Román-magyar: Bukarestben nagyon félnek az UEFA-tól

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.10.10. 09:45
A magyar labdarúgó-válogatott holnapi, bukaresti Eb-selejtezője előtt általános a félelem román körökben , hogy ezt a meccset Románia már nem ússza meg zárt kapus büntetés nélkül.

„Romániában általános a félelem, hogy a Magyarország elleni mérkőzés után az európai szövetség (UEFA) már zárt kapus büntetéssel fogja sújtani a román szövetséget a novemberi, északírek elleni selejtező előtt. Legutóbb a magyarok és a törökök elleni hazai meccs után súlyos pénzbüntetést kapott Románia, de ha ismét problémák lesznek a szurkolókkal, akkor annak várhatóan még komolyabb következményei lesznek – vázolta a helyzetet a Nemzeti Sport Online-nak Boros Miklós kolozsvári újságíró. – Az UEFA külön rasszizmus ellenes megfigyelőt is küld a mérkőzésre, emiatt is tartanak a román szövetségnél a találkozótól, mindenki tisztában van vele, hogy nem lehet kontrollálni a drukkereket.”

Ezzel a véleménnyel összecseng a sérülés miatt a válogatott keretét elhagyó Ciprian Marica Facebook-üzenete is (a csatár ellenünk eltiltás miatt semmiképp nem játszhatott volna, de mivel megsérült, jövő héten a finnek ellen sem léphet pályára). A támadó sportszerű biztatásra kérte a drukkereket, hogy ne büntethesse meg újra az UEFA a román szövetséget.

Egyes vélemények szerint a büntetésre okot adhat a válogatott új himnusza is, amelyet a magyarok elleni meccsen játszanak majd le először. Az adevarul.ro idézi ezzel kapcsolatban a román szövetség elnökét, Razvan Burleanut is, a cikkből kiderül, még az UEFA véleményét is kikérték az új indulóval kapcsolatban, és a szövetség jóváhagyta.

„Szokás a román válogatott meccsei előtt, hogy a stadionban lejátsszák a nemzeti csapat indulóját (ez persze nem keverendő össze a román nemzeti himnusszal). A magyarok elleni meccsen egy új indulót játszanak majd, bár a szövetségnél nem győzik hangsúlyozni, hogy nem kimondottan magyarok elleni találkozóra íródott az új dal, a jövőben is ezt fogják játszani a meccsek előtt. A többek között romániai magyar szervezetek által is kifogásolt részekben olyan mondatok is elhangzanak, mint, hogy »vagy meghaltok vagy győztök«, illetve hogy »rájuk, az anyjukra.« Ez utóbbi szó szerinti magyar fordításban persze nehezen értelmezhető, de Romániában bevett szurkolói fordulat – sokan persze úgy értelmezik, hogy ez is a magyarokra vonatkozó kirekesztő megnyilvánulás” – fejtette ki a „himnusz-botrányt” Boros Miklós.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik