Ochoa „élete meccsével” hőssé vált Mexikóban

Vágólapra másolva!
2014.06.18. 11:17
null
Természetesen a mémgyártók sem mentek el szó nélkül Ochoa teljesítménye előtt – még több kép élő hírfolyamunkban
Guillermo Ochoa fantasztikus védéseivel egyik napról a másikra az érdeklődés középpontjába került. A brazilok elleni vb-csoportmeccsen bravúrt bravúrra halmozó mexikói kapus élete meccséről beszélt, miközben hazájában már dal is született a parádéjáról.

A közösségi médiában egy csapásra nagy népszerűségre tett szert Ochoa, a Twitteren már több mint egymillió követője van, míg a Facebookon fél nap alatt háromezer (!) százalékkal nőtt a lájkolóinak száma.

Az 1985. július 13-án Guadalajarában született Ochoa már 18 évesen bemutatkozott a Club Américában. 2005-ben bajnok lett a mexikói csapattal, egy évvel később a CONCACAF BL-t is megnyerték.

Több európai klub érdeklődését is felkeltette, 2011-ben végül három plusz egy éves szerződést írt alá a francia Ajaccióval. Új csapatával az első szezonban közel került a kieséshez, és a Caen kapusával egyetemben a legtöbb gólt kapta a francia élvonalban. A következő idény már jobban sikerült Ochoának, tizenkét meccsen nem tudták bevenni a kapuját, az más kérdés, hogy a csapat ismét nem került messze a kiesési zónától. A legutóbbi szezonban már búcsúzni kényszerült a francia csapat, Ochoa azonban már a második fordulóban emlékezeteset nyújtott, amikor szinte kivédte a PSG játékosainak szemét.

Ochoa-parádé a PSG ellen

Érdekesség, a kapus éppen Magyarország ellen debütált hazája válogatottjában: 2005-ben történt, Mexikó 2–0-ra győzött. Ochoa a szünetben állt be, nálunk Rabóczki Balázs védett (a magyar válogatott szövetségi kapitánya akkor Lothar Matthäus volt). Tagja volt a 2006-os és a 2010-es vb-keretnek is, de nem jutott szóhoz. 2009-ben és 2011-ben megnyerte az Arany-kupát a mexikói nemzeti csapattal, előbbi alkalommal bekerült az álomcsapatba is.

Világbajnoki debütálására Brazíliában került sor, a Kamerun elleni meccset 1–0-ra megnyerte Mexikó.

A házigazda brazilok ellen elévülhetetlen érdemei voltak a pontszerzésben. A mérkőzés legjobbjának választott Ochoa élete legjobb teljesítményeként jellemezte saját produkcióját.

„Valóban. Ez volt életem legjobb mérkőzése, semmi kétség. S az, hogy ez világbajnokságon sikerült, ráadásul a házigazda ellen… Nem volt könnyű kihúzni kapott gól nélkül, de hála Istennek, sikerült” – értékelt a kapus a lefújást követően.

A mexikói válogatottat irányító Miguel Herrera szerint a brazilok elleni döntetlennel bizonyították, hogy bármire képesek, Ochoa bravúrjairól pedig csak annyit mondott, hogy már hozzászoktak kapusuk remekléséhez.

Luiz Felipe Scolarinak érthető módon nem tetszett már annyira Ochoa teljesítménye, de elismerte, egyértelműen a magabiztos mexikói kapus volt a meccs embere. Fred, a brazilok csatára is elismerően beszélt a Ochoáról, aki szerinte legalább négyszer „tett csodát”.

Ochoa védi Thiago Silva fejesét (Fotó: Reuters)
Ochoa védi Thiago Silva fejesét (Fotó: Reuters)

Ochoa több nagy védést is bemutatott, a 26. percben Neymar fejesénél, míg a 69. percben a brazil csillag lövésénél hárított bravúrral, de Paulinho közeli kísérleténél és Thiago Silva fejesénél sem volt könnyű dolga:

„Neymar fejese volt a legnehezebb, nagyon erősen és közelről jött a labda, ráadásul nem számítottam arra, hogy lefejeli Márquezt” – emlékezett vissza Ochoa, akit egyből megrohantak a társai, miután Cüneyt Cakir véget vetett a meccsnek.

Bravúrok sora Neymarék ellen

Ochoa jelenleg csapat nélkül van, de meglepő lenne, ha hamarjában nem csapnának le rá:

„Szeretnék Franciaországban maradni, de nyitott vagyok más lehetőségekre is. Sokat fejlődtem az elmúlt három évben. Mexikóban is volt részem nagyobb sorozatokban szerepelni, de arra lenne szükségem, hogy a Bajnokok Ligájában is kipróbálhassam magam. Az ügynököm foglalkozik a jövőmmel, én jelenleg csak a világbajnokságra koncentrálok.”

Mexikóban már egyenesen Gordon Banks 1970-es produkciójával vetik össze, aki szintén hatalmas bravúrt mutatott be a Pelével felálló brazilok ellen:

„Hízelgő az összehasonlítás, de majd a történelem eldönti, mennyire marad meg a szurkolók emlékezetében. Kapusként nehezebb a dolgom ebből a szempontból.”

Gordon Banks vs. Pelé (1970-es vb)

Egy biztos, Mexikóban most hősként ünneplik, a Les Tres Tristes Tigres nevű formáció már egy dalt is írt Ochoa parádéjáról.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik