Erste Liga: negyedszer is győzött az FTC ellen, söpréssel bajnok a Brassó

K-SZ. B.K-SZ. B.
Vágólapra másolva!
2024.04.10. 19:43
Négy gólt ütött a Brassó és lett bajnok (Fotó: coronabrasov.ro)
Véget ért a magyar bázisú nemzetközi jégkorongbajnokság 2023–2024-es kiírása, a döntő negyedik mérkőzését is a Corona Brasov nyerte meg a magyar bajnok Ferencváros ellen – a mérkőzésen 4–1-re, a döntőben összesítésben 4–0-ra diadalmaskodó erdélyiek söpréssel hódították el a bajnoki címet, és fennállásuk során először nyerték meg az Erste Ligát.

 

Létezik-e olyan motivációs beszéd, edzői instrukció, esetleg a másik oldalon elbizakodottság, leeresztés, ami lehetővé teszi, hogy a Fradi hárommeccses hátrányból visszajöjjön az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharcba. Ez volt a kérdés szerdán koraeste, mikor a Brassó története első Erste Liga-bajnoki címéért korcsolyázott jégre. Nos, ha létezik is, ezúttal nem tudtuk meg, pedig a zöld-fehérek Canossa-járásának alagútja végén kedden már pislákolt a fény, sokkal jobban játszottak, mint a döntő első két mérkőzésén. Hiába volt azonban kiegyenlített(ebb) a harmadik meccs, mégis 5–2-es hazai sikerrel ért véget a találkozó.

Nem véletlenül akart mindenáron vezetést szerezni már a negyedik találkozó első másodpercétől kezdve a Brassó, hiszen eddig akárhányszor sikerült ez neki, a győzelem sem maradt el. Nem csak az akarat, a képesség is megvan az erdélyi csapatban ahhoz, hogy a magyar bajnokot kapuja elé kényszerítse, és huzamosabb ideig ott is tartsa. A mérkőzés első perceiben, szinte érintetlen volt a brassói kapus, Alex Dubeau előtti jégfelület, ellentétben Arany Gergely előterével. Erre rátett egy lapáttal Lauri Kärmeniemi kiállítása. Az emberhátrány különösen rossz előjel volt az FTC-nek, hiszen az első három meccsen egyaránt legalább egyszer kapituláltak ilyen helyzetben. Ezúttal átvészelték, de a 8. percben Judd Blackwater, a döntő egyik, ha nem a legjobb játékosa már nem hibázott közelről, megszerezte az áhított vezetést a hazaiaknak.

Tudatosan sokat próbálkozott a Brassó, ha kellett, ha nem, lőttek a kék-sárgák, abban bízva, hogy a kipattanó hozzájuk kerül, esetleg a kapu előtt takaró támadó által keltett zavar elég lehet ahhoz, hogy egy közepes lövésből gól szülessen. Az első harmad közepén már túl jártunk, mire életjelet adott magáról a Ferencváros, tilos felszabadításokat követő bulik után veszélyeztetett, de igazán közel nem került a gólhoz.

A középső játékrészben leginkább a mezőnyben folyt a játék, ahogy mondani szokták, oda-vissza hoki volt. Mindkét kapusnak akadt védeni valója, de egy ferencvárosi kiállítás ismét brassói fölényt eredményezett. A vétkes Nolan LaPorte az őt ért vélt sérelme miatt majdnem szétverte ideiglenes kalitkáját, csapata azonban szervezettségével kompenzálta, hogy kevesebb játékosa volt a jégen. Az emberhátrányt megúszta, utána Albert Zagidullin távoli lövésénél viszont Arany Gergely a takaró csatár és hátvéd miatt szinte semmit sem látott a korongból, érzésre emelte a lepkés kezét, de a pakk utat talált mellette a hálóba, már kettővel mentek a hazaiak. Az utolsó szög lehetett volna a Fradi koporsójában, ha a Brassó emberhátrányban lő gólt – erre minden esélye megvolt egy kontrát követően –, de kétgólos hátrányban maradt némi remény a zöld-fehéreknek az egyenlítésre az utolsó húsz percben.

Csakhogy azt már többször láttuk az erdélyiektől a döntőben, milyen hatékonyan őrzik előnyüket, és most sem volt ez másképp. Sőt, hogy teljes legyen a sorminta, ezúttal is betalált a Brassó emberelőnyből. Tíz perccel a meccs (és a döntő) vége előtt kettős emberelőnyét is góllal zárhatta volna a hazai csapat, ez elmaradt, de a Fradi sorsa ekkorra már megpecsételődött. Még akkor is, ha csapatkapitánya, Nagy Gergő szépített a legvégén, 4–1-re módosította az eredményt. A Brassó harmadik próbálkozásra már megnyerte a döntőt – ráadásul söpréssel, amire a DVTK Jegesmedvék 2015–2016-os sikere óta nem volt példa –, és történetében először felült a magyar bázisú bajnokság trónjára, a Fradi pedig sorozatban harmadik fináléját veszítette el, mindhármat romániai csapat ellen.

JÉGKORONG
ERSTE LIGA
DÖNTŐ, 4. MÉRKŐZÉS
CORONA BRASOV (romániai)–FTC-TELEKOM 4–1 (1–0, 1–0, 2–1)
Brassó, 1450 néző. Vezette: Rencz, Korbuly, Kocsány, Szabó D.
BRASSÓ: DUBEAU – PICHÉ (1), O. Williams / Boriszenko, Lowney / Bors, Holwell – KÓGER D., Sills, BLACKWATER 1 (1) / Valchar, Cornet 1, Van Wormer / SZABÓ K. 1 (1), GLIGA (2), Zagidullin 1 / R. Vasile, Kovács E., Rokaly-Boldizsár. Edző: Dave MacQueen
FTC: Arany – Seregély Máté, Crespi / Marva, Roth / Borsos, Kärmeniemi / Banga, Haranghy – Nemec (1), Kestilä, LaPorte (1) / Turbucz, A. Brady, Németh A. / Turcotte, Nagy G. 1, Galajda / Tóth Gergő, Bán, Farkas S. Edző: Fodor Szabolcs
Kapura lövések: 41–35. Emberelőny-kihasználás: 6/1, ill. 4/1
Az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharc végeredménye: 4–0 a Corona Brasov javára

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik