Kétgólos győzelemmel kezdte a vb-t a női hokiválogatott

K-SZ. B.K-SZ. B.
Vágólapra másolva!
2024.04.21. 18:06
Kapuban az első magyar gól, szerzője a háttérben ünneplő Huszák Alexandra (Fotó: MJSZ)
Vasárnap megkezdődött az ausztriai Klagenfurtban az idei női divízió 1/A-s jégkorong-világbajnokság, amelyen a magyar válogatott célja, hogy kiharcolja az élvonalba történő azonnali visszajutást. Ehhez az első lépcsőfokot az újonc Dél-Korea legyőzése jelentette, amely a vártnál kissé szorosabban ugyan, de sikerült.

 

Öt évvel ezelőtt, legutóbb 2019-ben játszott azért a magyar női jégkorong-válogatott, hogy újra az elitben szerepelhessen. Akkor a hazai rendezésű divízió 1/A világbajnokságon feljutott az elitbe, majd a 2020-as világjárvány miatt elmaradt vébé után sorozatban háromszor játszott a legjobbak vb-jén, tavaly Bramptonban azonban egy osztállyal lejjebb csúszott.

Legmagasabban jegyzett csapatként a papíron leggyengébbel kezdet Pat Cortina együttese a klagenfurti tornát, Dél-Korea volt a mieink ellenfele a nyitófordulóban. Az esélyesség leginkább abban mutatkozott meg a jégen, hogy jóval többet birtokolták a korongot a magyarok, az ázsiaiak kevésszer jutottak el a Németh Anikó kapuja elé. Az első meccs okozta lámpaláz, izgatottság sokszor inkább izgulásba csapott át, de ahogy telt az idő, egyre többször alakítottak ki veszélyes helyzeteket a mieink, ziccert is hibáztak, az első harmad végén azonban Dél-Koreának is volt egy nagy lehetősége – hátra dőlni tehát korántsem lehetett.

Sőt, a távol-keletiek taktikája tökéletesen működött, a lehető legegyszerűbben játszottak, rengeteg tilos felszabadítással, bulival, ezeket azonban szinte kivétel nélkül magyar játékos hozta el. Egészen a 37. percig kellett várni arra, hogy az egyre görcsösebbé váló Cortina-csapat végre fellélegezhessen, a szó szoros és átvitt értelmében egyaránt. Huszák Alexandra éles szögből lőtt kapura, a korong egy védő ütőjéről perdült fel és hullott a dél-koreai kapus sisakja mellett a halóba, majd az ünneplő gólszerző hatalmasat fújtatott, miután begyűjtötte a gratulálók ökölpacsiját a kispadról.

Az utolsó játékrészben Kreisz Emma révén biztossá tettük a sikert, borzasztóan kellemetlen, a játék elrontására törekvő, a meccs legvégéig el nem fáradó ellenfelet győzött le a magyar válogatott, amely hétfőn újra jégre lép, Hollandiával csap össze.

JÉGKORONG
NŐI DIVÍZIÓ I/A-VB (Klagenfurt) 
1. FORDULÓ
MAGYARORSZÁG–DÉL-KOREA 2–0 (0–0, 1–0, 1–0)
Klagenfurt, 380 néző. V: Kuroda, Nakajama (mindketten japánok), Frohaug (norvég), J. Lundgren (svéd)
MAGYARORSZÁG: NÉMETH A. – KISS-SIMON, Mayer (1) / Márton, Odnoga L. / Németh B., Gengeliczky – Dabasi (1), HUSZÁK 1, Báhiczki-Tóth / Jókai-Szilágyi (1), Kreisz E. 1, PÁZMÁNDI (1) / Seregély Míra, Metzler, Mozolai / Gondos, Horváth I., H. Williams / Fehér. Szövetségi kapitány: Pat Cortina
DÉL-KOREA: PAK JONG DZSU – Kim Do Von, Kim Tae Jon / Pak Je Eun, Kim Sze Lin / Kang Szi Hjun, Lee Szo Dzsung / Szong He Eoh, Pak Ju Jeon – Pak Ji Joon, Lee Eun Dzsi, Szong Jun Ha / Csoi Dzsi Jeon, Han Szo Dzsin, Pak Dzsong Ah / Im Danelle, Kang Nara, Pak Min Ae / Dzsung Szi Jun. Szövetségi kapitány: Kim Do Dzsun
Kapura lövések: 37–9. Emberelőny-kihasználás: 4/0, ill. 1/0
MESTERMÉRLEG
Pat Cortina: – Úgy éreztem, rengeteg energiát mozgósítanak a lányok, sokat fektettünk a meccsbe, de a befektetésünk jó ideig nem hozta meg a gyümölcsét, ez pedig kissé frusztrálttá tett minket. Valamiért azt hisszük, hogy minden ellenfélnek hat-hét gól kell lőnünk, de ez nem egyszerű ezen a szinten, mikor rengeteget küzdő csapatokkal játszunk, amelyeknek nagyszerű kapusaik vannak. Keményebben kell dolgozunk, ez lesz a kulcs Hollandia ellen is. Erős játékosaik vannak, meg fogják próbálni megtörni a játékunk ritmusát, és ezáltal frusztrálttá tenni minket, de készen kell állnunk.

További eredmény
Franciaország–Hollandia 5–1

A MAGYAR VÁLOGATOTT VILÁGBAJNOKI PROGRAMJA
Április 22., 12.30: MAGYARORSZÁG–Hollandia (Tv: Sport1) 
Április 24., 12.30: MAGYARORSZÁG–Norvégia (Tv: Sport2) 
Április 26., 20.25: Ausztria–MAGYARORSZÁG 
Április 27., 16.00: MAGYARORSZÁG–Franciaország

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik