MTI/NSO 2010.05.16 13:02 Frissítve: 2014.05.23 01:29

Vesztegetéssel vádolta Spanyolországot az FA elnöke

Bundázási szándékkal vádolta Spanyolországot a vasárnap nyilvánosságra került magánbeszélgetésben az angol Labdarúgó-szövetség (FA) elnöke, aki szerint a spanyolok a nyári dél-afrikai labdarúgó-világbajnokság bíróinak megvesztegetésére készülnek. Az FA nem kommentál, de hivatalosan elnézést kért a megvádolt spanyol és orosz szövetségtől. Triesman lemondott a 2018-as angol vb-pályázat és az FA elnöki posztjáról.

Lord Triesmanra árnyék vetült: mennie kell a sportdiplomáciai botrány után (Fotó: Reuters)
Lord Triesmanra árnyék vetült: mennie kell a sportdiplomáciai botrány után (Fotó: Reuters)

A súlyos nemzetközi sportdiplomáciai botránnyal fenyegető értesülést a Mail on Sunday című konzervatív vasárnapi brit lap közölte. Az újság birtokába került egy hangfelvétel, amelyen Lord Triesman kijelenti: Spanyolország esetleg kiszáll a 2018-as vb rendezési jogáért folyó versenyből, ha az oroszok segítenek a június-júliusi, dél-afrikai világbajnokság meccseit vezető bírók lefizetésében.

Oroszország nem jutott ki az idei világbajnokságra, viszont Spanyolországgal – és Angliával – egyetemben pályázik a 2018-as vb rendezési jogára. Lord Triesman az angol pályázati bizottság elnöke is.

A BBC vasárnapi értesülése szerint az egykori munkáspárti politikus helyzete tarthatatlanná válhat az FA és a pályázati bizottság élén. Az angol pályázati bizottság vasárnap faxüzenetekben kért elnézést a spanyol és az orosz futballszövetségtől. Az FA előzőleg bírói úton megpróbálta elérni a sztori közlésének letiltását, ám ez nem sikerült.

A Mail on Sunday írása szerint a 66 éves David Triesman egykori munkatársának, Melissa Jacobsnak fejtette ki feltételezéseit a spanyolok bundázási szándékairól. A 37 éves Jacobs korábban Lord Triesman személyi titkáraként dolgozott, és saját elmondása szerint kapcsolata az előző munkáspárti kormány volt felsőoktatási államtitkárával egy ideig „intim jelleget" öltött.

A nős főrenddel kezdett viszonynak Melissa Jacobs később véget vetett, de „barátok maradtak". Legutóbb két hete találkoztak egy londoni étteremben, és Lord Triesman akkor mondta bele egy titokban bekapcsolt hangrögzítő mikrofonjába a Mail on Sunday által vasárnap feltárt állításait.

„Van némi bizonyíték arra nézve, hogy a spanyol szövetség képviselői megkísérlik kideríteni, hogy kik lesznek a játékvezetők... és lefizetni őket" – idézte Triesmant a Mail.

Az FA elnöke a kivonatosan közölt beszélgetésben elmondja egykori barátnőjének, hogy feltételezései szerint a latin-amerikaiak Spanyolországot támogatnák a 2018-as világbajnokság rendezési helyszínéről szóló döntés során, ám ha a spanyolok visszalépnek, miután az oroszok segítettek nekik az idei vb bíróinak lefizetésében, akkor a latin-amerikaiak szavazatait Oroszország kaphatná.

Az angol szövetség alig két napja nyújtotta be 1752 oldalas hivatalos pályázatát a 2018-as labdarúgó-világbajnokság rendezési jogára.

A Mail on Sunday állításait az FA nem kívánja hivatalosan kommentálni. Triesman a botrány miatt lemondott a 2018-as angol vb-pályázat és az FA elnöki tisztségéről. Triesman kijelentésétől elhatárolódik a pályázati bizottság.

„Ez a megfelelő döntés, le kell mondania" – kommentált az új angol sportminiszter, Hugh Robertson.