Erste Liga: ferencvárosi győzelemmel kezdődött a döntő

Vágólapra másolva!
2023.03.20. 19:53
null
Nagy küzdelem után nyert a Ferencváros (Fotó: Szász Adorján/Gyergyói HK)
A Ferencváros 3–2-re győzött a Gyergyói HK vendégeként a jégkorong Erste Liga döntőjének első mérkőzésén. Az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharc második összecsapását kedden játsszák Gyergyószentmiklóson.

Mindkét elődöntőből az a csapat jutott tovább, amelyik a párharcaik során kevesebbet próbálkozott kapura lövéssel, mint ellenfelük. Ez alapján arra lehetett számítani, hogy az Erste Liga döntőjében is a védelmeké lesz a főszerep és a kevesebb defenzív hiba billentheti a mérleg nyelvét egyik vagy másik résztvevő irányába.

Az FTC-Telekom már rutinos szereplőként érkezett a fináléba, legutóbb 2020-ban nyert a Csíkszeredával megosztott aranyérmet (a koronavírus miatt nem játszották le a döntőt), de előtte egy évvel is a zöld-fehérek diadalmaskodtak. A fővárosiakkal ellentétben a Gyergyó történetében először játszhatott az egyik fél negyedik győzelméig tartó döntőben.

Mivel az erdélyiek az alapszakaszban megelőzték a tabellán az FTC-t, Szilassy Zoltán együttesének pályaválasztásával kezdődtek meg hétfőn a küzdelmek az elsőségért. A Ferencváros elődöntős párharcában mindig a mérkőzésen az idegenben jégre lépő együttes nyert, a Gyergyó–Brassó csatában viszont hétből ötször a hazai gárda, így nem volt könnyű megmondani, az erdélyi kezdés melyik csapatnak kedvezhet.

Sokáig nem kellett várni arra, hogy választ kapjunk a kérdésre. Az álmosan és megilletődötten kezdő Gyergyó nem tudta tartani a lépést az első harmadban a Ferencvárossal. Két, szinte teljesen ugyanolyan gólt szerzett az FTC, Nagy Gergő hátrafelé fonákpasszait mind a kétszer a védő, Julius Iiro Marva lőtte be a hazai kapuba. A középső játékrészre már harcosabban korcsolyáztak ki az erdélyiek, s a támadóharmadban megszerzett koronggal Sébastien Sylvestre lépett ki és lőtte be a szépítő gólt.

A második szünet után az FTC szerzett először gólt, amelyet hosszas videózás után érvényesnek ítéltek a játékvezetők. A Gyergyó rövidesen újra egygólosra csökkentette hátrányát, és a mérkőzés utolsó periódusában több mint négyszer annyit próbálkozott, mint a Ferencváros, de nem sikerült hosszabbításra menteni a találkozót. A párharc következő mérkőzését kedden, magyar idő szerint fél hattól rendezik, Gyergyószentmiklóson.

A MÉRKŐZÉS ÖSSZEFOGLALÓJA

JÉGKORONG ERSTE LIGA
DÖNTŐ, 1. MÉRKŐZÉS
GYERGYÓI HOKI KLUB (romániai)FTC-TELEKOM 2–3 (0–2, 1–0, 1–1)
Gyergyószentmiklós, 1270 néző. Vezette: Babic, Soós, Balla, Kövesi
GYERGYÓ: Rinne – Haaranen (1), Marttinen / Fejes, Saari / Imre, Kozma Zs. – Bodó, B. Orbán 1, Tranca / DiDiomete, SYLVESTRE 1 (1), Vincze P. / Császár, Sándor-Székely, Szigeti / Bíró G., Csiszer, Silló. Edző: Szilassy Zoltán
FTC: ARANY – Hrabal, MARVA 2 / Boros, Mesikämmen / Seregély Máté, Kärmeniemi (1) / Kucsma – KULMALA (2), NAGY G. (2), Turbucz / Betteridge 1, Sailio, Sointu / Farkas Lőrinc, Tóth A., Tóth Gergő / Bán, Galántai, Kozma D. Edző: Fodor Szabolcs
Kapura lövések: 38–27
Gól – emberelőnyből: 3/2, ill. 3/1
MESTERMÉRLEG

Szilassy Zoltán: – Úgy kezdtük a meccset, mintha közönségkorcsolyázáson lennénk. A játék minősége és a hangulata se arra utalt, hogy ez a döntő első mérkőzése. Sokkal több erőfeszítést vártam a játékosaimtól, a Fradi pedig kihasználta, hogy álmatagok voltunk. A döntőbe jutás okozta örömöt már magunk mögött kell hagyni, és a következő feladatra összpontosítani. Igazságtalan lett volna, ha egyenlítünk.
Fodor Szabolcs: – Eléggé küzdelmes találkozó volt. Nem mindig a hoki szépsége dominált a meccsen, de a döntőben ez előfordul. Érződött, hogy mindkét együttes játékosainak lábaiban hétmeccses elődöntő van, emiatt lassan indult az összecsapás. Sikerült hatvan percig harcolnunk, ez pedig szerencsére elég volt az egygólos győzelemhez a párharc első meccsén.

Az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharc állása: 1:0 az FTC-Telekom javára

A DÖNTŐ TOVÁBBI PROGRAMJA
Március 21.
17.30:
Gyergyói HK–FTC-Telekom
Március 24.
19.30:
FTC-Telekom–Gyergyói HK
Március 25.
19.15:
FTC-Telekom–Gyergyói HK
Március 27.
Gyergyói HK–FTC-Telekom*
Március 29.
FTC-Telekom–Gyergyói HK*
Március 31.
Gyergyói HK–FTC-Telekom*

*ha szükséges

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik