Svájc csak ijesztett, Svédország lett a világbajnok!

Vágólapra másolva!
2013.05.19. 20:29
null
A csoportkörben Svájc győzött, de vajon ki nyer a döntőben? (Fotó: Reuters)
Svédország nyerte a 2013-as jégkorong-világbajnokságot, miután a döntőben 1–0-s hátrányról fordítva legyőzte Svájcot (5–1). A vb meglepetéscsapata korán előnyhöz jutott, ám a társházigazda már az első harmadban fordított, a záró játékrészben pedig végleg eldöntötte a finálét.

 


1. HARMAD

Svájc kezdett jól a találkozón, Jhonas Enrothnak kellett védenie egy nagy löketet, a svéd kapus azonban állta a sarat, így az eredmény nem változott. A harmadik percben Simon Mosernek volt egy blokkolt távoli kísérlete, majd Denis Hollenstein próbálkozását védte Enroth. Andres Ambuhl volt gólhelyzetben az ötödik perc közepén, ám a svédek ellökdösték, kisebb dulakodás alakult ki.

VEZET SVÁJC! Egy hosszan elpattant korongot Roman Josi gyűjtött be Julian Walkertől, a Nashville Predators védője egy gyönyörű szóló után három méterről a svéd kapuba húzta a pakkot! 1–0

Svájc szerzett vezetést a fináléban (Fotó: Reuters)
Svájc szerzett vezetést a fináléban (Fotó: Reuters)

Az első harmad első perceiben a svájciak voltak fölényben, a svédek még kapura sem lőttek, de veszélyt okoztak, sőt, első kapura lövésükből egyenlítettek is!

EGYENLÍTETT SVÉDORSZÁG! A kilencedik percben Daniel Sedin küldte kapura a korongot, a kipattanó után nagy kavarodás alakult ki a svájci kapu előtt, a szemfüles Erik Gustafsson lecsapott a pakkra és egyből a hálóba húzta azt, ezzel megszerezte első gólját a 2013-as világbajnokságon. 1–1

Jót tett a meccsnek a két gól, felpörögtek rendesen a csapatok, a svédek emberelőnyben játszhattak két percig Ambuhl kiállítása miatt. Ezt ki is használták, fordítottak a házigazdák.

FORDÍTOTTAK A SVÉDEK! Jól sáfárkodott a fórral a házigazda, melynél Daniel Sedin után Henrik Sedin is betalált, egy középre lőtt korongra érkezett a hosszún a Vancouver centere, és a Danieltől kapott indítást pofozta a svájciak hálójába. 1–2

Henrik Sedin közvetlen közelről talált be, ezzel fordítottak a svédek (Fotó: Reuters)
Henrik Sedin közvetlen közelről talált be, ezzel fordítottak a svédek (Fotó: Reuters)

A 15. percben ismét emberelőnybe került a társházigazda, mivel túl sok svájci volt a jégen. Gabriel Landeskog hagyott ki egy helyzetet, mely után kisebb összetűzésbe keveredett a svájciakkal, akik lökdösni kezdték őt, az emberfór kihasználatlanul maradt. Az első harmadban az eredmény már nem változott, így a svédek előnnyel vonulhattak pihenőre.

2. HARMAD

Pörgősen kezdődött a második játékrész is, bár az első percekben egyik kapu sem forgott veszélyben, de lendületes és harcos jégkorongot láthattunk. Az első öt minutumban igazán nagy gólszerzési lehetőség egyik csapat előtt sem adódott.

A svédek kiválóan járatták a korongot a svájci harmadban, majd Loui Eriksson lövése vágódott le. Beszorult Svájc, mely a vezető gólja óta alárendelt szerepet játszik a fináléban. A 9. percben Hollenstein csente el a korongot a svédek harmadában, ám nem tudta kapura kanalazni, a házigazdák gyors kontrát indítottak, mely a svájci kapu mögött elhalt.

A svájciak keményen küzdöttek a második harmadban is (Fotó: Reuters)
A svájciak keményen küzdöttek a második harmadban is (Fotó: Reuters)

A 11. percben Svájc került emberelőnybe, Daniel Sedint szórták ki két minutumra. Nagy tűzijáték alakult ki a svéd kapu előtt, Josi, majd Hollenstein is veszélyeztetett, végül Bodenmann lövését hárította Enroth. Ezt megúszta a társházigazda, a kiállítás is letelt. Nino Niederreiter egyenlíthetett volna, ám közeli lövése mellé vágódott.

Daniel Sedin távoli lövését Martin Gerber ölelte magához, a svédek őrizték előnyüket az egyre növekvő svájci nyomás ellenére. A hajrában a svédek kerültek emberfórba Hollenstein szabálytalanságát követően, ám nem tudtak élni az előnnyel, nem tudtak újabb gólt szerezni.

3. HARMAD

A záró játékrész elején emberelőnybe került a svájci válogatott, Johan Franssont küldték ki két percre. Az ötödik perc végén nagy védést mutatott be Enroth egy balról érkező kellemetlen lövésnél, kis híján kiegyenlített Svájc. A túloldalon is adódott egy nagy gólszerzési lehetőség, Joel Lundqvist kísérlete mellé szállt.

TOVÁBB NÖVELTE ELŐNYÉT SVÉDORSZÁG! Landeskog lövése levágódott Gerberről, a lecsorgó korongot nem tudták eltakarítani a kapujuk elől a svájciak, Simon Hjalmarsson pedig szemfülesen odanyúlt és a hálóba terelte a pakkot. 1–3

A svájciak foggal-körömmel küzdöttek a szépítésért, a svédek azonban jól védekeztek és a korongot is jól tartották meg. Hét perccel a vége előtt tehát továbbra is két góllal vezetett Svédország, mely nagyon közel állt ahhoz, hogy 2006 után ismét világbajnok legyen.

ELDÖNTÖTTE A TALÁLKOZÓT SVÉDORSZÁG! Henrik Sedin küldte kapura a korongot a jobb oldalról, a kapu előtt érkező Loui Erikssonon megpattant a korong és a hálóba csorgott. A játékvezetők a videós elemzés után megadták a találatot, ezzel eldőlt a finálé! 1–4

ÚJABB SVÉD GÓL! Az emberelőnyben játszó svájciak vészkapussal próbáltak újabb gólt szerezni, ehelyett kaptak egyet, a megszerzett korongot Henrik Sedin saját kapujától ütötte az üresen tátongó svájci hálóba. 1–5

A svájciak szétestek a végére, Julien Vauclair mutatott be egy szép szólót másfél perccel a meccs vége előtt, lövése azonban mellé ment. A svédek ünnepeltek, a szurkolók és a cserepadon ülő játékosok is, miközben a jégen Gerber bemutatott egy újabb nagy védést. A svájciak még kaptak egy emberfórt a végére, elszabadultak kissé az indulatok.

Az eredmény már nem változott, Svédország 5–1-es győzelemmel megnyerte a 2013-as jégkorong-világbajnokságot, így története kilencedik vb-címét szerezte.

JÉGKORONG-VILÁGBAJNOKSÁG
DÖNTŐ
SVÁJC–SVÉDORSZÁG 1–5 (1–2, 0–0, 0–3)
Gólszerzők: Josi (4:45), ill. E. Gustafsson (8:42), H. Sedin (11:38), Hjalmarsson (47:13), Eriksson (55:37), H. Sedin (56:36)

ELŐZMÉNYEK

Mindkét csapat rögös úton jutott el a döntőig, a két együttes a csoportkörben már összecsapott, akkor 3–2-re Svájc győzött. Azóta a meglepetéscsapat olyan nagyágyúkat búcsúztatott, mint az Egyesült Államok és Csehország. A svédek az elődöntőben a társházigazda Finnországot gyűrték le, mindhárom harmadban egy gólt ütve és egyet sem kapva.

A harmadik helyért vívott mérkőzésen az Egyesült Államok szétlövéssel győzte le Finnországot, így 2004-et követően ismét bronzérmesként zárt, a társházigazda finnek pedig egymás után másodszor kaptak ki a bronzmeccsen.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik