Osztrák hokiliga: győztes gól az utolsó pillanatokban, már 2–0-ra vezet a Fehérvár

KAPOLCSI-SZABÓ BENCEKAPOLCSI-SZABÓ BENCE
Vágólapra másolva!
2024.03.04. 21:41
Fotó: Dömötör Csaba
A Fehérvár hatalmas csatában másodszor is legyőzte hazai jégen a Pustertal Wölfét az osztrák jégkorongbajnokság (ICEHL) negyeddöntőjében: a magyar csapat 3–2-re nyerte meg a hétfő esti mérkőzést. A vasárnapi nyitányt hosszabbításban megnyerő fehérváriak összesítésben 2–0-ra vezetnek az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharcban.

 

A VÁRTNÁL NEHEZEBBEN, de legyőzte a Volán a Pustertalt a negyeddöntő első mérkőzésén vasárnap a Raktár utcában. A roskadásig megtelt Ifjabb Ocskay Gábor Jégcsarnokban pokoli hangulatot teremtettek a magyar fanatikusok, és azt már az első korongbedobás előtt tudni lehetett, hétfőn is telt ház lesz az arénában.

A párharc második mérkőzésének kezdete előtt már zajos volt a tribün, a bemelegítés alatt is majdnem meccshangulatban korcsolyázhattak a játékosok, de ahogy a kivetítőn a visszaszámláló óra egyre kevesebbet mutatott, úgy vált egyre izgatottabbá a lelátó közönsége, és minden bizonnyal a megméretésre készülő sportolók is. A papírforma alapján nemigen lehetett volna kérdés, melyik csapat nyer, de hiába játszott fölényben vasárnap a Fehérvár, kis balszerencsével akár az olaszok is megnyerhették volna a meccset. Söprés az alapszakaszban ide, hazai pálya előnye oda, semmiképp sem vehette félvállról a küzdelmet a Volán.

Anze Kuralt alig harminc másodperccel a korongbedobást követően máris vezetést szerezhetett volna, de a pakk elzúgott a jobb felső mellett. Aztán jött a hideg zuhany. Az olaszok először korcsolyáztak a Volán harmadába, és első lövésükből máris gólt szereztek. A vezetés pedig annyira felélénkítette a vendégeket, hogy a pálya közepén túlról mindenhonnan lőttek, ha csak egy kis terület adódott is előttük. Ennek eredménye az lett, hogy a játékrész felénél már 7–2 volt a kaput eltalálkozó próbálkozások száma a javukra, az egyik legfőbb fegyverük, az emberelőnyös játék azonban besült, a fegyelmezetten védekező fehérváriak dicséretére.

Nagy helyzete bőven volt a Volánnak, de mindig egy kicsi kellett volna még, annyira kicsi, mint amennyire Daniel Leavenst lökték ziccerben, hogy szabálytalanságot még éppen ne fújjanak a „zebrák”, de lőni ne tudjon, sőt estében kaput és védőjét egyaránt letaroljon.

A második harmad kísértetiesen hasonlóan kezdődött, mint az első, azzal a lényeges különbséggel, hogy ezúttal Kuralt lövése után a kapuban kötött ki a pakk. Öt az ötben is védekezésre késztette a Volán vendégét, de ahogy az lenni szokott a kihagyott helyzetekkel, megbosszulták magukat, ebben az esetben újabb olasz vezető gól formájában.

Kétszer két perc sem volt elég emberelőnyben, hogy gólt üssön a Fehérvár, a játékrész vége felé Hári János és a korábbi csapattárs, Alexander Petan erőfitogtatása, külön csatája szórakoztatta az érzelmeikkel egyre kevésbé bíró szurkolókat.

Nemcsak a nézők, a játékosok is egyre könnyebben elvesztették a fejüket, a feszültség pedig nagyobb lett. Kiss Dávid együttese megint végig támadott, de gól nélkül fejezett be egy emberelőnyt, hogy a nehezebbik utat választva, emberhátrányban egyenlítsen.

Felesleges kockázatot ezek után – érthetően – egyik csapat sem akart vállalni, de erre nem is volt szükség, hiszen 3:43-mal a vége előtt Daniel Catenaccit végleg kiállították, csapattársát pedig két percre küldték le, így kettős emberelőnyben támadhatott a Volán a győzelemért. A mérkőzés vége pedig nem lett kevésbé izgalmas, mint addig, kevesebb mint négy másodperccel az utolsó dudaszó előtt Tim Campbell bevágta a győztes gólt, 3–2-re módosítva az állást.

 

OSZTRÁK LIGA (ICEHL)
Negyeddöntő, 2. mérkőzés
HYDRO FEHÉRVÁR AV19–PUSTERTAL WÖLFE 3–2 (0–1, 1–1, 2–0)
Székesfehérvár, 2555 néző. V: Huber (osztrák), Zrnic, Hribar, Zgonc (mindhárman szlovénok)
FEHÉRVÁR: O. ROY – FOURNIER, T. CAMPBELL 1 / Stipsicz, Nilsson H. / Robertson, M. Phillips / Kiss R., Ambrus Cs. – MAGOSI B. (1), HÁRI J. 1 (1), KURALT 1 (1) / Mihály Ákos, Bartalis I., Leavens (1) / Atkinson, McGauley, Laberge / Ambrus G., Németh K., Terbócs. Edző: Kiss Dávid
PUSTERTAL: J. SMITH – Stanton, MESSNER / Kassatul, Ege / Glira, Atwal / Althuber – Catenacci, Frycklund, Petan / Morley 1, Schofield (1), Akeson (1) / I. DELUCA (1), Sill 1, Mantinger / Öhler, Berger, Hasler. Edző: Kasper Vuorinen
Kapura lövések: 44–35
Emberelőny-kihasználás: 6/1, ill. 2/0
Fegyelmi büntetések: végleges kiállítás (Daniel Catenacci)
Az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharc állása: 2–0 a Fehérvár javára
MESTERMÉRLEG
Kiss Dávid: – Vasárnap mi, ezúttal ők szerezték meg hamar a vezetést, egészen más az eredmény után futni, mint előnyből játszani. A második harmadban elkaptuk a fonalat, míg a Pustertal elfáradt. Egyszerűbb lett volna a dolgunk jobb emberelőnyös játékkal, de amikor igazán kellett – négy másodperccel a vége előtt –, csak begyötörtünk egy gólt belőle.
Kasper Vuorinen: – A Fehérvár pont olyan jól játszott, mint vasárnap, mi viszont nem. Rossz döntéseket hoztunk a korong birtokában, emiatt sokat kellett védekeznünk. Ebbe könnyen el lehet fáradni, eluralkodik az emberen a frusztráció. Volt lehetőségünk belőni a harmadik gólunkat, de őszintén, nem érdemeltük volna meg.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik