Erste Liga: nyert az FTC, egy lépés hiányzik a bajnoki címhez

Vágólapra másolva!
2023.03.25. 21:24
A Ferencváros hazai jégen 3–2-re legyőzte a Gyergyót a jégkorong Erste Liga döntőjének szombat este lejátszott negyedik mérkőzésén. A zöld-fehérek összesítésben 3–1-re vezetnek, akár el is hódíthatják a bajnoki címet a következő meccsen, amelyet hétfőn Székelyföldön rendeznek meg.
A zöld-fehérek nagy csatát nyertek meg szombat este (Fotó: Török Attila)
A FOTÓRA KATTINTVA KÉPGALÉRIA NYÍLIK!
A zöld-fehérek nagy csatát nyertek meg szombat este (Fotó: Török Attila) A FOTÓRA KATTINTVA KÉPGALÉRIA NYÍLIK!

NEM VOLT TELT HÁZ a Tüskecsarnokban – ha hiszünk a hivatalos adatnak, amely szerint kilenc jegy gazdátlan maradt… Lépni sem lehetett a létesítményben, a lépcsőkön is annyian ültek az Erste Liga döntőjének negyedik mérkőzésén.

A házigazda FTC-Telekom kényszerű változtatással lépett jégre, ugyanis Tóth Gergőt egy meccsre eltiltották, miután a Gyergyói HK „kemény legényét”, Devin DiDiometét túlzott vehemenciával letarolta a pénteki találkozón.

Az első ígéretes lehetőségek a vendégek előtt adódtak, akik ettől talán túl nagy önbizalommal rontottak rá az FTC-re, s egyetlen elrontott passzuk után Jari Sailio roboghatott végig a pályán, s megszerezte a vezetést a Ferencvárosnak. Öt perccel később pedig a szintén finn Matias Sointu meg is duplázta az előnyt. A pénteki meccs ugyanígy kezdődött, a Gyergyó mégis fordított, és 5–3-ra nyert – ezúttal viszont amikor egy emberelőny révén lehetősége nyílt volna felzárkózni, az FTC csapatkapitánya, Nagy Gergő volt szemfüles, s villámgyors kontra végén emberhátrányban lőtt gólt.

Mint ismert, jégkorongban a 3–0 a „legveszélyesebb” előny, ekkor már (mint labdarúgásban 2–0-nál) a vezető csapat elhiheti, innen nincs visszaút ellenfelének, s elkényelmesedhet – erre emlékeztetett Silló Arnold, aki még az első harmadban szépített. A másodikban aztán a székely csapat szinte odaszögezte a Fradit a kapujához, óriási nyomás alatt tartotta a hazaiakat, ám a rájátszásban parádésan védő Arany Gergely és az előtte korcsolyázó védők állták a sarat. Így újabb gól nem esett a játékrészben, s a nyomás egyre inkább áthelyeződött az erdélyiekre, akik szép lassan „lépéskényszerbe” kerültek.

Ehhez képest a harmadik harmadban egyre hitehagyottabb próbálkozásokra futotta csak tőlük, mígnem a rájátszás első számú gyergyói sztárja, Sébastien Sylvestre hat és fél perccel a vége előtt még közelebb hozta együttesét.

Szilassy Zoltán két perccel az utolsó dudaszó előtt még időt kért, s a Gyergyó az üres kapuzást is bevállalta. Mindhiába, újabb gól nem esett, így a Fradi harmadszor is nyert (a Tüskecsarnokban február 27. óta először), s egyetlen győzelemre került az Erste Liga bajnoki címétől.

JÉGKORONG
ERSTE LIGA
DÖNTŐ, 4. MÉRKŐZÉS

FTC-TELEKOM–GYERGYÓI HK (romániai) 3–2 (3–1, 0–0, 0–1)
Budapest,
Tüskecsarnok, 2198 néző. Vezette: Nagy A., Korbuly, Muzsik, Kis-Király
FTC: ARANY G. – Hrabal, Marva / Boros, Mesikämmen / Kärmeniemi, Seregély Máté / Kucsma – Kulmala (1), NAGY G. 1, Turbucz / Betteridge (1), SAILIO 1 (1), Sointu 1 / Farkas Lőrinc, Kreisz B., Tóth A. / Bán, Galántai, Kozma D. Edző: Fodor Szabolcs
GYERGYÓ: Rinne – Haaranen, Marttinen / Fejes, Saari / Imre (1), Kozma Zs. – Bodó, B. Orbán, SYLVESTRE 1 / Sándor-Székely, Szigeti, Tranca (1) / Császár, DiDiomete, Vincze P. / Bíró G., Csiszer, Silló 1. Edző: Szilassy Zoltán
Kapura lövések: 21–36
Gól – emberelőnyből: 2/0, ill. 2/0
Az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharc állása: 3:1 az FTC javára
MESTERMÉRLEG
Fodor Szabolcs:
– Mindkét csapat óvatos játékkal kezdte a találkozót, amiből mi jöttünk ki jobban, háromgólos előnybe kerültünk, amit aztán szívvel-lélekkel és vasakarattal őriztünk. Éppen elégnek bizonyult a különbség, de nagyon keményen küzdöttünk ezért a győzelemért. Négy meccset kell nyerni a párharcban, mindegy, hogy hol, de örülök, hogy ismét nyertünk a Tüskecsarnokban, a közönségünk megérdemelte, hogy hazai sikert ünnepelhessen.
Szilassy Zoltán: – Bosszantó vereség, mert döntőben szerepelünk, és a Fradi gyakorlatilag három lefordulásból három gólt lőtt. Egyetlen nagy helyzete volt, meg három gólja. A játékunk tetszett a három eladott korongot leszámítva, ha azokat kiküszöböljük, van esélyünk. Az első meccset kivéve mindegyiken jól játszottunk, ez hitet adhat.

A DÖNTŐ PROGRAMJA
Március 20.

Gyergyói HK–FTC-Telekom 2–3
Március 21.
Gyergyói HK–FTC-Telekom 1–2
Március 24.
FTC-Telekom–Gyergyói HK 3–5
Március 25.
FTC-Telekom–Gyergyói HK 3–2
Március 27.
Gyergyói HK–FTC-Telekom
Március 29.
FTC-Telekom–Gyergyói HK*
Március 31.
Gyergyói HK–FTC-Telekom*

*ha szükséges

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik