Erste Liga: elődöntős a BJA, előnyben a Brassó a Csíkszereda ellen

Vágólapra másolva!
2023.02.23. 21:05
null
Galoha (fehérben balra) és Djumic is egy-egy gólt lőtt a FEHA kapujába (Fotó: Soós Attila / FEHA19)
A hazai központú nemzetközi jégkorongbajnokság, az Erste Liga rájátszásának csütörtöki játéknapján a BJA HC újfent legyőzte a FEHA19-et, ezzel 4–0-s összesítéssel elsőként jutott be az elődöntőbe. Egy lépésre került ettől a Ferencváros és a Gyergyói HK is – előbbi a DVTK Jegesmedvéket, utóbbi a Dunaújvárosi Acélbikákat győzte le harmadszor –, míg a Brassó a címvédő Csíkszereda otthonában nyert, és került 2–1-es előnybe.

SC CSÍKSZEREDA (romániai)–CORONA BRASOV (romániai)

Hazai pályán a Brassó elvesztette a pályaelőnyét a Csíkszereda ellen, így a címvédő ellen nem is kellett sokat keresni motivációt Kóger Dánieléknek a párharc harmadik mérkőzésén.

Ehhez képest mégis a Csíkszereda szerzett vezetést szerencsés találattal az első harmad elején, majd tíz perccel később egyenlítettek a vendégek. A középső harmadban a brassóiak játékát a hatékony szóval lehet a legszemléletesebben leírni, hiszen a hazaiak jóval többet veszélyeztettek, de a gólokat a harmad utolsó perceiben a látogatók szerezték.

Az ekkor kialakított kétgólos előnyből egyet a Sportklub gyorsan lefaragott, de újabb emberelőnyös helyzet kihasználásával ismét meglépett kettővel a Brassó, sőt, a végén egy emberhátrányos, üres kapus góllal – vagyis négy a hat ellen – alakult ki az 5–2-es vendéggyőzelem, amivel a brassóiak visszavették a pályaelőnyüket, s 2–1-re vezetnek.

FTC-TELEKOM–DVTK JEGESMEDVÉK

Noha az előzetesen legizgalmasabbnak tekintett párharc miskolci győzelemmel kezdődött öt napja, azóta a Jegesmedvék nemcsak elvesztették a pályaelőnyt, a fővárosban sem tudták azt visszavenni, miután a párharc negyedik összecsapásán – sorozatban harmadszor – is vereséget szenvedtek a zöld-fehérektől.

A Ferencváros Aku Kestila góljával hamar vezetést szerzett az első játékrészben, majd a második 20 percben a vendégek Páterka Bence emberelőnyös találatával egyenlítettek, ám a harmad második felében a veszélyesebben hokizó zöld-fehérek kétszer is mattolták Janis Vorist. A záró felvonás Vojtkó Mátyás korai – ismét fórból szerzett – góljának köszönhetően izgalmasan alakult, de az egyenlítés minden miskolci erőfeszítés dacára sem sikerült, 3–2-re győzött a Fradi.

Ez pedig azt jelenti, hogy a Ferencváros már akár a következő mérkőzésen megnyerheti a párharcot, és az elődöntőbe kerülhet.

FEHA19–BUDAPEST JA

A Budapest JA szemernyi kétséget sem hagyott afelől, hogy nem véletlenül végzett az alapszakasz élén – igaz, Kangyal Balázs csapatának nem is feltétlenül az alapszakaszban tizedik helyen záró FEHA19 ellen kell villognia. Ettől függetlenül Schlekmann Márkék biztos, ami biztos alapon összesen fél tucat gólt ütve, 6–1-es győzelemmel, összesítésben 4–0-s söpréssel zárták le a fehérváriak elleni párharcot, s minden ellenfelüknél többet pihenve készülhetnek az elődöntőre.

DUNAÚJVÁROSI ACÉLBIKÁK–GYERGYÓI HK (romániai)

Szintén söpréssel zárhat a Gyergyói HK, amely a Dunaújvárosi Acélbikák elleni harmadik mérkőzésen sem engedett sok teret az alapszakasz 9. helyén záró ellenfelének: minden harmadban egyaránt két gólt ütve szintén 6–1-re győzött – s egy lépésre került a söpréstől, amit pénteken valóra is válthat egy újabb idegenbeli győzelemmel.

A TOVÁBBIAKRÓL

A négy között már nem lesz újabb ellenfélválasztás, sem sorsolás, hanem az alapszakasz végén elért helyezéseknek megfelelően az előrébb végző csapat játszik a hátrébb záróval. Vagyis ha a címvédő Sportklub és a 9. helyen végző DAB is búcsúzik, az FTC csap össze az alapszakaszt megnyerő BJAHC-vel, a döntőbe jutásért, ami egyben a magyar bajnoki címről döntő párharc lesz.

JÉGKORONG
ERSTE LIGA, NEGYEDDÖNTŐ
3. MÉRKŐZÉSEK
SC CSÍKSZEREDA (romániai)–CORONA BRASOV (romániai) 2–5
(1–1, 0–2, 1–2)
Csíkszereda, 1950 néző. V: Babic, Korbuly, Kövesi, Magyar Á. (romániai)
CSÍKSZEREDA: Adorján A. – Salló, Schaus / Ferencz-Csibi, Szavcsenko / LÁDAY, Mikkola / Bajkó Cs. – Krikunov (1), Szkacskov, STACH 1 (1) / Péter B., Reisz, Sofron / BECZE T. 1, Milan, Vesely / Casaneanu, Fodor Cs. Edző: Jeff Paul
BRASSÓ: Polc – Clarke, Sweeney / Garcia, O. Williams / BORISZENKO (2), Bors / Gajdó T. – Kóger D. (1), Schaber 1, VANWORMER 1 (2) / DOMINGUE 2, Gliga, VALCHAR 1 (1) / Gajdó B., Sills, Szabó K. / Antal, Buda, R. Vasile. Edző: Dave MacQueen
Kapura lövések: 28–23
Gól – emberelőnyből:
3/0, ill. 3/2
MESTERMÉRLEG
Jeff Paul: – Elégedetlen voltam a kezdéssel és az elszántságunk hiányával. Aztán magasabb sebességi fokozatba kapcsoltunk, de ennél jobban kell teljesítenünk, szombaton vissza kell kapaszkodnunk a nyeregbe. Sajnálom, hogy a szurkolók által keltett, messze földön híres pazar hangulatot nem háláltuk meg.
Strenk Hunor, másodedző: – A küldetés végrehajtva, visszaszereztük a pályaelőnyt. Igyekeztünk ráerőltetni az akaratunkat a csíkiakra, ami ezúttal maradéktalanul sikerült, de most „aranyhal-memóriánknak” kell lennie: néhány percig örülhetünk a sikernek, de szombaton máris folytatjuk.

Az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharc állása: 2–1 a Brasov javára

DUNAÚJVÁROSI ACÉLBIKÁK–GYERGYÓI HK (romániai) 1–6 (0–2, 1–2, 0–2)
Dunaújváros, 270 néző. V: Soós, Haszonits, Muzsik, Árkovics
DAB: J. Järvinen (Kovács D.) – Varga A., Brus / Kmec, Svars / Léránt, Vas Márk / Lammi, Tamás – Embrich, Ödman Hadzinikolic 1, Valtola (1) / Niskanen, Somogyi B., Szalma / Dézsi Bence, Mihálik, Ribcsik / Marosi, Pinczés O., Szabó Cs. Edző: Niko Eronen
GYERGYÓ: RINNE – HAARANEN (2), Marttinen / Fejes, Saari / Imre, Kozma Zs. 1 (1) – BODÓ 1 (1), B. ORBÁN (2), TRANCA 1 (1) / Sárpátki (1), SYLVESTRE 2, Vincze P. 1 / Császár, Sándor-Székely, Szigeti / Bíró G., DiDiomete. Edző: Szilassy Zoltán
Kapura lövések: 25–46
Gól – emberelőnyből:
3/1, ill. 3/0
MESTERMÉRLEG
Niko Eronen: – Túl sok hibával játszottunk ahhoz, hogy megnehezítsük a Gyergyó dolgát. Pedig a hangulat jó volt a csapaton belül, úgy éreztem, készen állunk a mérkőzésre. Ehhez képest nagyon könnyű gólokat engedtünk az ellenfélnek, amely persze megdolgozott azért, hogy mi ezeket a hibákat elkövessük.
Szilassy Zoltán: – Kevésbé volt hullámzó a játékunk, külön felhívtuk a figyelmet arra, bármi is az állás, ugyanúgy kell hajtani végig. Elégedettek lehetünk a mostani teljesítményünkkel, egy-két játékhelyzetben volt hiányérzetem, ezeket átnézzük, és megpróbáljuk kijavítani a pénteki folytatásra.

Az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharc állása: 3–0 a Gyergyói HK javára

4. MÉRKŐZÉSEK
FTC-TELEKOM–DVTK JEGESMEDVÉK 3–2
(1–0, 2–1, 0–1)
Tüskecsarnok, 1154 néző. V: Pálkövi Zs., Nagy A., Balla, Kis-Király
FTC: Arany G. – Hrabal, Kucsma / KÄRMENIEMI (1), Seregély Máté / Boros, Mesikämmen – BETTERIDGE 1 (1), KESTILÄ 1 (1), Tóth A. (1) / Kulmala (1), Nagy G. 1, Turbucz / Bán, Farkas Lőrinc, Tóth Gergő / Galántai, Kozma D., Kreisz B. Edző: Fodor Szabolcs
DVTK: Voris – Kiss R., VOJTKÓ 1 / Ilvessuo, Skrabov / Bennett, Szirányi B. (1), Csiki – BLASKO (1), Mattyasovszki, Miskolczi / Berdnyikov (1), Kulesov, Páterka 1 / Galajda, Lövei, Razumnjak / Farkas M., Pecsét, Vas J. Edző: Tokaji Viktor
Kapura lövések: 25–20
Gól – emberelőnyből:
2/0, ill. 2/2
MESTERMÉRLEG
Fodor Szabolcs: – A holt szezonban, majd novemberben is teljesen újjáépült a csapatunk, idő kell, hogy a srácok megtanuljanak egymásért és a klubért küzdeni. Jó úton haladunk, de szeretnénk még inkább egységként harcolni, a következő napokban is ezt szeretnénk látni, és még több olyan harmadot, mint amilyen ezúttal a harmadik volt.
Tokaji Viktor: – Mi hiányzott a meccs végén? Hát a gól! Csak emberelőnyben találtunk be, hiába dolgoztunk ki rendre helyzeteket, a végjátékban tulajdonképpen ráborítottuk a pályát a Fradira, mégsem lőttünk gólt. Minimális a különbség a csapatok között, de ennél több kell, ha tovább akarunk jutni.

Az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharc állása: 3–1 az FTC javára

FEHA19–BUDAPEST JA 1–6 (1–3, 0–2, 0–1)
Székesfehérvár, 635 néző. V: Németh M., Mach, Mizsák, Kocsány
FEHA19: HORVÁTH D. – RACSINSZKIJ 1, Dobmayer / Mingazov (1), Reiter A. / Csollák, Dolinar / Kóger B., Salamon – Cizas, Dobos (1), Zohovs / Rétfalvi, Ambrus Cs., Keceli-Mészáros / Balasits, Mayer Zs., Németh Z. / Alapi, Dézsi Barnabás, Zezelj. Edző: Anatolij Bogdanov
BJA HC: Kornakker – Vorobjov, Gőz (1) / Pozsgai, SZABÓ B. 1 / Dóczi, Garát (1) / K. Varga, Ádám – Culigin, Galoha 1, DJUMICS 1 (1) / ELO 1 (1), Viikilä (1), SCHLEKMANN 1 / Tóth Richárd, Nagy Krisztián, Szita / Molnár B. 1, Ritter (1), Ravasz. Edző: Kangyal Balázs
Kapura lövések: 19–53
Gól – emberelőnyből: 3/1, ill. 2/1
MESTERMÉRLEG
Anatolij Bogdanov: – A lehető legrosszabbul kezdtük a mérkőzést, az első cserében gólt lőtt az ellenfél, majd nem sokkal később jött a második is. Voltak lehetőségeink ezután, akár az egyenlítésre is, de nem éltünk velük. A tapasztalt taxisofőr tudja, ha a benzin kifogyott, akkor az autó nem fog menni, el
kell menni tankolni. Ezúttal sajnos mi is ebben a cipőben jártunk. A srácoknak nagyszerű tapasztalat volt a rájátszáskvalifikáció és a playoff is.
Kangyal Balázs: – Köszönettel tartozunk az ellenfélnek, hogy ilyen elánnal és ennyi energiával küzdött végig a sorozatban, és hozzásegített minket ahhoz, hogy kihozzuk magunkból a rájátszás-üzemmódot. Ezúttal mindenben jobbak voltunk, hátrányban és előnyben is. A különbség nagyobb is lehetett volna, ha a Fehérvár kapusa nem véd ilyen jól.

Az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharc végeredménye: 4–0 a BJA HC javára

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik