Jégkorong: simán verte a férfiválogatott a spanyolokat az olimpiai selejtezőn

POZSONYI SZILÁRDPOZSONYI SZILÁRD
Vágólapra másolva!
2024.02.08. 20:30
Sima győzelem a spanyolok ellen (Fotó: Koncz Márton)
A magyar válogatott két harmadon keresztül könyörtelenül érvényesítette a papírformát, kiütötte a spanyolokat, és készülhet a sokkal keményebb diónak ígérkező litvánok elleni pénteki összecsapásra.

Elegáns, grafitszürke öltönyben, órákkal a Magyarország–Spanyolország mérkőzés kezdő bulija előtt jelentek meg válogatottunk tagjai a Tüskecsarnok jege mellett – néhányan kijöttek egy kicsit kémkedni a litvánok és a japánok után, akik ugyanebben a sorrendben a szombati és a vasárnapi ellenfél lesznek a 2026-os téli olimpia selejtezőjének harmadik körében. Az üdvrivalgás elmaradt, az időpontra és a magyar érdekeltség hiányára való tekintettel még foghíjasnak hívni is hízelgő lett volna a lelátót.

A tornán másodedzőként részt vevő Szilassy Zoltán és Kiss Dávid is a plexi mellől figyelte, mire megy egymással a két leendő rivális, majd a második harmadban eltűntek az öltözőfolyosó ajtaja mögött – bár a papírforma szerint a G jelű négyes leggyengébb tagjával, Spanyolországgal ütköztek meg a mieink, először azt a meccset kellett megnyerni – meg is nyerték 7–3-ra –, hogy a folytatásnak jelentősége legyen.

Miután a csütörtöki időpont ellenére a Tüskecsarnok hellyel-közzel megtelt, Don MacAdam szövetségi kapitányként dirigált első tétmérkőzése pontosan úgy kezdődött, ahogyan arra számítani lehetett, két perc sem telt el, amikor Terbócs István betört a bal szélről, és kiszúrta a hosszú kapuvasnál egyedül maradó Mihály Ákost, aki nem hibázta el az elhibázhatatlant, s még nyolc percnél sem jártunk, amikor egy szólóból a második gólját is megszerezte. Szemmel láthatóan nem érte el a maximális fordulatszámot a magyar csapat (de a szurkolók sem, múzeumra emlékeztető hangulat uralkodott a csarnokban), a spanyolok előtt viszont így is csak a mieink pillanatnyi kihagyásaiból indított kontrákból alakult ki ígéretes lehetőség – eggyel sem éltek. Galló Vilmos a harmad végén a jobb szélről „tükrözte le” Terbócs korábbi betörését, csak a lövést is elvállalta, megérte, mert így a mieink 3–0-val vonulhattak a szünetre.

A második játékrészben Mihályhoz hasonlóan Galló is megszerezte második gólját, majd a hátvéd Stipsicz Bence távoli bombája után és a szintén bekk Fejes Nándorra sakk-mattra kijátszott akció végén is a hálóban kötött ki a pakk, miközben a lelátón továbbra sem szakadtak meg a szurkolók – Vay Ádámnak nem kellett püfölnie a jeget, elég volt kocogtatnia a bárdjával, hogy jelezze, letelik az aktuális spanyol kisbüntetés.

A harmadik harmadban Dorian Donath ügyes kapu előtti beleérése nyomán végül az is kiderült, milyen dalt választottak a spanyolok, hogy a góljaik után szóljon – az ovidiszkóra hajazó nótát sajnos még kétszer meg kellett hallgatnunk, Jaime Capillas emberelőnyös és a végjátékban eső, kicsit szerencsés második Donath-gól után is…

A harmad nagy részében a mieink egykapuztak, könnyedén berámolhattak volna tízet a vendégeknek, de valahogy a második szünetben becserélt Marco Hernándezben vagy védőiben 18 percen át rendre elakadt a korong. Aztán Terbócs megismételte az első harmadban bemutatott megmozdulását, csak ezúttal megkerülte a kapust, és megszerezte a hetedik magyar gólt is.

A várható és elvárt győzelem után jöhet a torna érdemi része, pénteken a litvánok, szombaton a japánok ellen, egyaránt este nyolctól lép pályára a csapatunk.

JÉGKORONG
FÉRFI OLIMPIAI SELEJTEZŐ (BUDAPEST, TÜSKECSARNOK)
1. FORDULÓ
Magyarország–Spanyolország 7–3 (3–0, 3–0, 1–3)
MAGYARORSZÁG: Vay – Stipsicz 1, Fejes 1 / Falus, Kiss R. / Hadobás (1), Horváth M. / Ortenszky – Erdély Cs. (2), HÁRI J. (3), GALLÓ 2 (1) / Nagy G., Sebők (1), Sofron (1) / MIHÁLY ÁKOS 2, Németh K., TERBÓCS 1 (1) / Nagy Krisztián (1), Horváth B., Sárpátki / Nemes M. Szövetségi kapitány: Don MacAdam
SPANYOLORSZÁG: Barbo (M. HERNÁNDEZ) – Baldris (1), A. García / Guerra, De Bonilla / Encinar (1), P. Fernández (1) / Escartín, Pantoja – O’Hare (1), Zaballa, DONATH 2 / Torralba, Capillas 1, Burgos / G. González, Muratet, Rubio / Granell, L. Hernández, Mendizabal. Szövetségi kapitány: Luciano Basile
Tüskecsarnok, 1453 néző. V: Mrvka (cseh), Rezek (szlovén), Sascenkov (litván), A. Svensson (svéd). Kapura lövések: 37–18. Emberelőny-kihasználás: 3/0, ill. 1/1
MESTERMÉRLEG
Don MacAdam: – Nem érdemlünk gratulációt, nem játszottunk jól. Emberhátrányba kerültünk, mert túl sokan mentek a jégre – ez a játékosok hibája, valaki nem figyelt oda. Hogyan fordulhat elő ilyen? Tizenegy másodperc után gólt kaptunk belőle. Az emberelőnyünkből alig alakítottunk ki helyzeteket. Ennél sokkal többet tudunk, nem elég kimenni a jégre, és várni, hogy automatikusan nyerünk. A srácoknak jobban össze kell szedniük magukat.
Luciano Basile: – Legutóbb kétezertizenegyben vezettem a spanyolokat jégre Budapesten, akkor tizenhárom egyre kaptunk ki, az előrelépés megkérdőjelezhetetlen. A harmadik harmadot meg is nyertük, keményebben álltunk bele a párharcokba, ezért a pakk is nekünk kedvezően pattant. Nyilván a sajátunknál erősebb szinten szerepelünk, de remélhetőleg az ilyen mérkőzések alaposan felkészítenek minket a világbajnokságra.

További eredmény: Japán–Litvánia 6–4 (0–2, 3–1, 3–1). A G-csoport állása: 1. MAGYARORSZÁG 3 pont (7–3), 2. Japán (6–4) 3, 3. Litvánia 0 (4–6), 4. Spanyolország 0 (3–7)

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik