 2–2, 1–0)
Pesterzsébet, 720 néző. V: Babic, Rencz, Kövesi, Bedő
FTC: Arany
Kärmeniemi, Rantanen (1) – Pulli (1), TÓTH GERGELY (1) – Jászai, Sarcia (1) – Pozsár
KULMALA 1 (1), Nagy G. (1), NÉMETH A. 2 – M. Fitzgerald, Switzer 1, Tóth A. – Hajós, Tóth Renátó, Tóth Richárd – Farkas L., Roczanov, Tóth Gergő
Edző: Fodor Szabolcs
ÚJPEST: Duschek
CARLSON (1), Varga A. (1) – Nagy N., Kovács Attila 1 – Henderson, Kiss-Rusk – Pokornyi
Benk, Sikorcin 1, ODNOGA (1) – Csamangó 1, DiDiomete, Nemes – E. Pance, Miluskin (1), Kovács S. – Daadou, Horváth Ákos
Edző: Baróti Zsolt
Kiállítások: 6, ill. 4 perc
Kapura lövések: 47–34
MESTERMÉRLEG
Fodor Szabolcs: – Egy derbi mindig élet-halál harc, most is óriási csata kerekedett ki belőle. Rögtön az elején rámentünk az Újpestre, az első előnyünket értékesítettük, és ezt követően is helyzeteket alakítottunk ki – ha ezekből többet belőttünk volna, talán máshogy alakul. Az Újpestnek viszont mindig volt válasza, így a végére igazán parázs lett a mérkőzés, de valahogy megint behúztuk. Dinamikus, gyors játékot játszottunk elejétől a végéig, ahogy megy előre a szezon, egyre javulunk.
Virág Csaba másodedző: – Álmosan kezdtünk, rögtön az első emberhátrányban gólt kaptunk – egy ilyen indítás mentálisan mindig visszafog egy csapatot. Aztán cseréről cserére kezdtük felvenni a ritmust, minden harmadban egyre jobban játszottunk, a harmadikban már inkább az történt a pályán, amit mi akartunk. Tudtuk, hogy a negyedik gól sorsdöntő lehet – sajnos ezt most mi kaptuk.

 

FEHÉRVÁRI TITÁNOK–DEAC 1–5 (0–2, 1–2, 0–1)
Székesfehérvár, 355
néző. V: Pálkövi Zs., Juhász G., Dorner, Árkovics G.
TITÁNOK: Horváth D.
MANGONE (1), Szabó B. (1) – Horváth M., Kiss R. – Imre P., McCutcheon – Ambrus, Erdély B.
Balogh B., Mihály Ákos, ZION 1 – C. Campbell, Péter A., Sárpátki – Almási, Dézsi, Madácsi – Kovács Alex, Nagy Á., Rétfalvi
Edző: Kiss Dávid
DEAC: HETÉNYI Z.
Filbrandt, Ph. Kiss – Léránt, Vokla (1) – Mestyán, Sándor
Izacky (1), Novotny, Sági Martin 1 – ESSERY 1, Hári N. (1), RUTHERFORD 1 – Berta, Kulesov (1), MAZZAG 1 – Kozma (1), Molnár D. 1, Salló B. (1)
Edző: David Musial
Kiállítás: 8, ill. 12 perc
Kapura lövés: 37–26
MESTERMÉRLEG
Kiss Dávid: – Kisebb sokkot okozott a rosszabb kezdésünk, mivel nagyon gyorsan kétgólos hátrányba kerültünk. Az azonban sokat jelent, hogy megpróbáltunk visszajönni. Segített, hogy az emberelőnyt kihasználtuk, de a folytatásban nem sikerült élni a lehetőségeinkkel, és több rövidzárlat miatt nagyobb távolságra kerültünk ellenfelünktől. Oda kell figyelnünk a kapu előtti játékra.
David Musial: – Kétségtelen, hogy Hetényi Zoltánon nagyon sok múlott, ismét nagyszerű napot fogott ki. Fontos, hogy kettő egy után belőttük a harmadik gólt, akkor éreztem először, hogy átszakadt a gát, ezt követően már tudtunk a saját játékunkra koncentrálni.

A BAJNOKSÁG ÁLLÁSA
1. Sport Club Csíkszereda 17 13 3 1 88–40 +48 45
2. FTC-Telekom 15 10 2 1 2 71–35 +36 35
3. Dunaújvárosi Acélbikák 14 10 1 3 57–33 +24 31
4. DEAC 15 9 1 1 4 55–39 +16 30
5. Corona Brasov 15 9 2 4 59–44 +15 29
6. Gyergyói Hoki Klub 16 5 1 10 39–49 –10 17
7. UTE 15 3 3 2 7 46–53 –7 17
8. Fehérvári Titánok 17 4 1 12 40–68 –28 14
9. Schiller-Vasas HC 16 2 2 12 41–86 –45 8
10. Hokiklub Budapest 16 2 2 12 28–77 –49 8
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik