A házigazdák nem ismernek lehetetlent a nyitány előtt

Vágólapra másolva!
2010.06.11. 10:32
A Dél-Afrika–Mexikó összecsapással megkezdődik a 2010-es labdarúgó-világbajnokság. A nyitó meccs kiszámíthatatlan, noha a statisztika és a házigazda egyetlen fehér bőrű játékosa, Matthew Booth a Bafana Bafana győzelmét ígéri.

A dél-afrikaiak biztosak a jó szereplésben (Fotó: Action Images)
A dél-afrikaiak biztosak a jó szereplésben (Fotó: Action Images)
A dél-afrikaiak biztosak a jó szereplésben (Fotó: Action Images)

Egyszer sem fordult még elő a vb-ken, hogy a hazai együttes elbukott a csoportkörben, sőt az
első fellépésén sem vesztett sohasem, ráadásul ha afrikai csapat vívta a nyitó meccset, nyert: Kamerun Argentína ellen 1990-ben (1–0), Szenegál pedig Franciaország ellen 2002-ben (1–0).

A jelenlegi házigazda keretének valamennyi tagja ép és egészséges, s úgy tetszik, Carlos Alberto Parreira szövetségi kapitány egy előretolt támadóval kezd, habár azzal az eredményességel, amelyet Katlego Mphela mutat, meglehet, az az egy is bőven elég. A Mamelodi Sundowns csatára a legutóbbi négy válogatott meccsén hatszor talált be a riválisok kapujába, még ha nemegyszer büntetőből is.

„Ha elmegyek vacsorázni, vásárolni, folyvást azt hallom, »Mester, tegyen minket büszkévé!«
Sokat jelent nekem ez a mondat, szeretnék megfelelni a várakozásoknak” – nyilatkozta Parreira egy korábbi interjújában.

 ÖRÖKMÉRLEG
 A két válogatott eddig háromszor csapott össze: két mexikói, illetve egy dél-afrikai siker született.

Nos, akad, aki ennél is továbbment. Matthew Booth, a Bafana Bafana egyetlen fehér bőrű játékosa, egyben az egyik nagy közönség-kedvenc szerint akár a végső siker sem zárható ki.

„Még nem igazán nézünk előrébb a Mexikó elleni mérkőzésnél, de tisztában vagyunk vele, micsoda lökést jelentene a győzelem. Persze mindannyian már most biztosak vagyunk abban, hogy eljutunk a kieséses szakaszba – fogalmazott önbizalommal telve a közel kétméteres védő. – És ha úgy lesz, az az eufória, amely eluralkodik Dél-Afrikán, akármeddig elrepíthet bennünket.”

 CSAPATMUSTRA
 Dél-Afrika
 Mexikó

Az önbizalommal tehát nincs gond, jóllehet Mexikó válogatottja sem a „futottak még” kategóriájába tartozik: a zöldek a legutóbbi négy vb-n egyaránt eljutottak a legjobb tizenhatig (igaz, mindannyiszor ki is estek a nyolcaddöntőben).  A Rafa Márquez, Carlos Salcido, Andrés Guardado, Giovani dos Santos, Carlos Vela nevével fémjelzett keret elég erősnek tűnik, habár akad még egy statisztika, amelyben bízhatnak a hazaiak: Mexikó mindeddig négyszer játszhatott nyitó meccset, és három vereség mellett mindössze egy döntetlenre tellett az erejéből. Vajon ma meglesz az első diadal?

A mérkőzésről élő, szöveges tudósítást olvashat itt, a Nemzeti Sport Online-on!

KÖZELMÚLT

Akár találós kérdésnek is feltehetnénk: hol vívott egymással a két ország felnőttválogatottja tétmérkőzést, ha sem vb-n, sem a Konföderációs Kupán nem találkoztak egymással korábban? A válasz: a 2005-ös Arany-kupán. Akkor az ott vendégeskedő afrikaiak 2–1-re nyertek. Góljaikat Phil Evans és Elrio van Heerden szerezte, ők viszont nem léphetnek pályára a tornán. Az akkori csapatból Lucas Thwala, Siboniso Gaxa, Siyabonga Nomvethe viszont most is kerettag. Mexikói részről Francisco Rodríguez talált be, ő ma is pályára léphet, akár csak akkori társai közül Alberto Medina, Carlos Salcido és Ricardo Osorio.

 

ARANY-KUPA 2005, C CSOPORT: DÉL-AFRIKA–MEXIKÓ 2–1
 

 

VB 2010 
A CSOPORT, 1. FORDULÓ
Dél-Afrika–Mexikó 16.00
A VÁRHATÓ KEZDŐCSAPATOK 
Dél-Afrika (hivatalos kezdőcsapat): Khune – Gaxa, Mokoena, Booth, Masilela – Dikgacoi, Letsholonyane – Modise, Pienaar, Tshabalala – Mphela
Mexikó: Ó. Pérez – Aguilar, J. Rodríguez, Osorio, Salcido – Juárez, Márquez, Torrado – Giovani dos Santos, J. Hernández, Vela

A KÉT VÁLOGATOTT FELKÉSZÜLÉSI MECCSEI
DÉL-AFRIKA Jan. 23.: Szváziföld 6–2, jan. 27.: Zimbabwe 3–0, márc. 2.: Namíbia 1–1, márc. 13.: Volta Redondo 0–0, márc. 14.: Fluminense B 8–0, márc. 16.: Boavista 2–0, márc. 18.: Cruzeiro 0–0, márc. 19.: Cruzeiro B 2–0, márc. 21.: Botafogo 1–0, márc. 26.: Ponte Preta 2–1, márc. 31.: Paraguay 1–1, ápr. 4.: Santos B 1–2, ápr. 22.: Észak-Korea 0–0, ápr. 28.: Jamaica 2–0, máj. 24.: Bulgária 1–1, máj. 27.: Kolumbia 2–1, máj. 31. Guatemala 5–0,  jún. 5.: Dánia 1–0.
MEXIKÓ Febr. 24. Bolívia 5–0, márc. 3.: Új-Zéland 2–0, márc. 17.: Észak-Korea 2–1, márc. 24.: Izland 0–0, máj. 7.: Ecuador 0–0, máj. 10.: Szenegál 1–0, máj. 13.: Angola 1–0, máj. 16.: Chile 1–0, máj. 24.: Anglia 1–3, máj. 26.: Hollandia 1–2, máj. 30.: Gambia 5–1, jún. 3.: Olaszország 2–1

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik