Jégkorong: A női válogatott a fejlődés, a jobbá válás útján jár – Pat Cortina

K-SZ. B.K-SZ. B.
Vágólapra másolva!
2024.04.21. 09:39
Pat Cortina, a magyar női jégkorong-válogatott szövetségi kapitánya (Fotó: Török Attila)
Vasárnap megkezdi szereplését a klagenfurti világbajnokságon a magyar női jégkorong-válogatott. A Dél-Korea elleni találkozó előtt Pat Cortina, a válogatott szövetségi kapitánya adott interjút a Nemzeti Sportnak.

– Szerdán érkeztek Klagenfurtba, kezdik már otthon érezni magukat?
– Úgy érzem, jól berendezkedtünk, nagyszerű körülmények között készülünk. Jó minőségű arénában edzhetünk, abban, amelyben a Klagenfurt felnőtt férficsapata is játszik az ICEHL-ben – mondta a Nemzeti Sportnak Pat Cortina, a magyar női jégkorong-válogatott szövetségi kapitánya.

– Ez a világbajnokság merőben más lesz, mint a tavalyi A-csoportos, hiszen ezúttal a magyar válogatott az egyik, ha nem a legerősebb szereplő a csoportban. Miként éri el, hogy a lányok mindent beleadjanak annak tudatában is, hogy papíron ők az esélyesek?
– Valóban nagyon különböző a két helyzet. A mi csapatunknak tényleg az erősebbek között kell lennie, de a tapasztalataink a közelmúltból és az elmúlt évekből azt mutatják, ha nem állunk készen arra, hogy százszázalékos teljesítményt nyújtsunk, nem várhatunk jó eredményt. Senki sem ad nekünk semmit ajándékba, nem is kérünk senkitől semmit, ki akarjuk érdemelni a sikert. Az előző évben nemcsak az eredmények miatt voltunk szomorúak, hanem azért is, ahogy játszottunk, és szembenéztünk a kihívásokkal. Nem voltunk annyira jók, amennyire lehettünk volna. Az a legfontosabb célunk, hogy most a képességeinkhez mérten a lehető legjobban játsszunk. A női válogatott a fejlődés, a jobbá válás útján jár, ez a világbajnokság pedig fontos része az útnak.

– Mit gondol, mi csapata legnagyobb erőssége?
– A játékosok egyéni képességei magas szinten vannak, sokan a csapatból már nagyon régóta együtt játszanak, és közös célként tekintenek rá, hogy kijussanak a 2026-os téli olimpiára. Mindenki tudja, ennek eléréséhez a vébészereplés az egyik legfontosabb lépés.

– A bramptoni elit-világbajnokság előtt nagyon kevés időt tölthetett a csapattal, épphogy odaért a helyszínre. Ezúttal viszont a felkészülés kezdetétől a válogatottal van. Érzékel különbséget a két helyzet között?
– Teljesen más körülmények között készültünk 2023-ban. Akkor későn csatlakoztam a csapathoz, de a szakmai stáb olyan jó munkát végzett, amennyire lehetséges volt. A legnagyobb különbség, hogy ezúttal sokkal több időnk volt készülni: tavaly a European Women’s Hockey League (EWHL), amelyben számos magyar válogatott érdekelve volt, csak március végén ért véget, április elején pedig már kezdődött a világbajnokság. Az idén viszont a lányoknak volt elég idejük, hogy levegyék a klubjuk mezét és magukra húzzák a válogatottét. Úgy érzem, inkább készen állunk, mint tavaly, de nem az én személyem miatt, hanem mert a körülmények ezúttal sokkal inkább lehetővé tették ezt.

– Korábban beszéltünk az elvárások és a valós erőviszonyok közötti különbségről, most viszont egyezik a kettő, tehát fel kell jutni az A-csoportba. Ön is így látja?
– Így kellene lennie, mert ha úgy játszunk, ahogy tudunk, akkor valószínűleg feljutunk. Ugyanakkor ön is, én is és minden sportkedvelő tudja, hogy ez nem ilyen egyszerű. A dolgok nem mindig alakulnak terv szerint. Természetesen ha nem jutunk fel az elitbe, csalódottak leszünk, akkor le kell ülnünk átgondolni, miért nem sikerült.

– Elégedett a sorsolással? Örül, hogy a két utolsó meccsét játssza a válogatott a közvetlen riválisokkal?
– Nem akarom, hogy úgy tűnjön, már most kifogásokat keresek, de jobb lett volna, ha jövő pénteken minden csapat pihenőnapot kap, és a mindent eldöntő utolsó meccsen egyformán kipihenten léphet jégre. De azt is megértem, hogy péntek este játszani kell, hiszen ilyenkor nagyobb eséllyel jönnek ki a szurkolók a jégcsarnokba. Így nekünk kicsit kevesebb időnk lesz regenerálódni, mint a franciáknak, de ezzel nem érdemes foglalkozni, el kell fogadnunk, és a legjobbunkat nyújtani.

– Vasárnap kezdődik a világbajnokság, a felkészülés már az utolsó fázisában van. Mit csinálnak még az első korongbedobásig?
– Gyakorolunk, próbáljuk megtalálni a megfelelő hangulatot, azt, hogy egyszerre legyen a csapat nyugodt és izgatott, de egyik se túlságosan. A jelenre összpontosítunk, azokra, akik itt vannak velünk és segíthetnek kiharcolni a feljutást.

A VILÁGBAJNOKSÁG PROGRAMJA
Április 21., 15.00: Dél-Korea–MAGYARORSZÁG*
Április 22., 12.30: MAGYARORSZÁG–Hollandia (Tv: Sport1)
Április 24., 12.30: MAGYARORSZÁG–Norvégia (Tv: Sport2)
Április 26., 20.25: Ausztria–MAGYARORSZÁG
Április 27., 16.00: MAGYARORSZÁG–Franciaország
* A Dél-Korea elleni meccset az AMC Mikro adja élőben, az ismétlés a Sport1-en hétfőre virradóra 2.45-től lesz látható.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik