Erste Liga: az eddig pont nélküli FEHA19 legyőzte a hibátlan Brassót!

Vágólapra másolva!
2023.10.05. 21:34
A magyar bázisú nemzetközi jégkorongbajnokság, az Erste Liga csütörtöki játéknapja két kilencgólos, fordulatokban gazdag meccset, valamint egy igazi bombameglepetést hozott.

Kezdjük ez utóbbival, a nap meglepetése Székesfehérváron született, ahol a két vereséggel nyitó és eddig pont nélkül álló FEHA19 hátrányból fordítva győzött a bajnoki idényt két rendes játékidős sikerrel kezdő Brassó ellen.

Az erdélyiek az első felvonás felénél Sébastien Piché góljával szereztek vezetést, ám egyetlen másodperccel a harmad vége előtt Alapi Márton egyenlített. Ha hinni lehet a FEHA honlapjának, ez volt a 19 éves játékos pályafutásának első gólja az Erste Ligában. A második játékrészt remekül kezdte a FEHA, miután a Fehérvár AV19-től visszajátszó Falus Ádám góljával a negyedik percben megszerezte a vezetést, majd négy perccel a harmad vége előtt Ján Blasko használt ki egy emberelőnyt – Csollák Márkó a második gólpasszát jegyezte. A harmadik harmadban sem állt meg a FEHA, négy perc elteltével Blasko ezúttal emberhátrányból talált be, s ugyan a végén a vendégek még szépíteni tudtak, közelebb már nem tudtak zárkózni, maradt a 4–2-es hazai siker.

A Debrecenben vendégeskedő Gyergyói HK remekül kezdett a DEAC ellen: a székelyföldiek első sorának támadótriója 11 perc alatt három gólt jegyzett: Orbán Brance a 7. perc végére duplázott, majd kiosztott egy asszisztot Bodó Christophernek, miközben a center Császár Hunor három gólpasszt is elkönyvelhetett. A hazaiak egy emberelőny kihasználásával még az első 20 percben szépítettek Ray Brice révén, majd a gól nélküli középső harmad után a harmadikban Niks Krollis góljával minimalizálták a különbséget. Gyorsan érkezett viszont a válasz a Gyergyótól, aztán végül a hajrában Anton Vasziljev találatára Sébastien Sylvestre felelt kétszer, így alakult ki a 6–3-as vendégsikert jelentő végeredmény.
Bodó (1 gól, 3 assziszt) és Császár (4 A) egyaránt négy pontot jegyzett a vendégeknél.

A nap harmadik meccsén az előző idény alapszakaszának győztese, a Budapest JA HC fogadta a Csíkszeredát a Vasas Jégcentrumban, ahol a vendégek mindössze 42 másodperc után megszerezték a vezetést, ám a hazaiak tíz percen belül fordítottak Jevgenyij Mozer duplájával. A középső játékrészben sem maradt el a korai gól, Schlekmann Márk fél perc után talált be, majd két percen belül Szabó Bence is beköszönt, ám a vendégek Aidan Brown, Rokaly Szilárd és Jevgenyij Szkacskov góljaival a harmad 14. percére egyenlítettek, 4–4. Annak ellenére, hogy az első két harmadban nyolc találat esett, a záró húsz percben gól nélkül maradtak a felek, így jöhetett a hosszabbítás, amely mindössze 95 másodpercig tartott, Schlekmann-nak ennyi idő kellett, hogy eldöntse a mérkőzést a BJAHC javára.

JÉGKORONG
ERSTE LIGA
FEHA19–CORONA BRASOV (romániai) 4–
2 (1–1, 2–0, 1–1)
Székesfehérvár, 228 néző. V: Gebei G., Németh, G., Gebei B., Muzsik.
FEHA19: Melnyicsuk – Racsinszkij, Koszinszkij / Falus 1, Hazeldine / Bogesic, Csollák (2) / Bajkó, Salamon – Dobos (1), Lászlóffy, Blasko 2 / Nádor, Keceli-Mészáros (1), Ambrus / Farkas L., Németh Z., Dézsi / Alapi 1, Balasits, Zezelj. Edző: Anatolij Bogdanov
Brassó: Dubeau – O. Williams (1), Piché1 / Boriszenko, Clarke / Farkas T., Bors / Gajdó T. – Schaber, Kóger D. (1), Van Wormer / Blackwater, Valchar, Kovács M. / Sills 1, Zagidullin (1), Szabó K. / Gajdó B., R. Vasile, Rokaly-Boldizsár. Edző: Dave MacQueen
Kapura lövések: 31–33.
Emberelőny-kihasználás:
7/1, ill. 6/1
MESTERMÉRLEG
Anatolij Bogdanov: – Mély gödörben voltunk az első két mérkőzés után, lélekromboló eredmények voltak. Ma az együttes visszakapaszkodott, erős karaktert mutattunk, és csapatként játszottunk hatvan percen át. Nem mindig volt szép a jégkorongozásunk, több tilos felszabadítást ütöttünk, mint a teljes előző idényben, de a győzelemhez nem mindig a szép, hanem olykor a hatékony hoki vezet. Amire különösen büszke vagyok, ahogyan a harmadik harmadban játszottunk, éretten jégkorongoztunk.
Dave MacQueen: – Azt kaptuk, amit érdemeltünk. Jobb volt nálunk az ellenfél, jobban akarták a győzelmet, többet korcsolyáztak, gyors ellentámadásokat vezettek, nyomás alá helyeztek minket. Nem alkalmazkodtunk megfelelően, pedig beszéltünk róla, hogy mi a játéktervünk. Nem úgy játszottunk, ahogyan az elvárható tőlünk. Elismerés illeti az ellenfelet, jól dolgoztak – mi pedig, ahogy mondtam, azt kaptuk, amit érdemeltünk.

DEAC–GYERGYÓI HK (romániai) 3–6 (1–3, 0–0, 2–3)
Debrecen, 372
néző. V: Soós, Tóth R., Szabó D., Vincze D.
DEAC:
Gönczi L. (Hetényi Z.) – Usnyev (1), Dobmayer / Mingazov (1), Krollis 1 / Bukor, Barkovszki / Jakabfy S., Jakabfy Cs. – Bucskin (1), Szmirnov, VASZILJEV 1 (2) / Rivera, Brice 1, Mihalik A. / Hári N., Rétfalvi, Molnár D. / Sándor B, Révész, Mihalik G. Edző: Artyom Vaszjunyin
Gyergyószentmiklós:
Rinne – Haaranen 1, Jalonen / Mesikämmen, Fejes / Imre, Horvath / Györfy – B. ORBÁN 2 (1), CSÁSZÁR (4), BODÓ 1 (3) / Vincze P. (1), Sylvestre 2, Sárpátki (1) / DiDiomete., Csiszer, Szigeti / Kozma Zs., Vincze G. Edző: Szilassy Zoltán
MESTERMÉRLEG
Artyom Vaszjunyin:
– Gyakorlatilag megint háromgólos hátrányról kezdtük a meccset, az elején mintha jégen sem lettünk volna, és a kapusunk önbizalma is elszállt. Tíz perc után kezdtünk el normálisan játszani, utána már akadtak helyzeteink, küzdött a csapat. A hozzáállásunkkal elégedett voltam, de mindig van egy-két ember, aki nem tartja magát ahhoz, amit megbeszéltünk, így pedig nem lehet eredményt elérni.
Szilassy Zoltán:
– Ha csak az eredményt nézzük, magabiztos győzelemnek tűnik a meccs, de szorossá tettük a végét. A háromgólos vezetésünk tudatában sem hihettük el, hogy már nyertünk, csak amikor vége lett a meccsnek. A debreceni jég kicsi, hamar megbosszulják magukat az eladott korongok. Az erőnket mutatja, hogy nehéz helyzetben újra és újra képesek vagyunk gólt lőni.

BJAHC–SC CSÍKSZEREDA 54 (2–1, 2–3, 0–0, 1–0) – hosszabbításban
Vasas Jégcentrum, 1268
néző. V: Nagy A., Mach, Kis-Király, Mizsák.
BJA HC:
Farkas R. – Pozsgai, Szabó B. 1 / Vorobjov (1), Teszlenko / K. Varga, Tóth Gergely / Dóczi, Ravasz – Keresztes (1), Viikilä, SCHLEKMANN 2 / Culigin, MOZER 2, Galoha (2) / Karppinen, Nagy Krisztián (1), MOLNÁR B. (2) / Sági Martin, Ritter, Tóth R. Edző: Kangyal Balázs
Csíkszereda:
Ambrus L. – Ricci, Rutkowski 1 / Gecse (1), Masonius (1) / Ferencz-Csibi, Láday / Bajkó Cs. – BROWN 1 (1), MILAN (3), McNally (1) / Levin, Péter B., Szkacskov 1 / Rokaly Sz. 1, Részegh T., Becze T. / Casaneanu, Rokaly N., Fodor Cs. Edző: Bradley Gratton
MESTERMÉRLEG
Kangyal Balázs:
– Azt gondolom, veszítettünk egy pontot, de rengeteg tapasztalatot nyertünk, ezzel pedig hosszú távon jól járunk. Örülök, hogy sok hibánkra rávilágított ez a meccs, és annak is, hogy megvertük a Csíkszeredát, de remélem, az öltözőben is mindenki tisztában van vele, hogy messze voltunk a tökéletes teljesítménytől. Amikor 4–1-re vezettünk, jobban kellett volna őriznünk az előnyünket.
Bradley Gratton:
– Szurkolói szemmel nagyon szórakoztató meccs volt. Edzőként azért felemás érzéseim vannak. Jól kezdtük a meccset, de sok kiállítást ítéltek ellenünk. Nagyon az idény elején járunk még, csak most melegednek be a játékosok, de ettől függetlenül mindenki győzni akar. Három három ellen már nem számít milyen jó csapat vagy, ezúttal mi húztuk a rövidebbet.

AZ ERSTE LIGA ÁLLÁSA

M GY HGY HV V L–K Gk P
1. Gyergyói Hoki Klub 3 2 1 15–10 +5 6
2. Corona Brasov 3 2 1 9–9 0 6
3. Budapest Jégkorong Akadémia 3 1 1 1 13–9 +4 5
4. DVTK Jegesmedvék 2 1 1 9–5 +4 5
5. Dunaújvárosi Acélbikák 2 1 1 9–6 +3 4
6. FTC-Telekom 1 1 10–2 +8 3
7. UTE 1 1 4–1 +3 3
8. FEHA19 3 1 2 7–15 –8 3
9. Sport Club Csíkszereda 3 1 2 9–14 –5 1
10. DEAC 3 3 7–21 –14 0
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik