Vb 2014: miért Messi kapta az Aranylabdát? Itt a FIFA indoklása!

Vágólapra másolva!
2014.07.18. 12:36
Gérard Houllier megvédte a FIFA sokakat megosztó döntését, hogy az Argentínával vb-ezüstérmet nyerő Lionel Messinek ítélték oda a 2014-es világbajnokság Aranylabdáját.

A 27 éves Messit kifütyülték a Maracanában, amikor átvette a díjat, és a kritikus hangok azóta sem csillapodtak. Az elégedetlenkedők szerint a Barcelona sztárja csak alulról súrolta a felé támasztott elvárásokat, leginkább a kieséses szakaszban, amelyben „csupán” egy gólpasszt tudott felmutatni. A döntésen a FIFA elnöke, Sepp Blatter is meglepődött. Messit kifütyülték a Maracanában, amikor átvette a díjat, és a kritikus hangok azóta sem csillapodtak. Az elégedetlenkedők szerint a Barcelona sztárja csak alulról súrolta a felé támasztott elvárásokat, leginkább a kieséses szakaszban, amelyben „csupán” egy gólpasszt tudott felmutatni. A döntésen a FIFA elnöke, Sepp Blatter is meglepődött.

„Messi teljesen megérdemelten nyert Aranylabdát” – szögezte le a díj sorsáról döntő FIFA Technikai Elemzőcsoport tizenhárom tagjának egyike, Gérard Houllier.

(Fotó: Action Images)
(Fotó: Action Images)

„Megértem, hogy sokakat váratlanul ért, mert szinte mindenki Messi a döntő második félidejében nyújtott teljesítményére emlékszik. Mi, a döntést meghozó bizottság tagjai azonban torna összes mérkőzését figyelembe vettük, és úgy ítéltük meg, hogy ő volt saját csapata szempontjából a legfontosabb játékos. Ráadásul eljutott a döntőig, amely az egyik alapvető feltétele az Aranylabda elnyerésének” – ecsetelte a Liverpool és az Aston Villa korábbi menedzsere.

„Ráadásul, Messi több volt, mint döntő faktor Argentína első négy mérkőzésén (4 gól, 1 gólpassz – a szerk.), Hollandia ellen pedig magára vállalta az első tizenegyest. Elemzéseink során azt is figyelembe vettük, hogy Messi csapatkapitány, egy egységes válogatott vezére volt. Ilyet régóta nem láttunk argentin válogatottól.”

„Több volt egy kulcsembernél. Véleményem szerint kétség nélkül kiérdemelte az Aranylabdát, amiért a döntőbe vezette csapatát” – zárta gondolatait Houllier, majd kitért azokra a játékosokra is, akiknek a kezéből a leginkább hiányolták a 2014-es vb MVP-díját.

Ők döntöttek: a FIFA Technikai Elemzőcsoportjának 13 tagja

Gérard Houllier (francia), Gabriel Calderón (argentin), Ginés Meléndez Sotos (spanyol), Raúl Arias (mexikói), Ricki Herbert (új-zélandi), Abdel M. Husszein (szudáni), Ka Ming Kvok (hongkongi), Ioan Lupescu (román), Mijamoto Cunejaszu (japán), Sunday Oliseh (nigériai), Mixu Paatelainen (finn), Jaime Rodríguez (salvadori), Theodore Whitmore (jamaicai).

Robben fantasztikusan játszott, de nem tudta a hátára venni csapatát. Nem szerzett gólt a negyed- és az elődöntőben sem. Bár Mexikó ellen kiharcolt egy továbbjutást érő büntetőt, egyéni teljesítménye nem volt akkora hatással a holland válogatott játékára.”

James Rodríguez egyszerűen túl korán esett ki ahhoz, hogy megkapja a díjat, akárcsak Neymar vagy az argentinok másik kulcsembere, Ángel Di María, aki Messi legfőbb kihívója lett volna, ha egészséges a döntőben.”

Houllier végül Thomas Müllerrel zárta a kört: „Nagy volt a verseny Müller és Messi között, de ismét hangsúlyozom, mind a hét meccset figyelembe vettük. A döntő ugyanolyan mértékben számított bele a döntésbe, mint a többi 90 vagy 120 perc. A világbajnokság egészét, a nagy képet tekintve egyhangúan döntöttük Messi díjazása mellett, persze mindenkinek joga van a saját véleményéhez.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik