Az angolok hozták a kötelezőt - nyolcaddöntősök

Vágólapra másolva!
2010.06.23. 15:53
null
Defoe bevette Samir Handanovic kapuját (Fotó: Action Images)
Az angol válogatott Jermain Defoe első félidőben szerzett góljával 1–0-ra megverte Szlovéniát a dél-afrikai világbajnokság C-csoportjának utolsó fordulójában, így bejutott a nyolcaddöntőbe. A szlovénok is közel álltak a továbbjutáshoz, ám az Egyesült Államok az utolsó pillanatban nyert Algéria ellen, így csoportelső lett.

A – ahogy Steven Gerrard fogalmazott – sikerre éhes angolok ahelyett, hogy azonnal elkezdték volna rohamozni a szlovénok kapuját, az első percekben védekezni kényszerültek, igaz, a szlovénok támadásai nem voltak veszélyesek.

MIKOR KI ÁLLT TOVÁBBJUTÁSRA?

  1. perc: Szlovénia és az Egyesült Államok

10. perc: Szlovénia és az Egyesült Államok

23. perc: Anglia és Szlovénia

30. perc: Anglia és Szlovénia 

40. perc: Anglia és Szlovénia 

45. perc: Anglia és Szlovénia  

50. perc: Anglia és Szlovénia  

60. perc: Anglia és Szlovénia   

70. perc: Anglia és Szlovénia   

80. perc: Anglia és Szlovénia    

90. perc: Anglia és Szlovénia     

93. perc: Az Egyesült Államok és Anglia

Az 5. percben Glen Johnson gyorsan megmutatta Andraz Kirmnek, hogy nem jár jól, ha őt próbálja meg lecselezni – keményen odarúgott a szlovén játékosnak, de nem kapott lapot, csak szóbeli figyelmeztetést.

A 7. percben Valter Birsa lőtt először kapura, a szlovén középpályás szépen húzta el a labdát az angol védők előtt, majd tüzelt, de a nem túl erős labda középre ment – David Jamesnek nem volt nehéz dolga.

A 9. percben John Terry is példát adott az angol keménységből: Aleksandar Radosavljevic volt a szenvedő fél. Egy perccel később aztán Wayne Rooney tört be a bal oldalról, és középre ívelt, ám a labdát szögletre fejelték a védők, így kapura lövése továbbra sem volt Angliának.

A 14. percben aztán Frank Lampard végzett el egy szabadrúgást, és Samir Handanovicnak védenie kellett, igaz, a lövés nem okozott neki nagy gondot. Egy perccel később aztán Rooney indította a tizenhatoson belül Lampardot, aki azonban épphogy lemaradt a labdáról.

Az első negyedóra végére kezdett nyomasztóvá válni az angolok fölénye, bár igazán nagy helyzetet nem tudtak kiharcolni a „háromoroszlánosok”.

A 20. percben mégis Szlovénia vezetett veszélyes támadást: Robert Koren tört be a tizenhatoson belülre, és Terry kiváló becsúszására volt szükség ahhoz, hogy ne legyen óriási helyzet James kapujánál. 

A 23. percben aztán megszerezték a vezetést Fabio Capello fiai egy igazi angolos támadás végén: James Milner adta be nagyszerűen a labdát a jobb oldalról, és a középen érkező Jermain Defoe megelőzve a védőjét a kapuba bombázott. Handanovic hiába ért hozzá a labdához, nem védhette az erős lövést. 0–1

A 27. percben Anglia majdnem megismételte a négy perccel korábbi gólját: Milner középre adására Defoe érkezett, ám Handanovic kiütötte a labdát, ami azonban Lampard elé került, de a középpályás a kapu fölé lőtt.

A 30. percben tovább rohamozott a Capello-csapat, Handanovicnak kétszer is nagyot kellett védenie: előbb Defoe próbálkozott, majd Rooneyhoz került a labda, aki mesterien készítette le Gerrard elé, a Liverpool játékosa a kapu bal alsó sarkát vette célba, de a szlovén kapus nagyot mentett – bár így is majdnem a kapujába került a labda.

Milner beadásai rendre nagy veszélyt okoznak a szlovén tizenhatoson belül, a 35. percben is jól kanyarodott be a labda, ám a védők tisztázni tudtak.

A 42. percben Birsa jól adta be a labdát egy szabadrúgásból, amelyre Milivoje Novakovic érkezett, de a támadó lesen volt a labda elrúgásának pillanatában. A szünet előtt már nem vezetett egyik csapat sem igazán veszélyes támadást, így az angolok továbbjutó helyen állva mehettek az öltözőbe.

Villámgyorsan kezdték az angolok a második félidőt: Rooney szöglete után Handanovicnak kellett kiöklöznie a labdát, ám azt visszafejelték a tizenhatoson belülre, ahol Defoe – félig háttal állva – kapura húzta a labdát, de nem találta jól el.

Az 50. percben Rooney talált be a szlovén kapuba, de a játékvezető nem ítélt gólt, mivel a Manchester United támadója lesen állt a kiugratás pillanatában. Nem sokon múlt…

Az 52. percben Birsa távolról lőtte kapura a labdát szabadrúgásból, ám James magabiztosan fogta a lövést. Egy perccel később a szlovén szurkolók aggódhattak: Gerrard és Rooney játszott össze jól, utóbbi pedig lőhetett volna, de túl sokat várt, és végül tisztáztak a védők.

Az 57. percben jobb oldali angol szöglet után Terry fejelt kapura a hosszú oldalon, de Handanovic szépen mentett. Néhány pillanattal később pedig a jobb kapufára ütötte a labdát, amikor Rooney került hatalmas helyzetbe.

A 68. percben Birsa iramodott meg a jobb oldalon, és simán lefutotta Gareth Barryt, majd a többiek is felértek a támadáshoz. Novakovic kapura lőtt, aztán Zlatko Dedichez került a labda, akinek a löketét védte James, de a kipattanóból ismét a szlovénok próbálkoztak, ám Birsa sem tudott betalálni.

A 72. percben Fabio Capello lecserélte Rooneyt, és a helyére Joe Cole-t küldte pályára, így eldőlt, hogy az MU támadója harmadik vb-meccsén sem szerez gólt Dél-Afrikában.

Az angol csapat – a kedvező eredmény tudatában – kissé visszavett a tempóból a találkozó utolsó negyedórájához érve, a szlovénok pedig hiába próbálkoztak. A 87. percben azért Joe Cole helyzetbe került: a bal oldalon tört be a tizenhatoson belülre, de fölélőtt.

A 90. percben nagy helyzetbe került Szlovénia, de Matthew Upson nagyszerűen mentett. Több igazán nagy helyzet már nem volt, így Anglia nyert és továbbjutott, míg a másik csoportban az Egyesült Államok az utolsó pillanatban gólt szerezve legyőzte Algériát, így Szlovénia helyett az amerikaiak mentek tovább, sőt Bob Bradley csapata lett a csoportelső, míg Capello együttese a második.

TEKINTSE MEG SZÖVEGES TUDÓSÍTÁSUNKAT A MÉRKŐZÉSRŐL!

KATTINTSON A KÉPRE A SZÖVEGES TUDÓSÍTÁS MEGTEKINTÉSÉHEZ!
KATTINTSON A KÉPRE A SZÖVEGES TUDÓSÍTÁS MEGTEKINTÉSÉHEZ!

 


  1. Egyesült Államok 3 1 2 4–3 +1  5  
  2. Anglia 3 1 2 2–1 +1  5  
  3. Szlovénia 3 1 1 1 3–3 0 4  
  4. Algéria 3 1 2 0–2 –2  1  
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik