Vancouverbe költözött a torontóiak legendás svéd kapitánya

Vágólapra másolva!
2008.12.19. 10:07
Bár a New York Rangers is csábította, Mats Sundin, a svédek világklasszis jégkorongozója maradt Kanadában: a Toronto Maple Leafs után a Vancouver Canucks színeit fogja viselni. A megállpodás részletei még nem ismeretesek. Az AP hírügynökség szerint a Canucks kétéves, 20 millió dolláros szerződést ajánlott Sundinnak, aki viszont azt jelezte, hogy csak egy idényre szeretne aláírni.
Torontóból Vancouverbe: a Maple Leafs volt csapatkapitánya, Mats Sundin a Canucksban folytatja
Fotó: Imago (archív)
Torontóból Vancouverbe: a Maple Leafs volt csapatkapitánya, Mats Sundin a Canucksban folytatja
Torontóból Vancouverbe: a Maple Leafs volt csapatkapitánya, Mats Sundin a Canucksban folytatja
Fotó: Imago (archív)
Torontóból Vancouverbe: a Maple Leafs volt csapatkapitánya, Mats Sundin a Canucksban folytatja

MATS SUNDIN

  • 17 szezon alatt 555 gólt és 766 gólpasszt jegyzett a Québec és a Toronto csapataiban
  • Az NHL történetének első európai játékosa, akit elsőként draftoltak (1989-ben)
  • Kilencszer választották be az NHL All Star-csapatába
  • Az NHL történetének legtovább csapatkapitányként játszó európai hokisa
  • Az egyetlen svéd játékos, aki elérte az NHL-ben az 1000 pontot
  • A Maple Leafs történetének legjobb góllövője és pontszerzője
  • Olimpiai bajnok (2006), háromszoros világbajnok (1991, 1992, 1998)
Tizenhárom szezon után hátat fordított a Toronto Maple Leafs csapatának Mats Sundin: a világklasszis svéd center a nyugat-kanadai Vancouverbe teszi át a székhelyét.

Sundin szabadügynökként írt alá a Canuckshoz, de a kontraktus részletei még nem ismertek. A Vancouver két évre szerződtette volna húszmillió dollárért, ám a svéd centernek ez nem felelt meg, mert mindenképpen rövid távra akarta volna elkötelezni magát. A 37 esztendős játékos előző megállapodása a nyár elején lejárt a Maple Leafsnél, és a torontói együttessel nem hosszabbította meg az együttműködést. Az elmúlt időszakban felvetődött annak a lehetősége is, hogy visszavonul, pedig tíz alakulatnál is szívesen látták volna.

A Québec Nordiques és a Toronto Maple Leafs csapataiban NHL-legendává váló Sundin érkezésével a Canucks elméletileg egy teljes svéd sort fel tudna küldeni a jégre: ami azt illeti, az Edler-Öhlund-Daniel Sedin-Sundin-Henrik Sedin ötös nem is hangzik rosszul.

A Toronto egykori kapitánya nyilvánvalóan az egyetlen hiányzó nagy trófeájára hajtana a Vancouverrel: a Stanley-kupát ugyanis még sohasem sikerült megszereznie (igaz, az esélyeit csökkenti, hogy az összes kanadai gárda jó ideje vár már erre…).

„Nagyon örülök, hogy felölthetem a Canucks mezét. Amikor néhány hete eldöntöttem, hogy újra jégre lépek, több ajánlatot is kaptam, és közülük magasan a Vancouveré volt a legjobb” – nyilatkozta első sajtótájékoztatóján Sundin.

„Mats óriási igazolás lehet, hiszen két kanadai csapatnál is bizonyította, hogy a legjobbak közé tartozik a ligában. Megmutatta, hogy nagy nyomás alatt is képes kitűnő teljesítményre, a tapasztalatával, egyéniségével és tudásával pedig nagy hasznára lehet a Canucksnak” – nyilatkozta Mike Gillis, a Vancouver általános igazgatója.

Érdekes, hogy Sundinnal a Torontónak immár sokadik legendás csapatkapitánya távozott úgy, hogy a klubnak tett szolgálatai ellenére nem a Maple Leafs mezében vonul vissza. Dave Keon, Darryl Sittler, Rick Vaive, Rob Ramage, Wendel Clark és Doug Gilmour után tehát a svéd klasszis is ilyen sorsra jut...
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik