Franciaország: Mbappé és a PSG kieshet az öt topliga közül

B. A.B. A.
Vágólapra másolva!
2023.02.24. 11:51
null
Mbappé könnyen lehet, hogy már nem sokáig játszik az öt topliga egyikében (Fotó: Getty Images)
Ahogy arról beszámoltunk, a Nantes a Juventus ellen, a Monaco a Bayer Leverkusennel szemben, míg a Rennes a Sahtar Doneck ellen nem tudta kiharcolni a továbbjutást az Európa-liga nyolcaddöntőjébe. Az Európa-konferencialigában a Nice, míg a Bajnokok Ligájában a Paris Saint-Germain maradt a francia futballcsapatok közül, így könnyen lehet, hogy Hollandia vagy Portugália megelőzi Franciaországot az UEFA-koefficienspontok alapján.

A Le Parisien írta meg, hogy mivel az Európa-ligából három francia csapat is búcsúzott, Franciaország jelentősen meggyengült az UEFA ranglistáján. A koefficienspontok alapján a franciák kieshetnek a top öt bajnokság közül, ami kedvezőtlenül érinti a Ligue I klubjait a nemzetközi kuparészvétel tekintetében.

Franciaországból már csak két együttesnek van esélye további koefficienspontokat gyűjteni. A Paris Saint-Germain a Bayern Münchentől kapott ki 1–0-ra a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének első mérkőzésen, míg a Nice az Európa-konferencialigában szerepel.

Franciaország jelenleg az ötödik helyen áll, azonban Hollandia és Portugália egyre közelebb van. A 2024–2025-ös idénytől életbe lépő új Bajnokok Ligája-formátum miatt az ötödik hely kiemelten fontos. Az ötödik helyezett ugyanis három csapatot indíthat majd közvetlenül a csoportkörben, míg a hatodik helyezett két együttest küld a főtáblára, egyet pedig a selejtezőbe. A hetedik helyezettnek pedig csak egy, közvetlenül a csoportkörbe jutó alakulata lesz.

A csütörtöki események következtében Franciaországnak jelenleg 60.331 pontja van. Előnye mindössze 3.031 pont Hollandia és 5.615 pont Portugália előtt. Ez az előny tovább csökkenhet. Portugáliából a Benfica és a Porto a Bajnokok Ligájában, a Sporting CP pedig az Európa-ligában szerepel. Hollandia részéről az AZ Alkmaar az Európa-konferencialigában, a Feyenoord az Európa-ligában gyűjthet további pontokat.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik