nemzetisport.hu 2016.06.14 20:51 Frissítve: 2016.06.14 23:20

Újabb meglepetés: Izland pontot csent Portugáliától

A labdarúgó Európa-bajnokság keddi játéknapjának esti mérkőzésén Izland meglepetésre pontot csent a favorit portugáloktól, így pillanatnyilag az Ausztria ellen kétgólos (2–0) győzelmet arató Magyarország áll az F-csoport élén.

Portugália vezetett Izland ellen, hiába (Fotó: AFP)

 

LABDARÚGÓ EURÓPA-BAJNOKSÁG
F-CSOPORT, 1. FORDULÓ
PORTUGÁLIA–IZLAND 1–1 (1–0)
Saint-Étienne,
Geoffroy Guichard Stadion, 38 742 néző. Vezette: Cakir (török)
PORTUGÁLIA: Rui Patrício –  Vieirinha, Ricardo Carvalho, Pepe, Guerreiro – Joao Mário (Quaresma, 76.), Danilo Pereira, André Gomes (Éder, 84.) – Nani, Joao Moutinho (Renato Sanches, 71.), Cristiano Ronaldo. Szövetségi kapitány: Fernando Santos
IZLAND: Halldórsson – Saevarsson, Sigurdsson, Árnason, Skúlason – Gudmundsson (E. Bjarnason, 90.), Gunnarsson, G. Sigurdsson, B. Bjarnason – Sigthórsson (Finnbogason, 80.), Bödvarsson. Szövetségi kapitány: Lars Lagerbäck és Heimir Hallgrímsson
Gólszerző:
Nani (31.), ill. B. Bjarnason (50.)

A MÉRKŐZÉS ONLINE KÖZVETÍTÉSÉT IDE KATTINTVA OLVASHATJA EL!

A CSOPORT MÁSIK MÉRKŐZÉSÉN
AUSZTRIA–MAGYARORSZÁG 02

AZ F-CSOPORT ÁLLÁSA
1. MAGYARORSZÁG 1 1 2–0 +2 3
2. Portugália 1 1 1–1 0 1
2. Izland 1 1 1–1 0 1
4. Ausztria 1 1 0–2 –2 0
AJÁNLÓ
HELYSZÍNI CIKKEINK
Az Eb-ellenfelek: Ausztria, Izland, Portugália – MENETREND, SORSOLÁS, RÉSZTVEVŐK – Eb-adatbank
CSOPORTBEMUTATÓK
KERETEK
FELKÉSZÜLÉSI KÖRKÉP

Cristiano Ronaldónak már a találkozót megelőzően, a kezdőcsapat kihirdetése után volt oka az örömre, hiszen azzal, hogy pályára lépett, a 127. válogatottságát ünnepelhette, amivel utolérte az eddig a portugálok vonatkozó ranglistáját egyedül vezető Luis Figót.

A meccs az izlandiak számára indult jobban, hiszen a 3. percben Gylfi Sigurdsson lövésénél Rui Patríciónak kellett védenie. Ez felébresztette a portugálokat, akik azonnal magukhoz ragadták a kezdeményezést. Hannes Thór Halldórsson, az izlandiak kapusa sokáig tartotta a szigetlakókat és a gól nélküli állást. Először Cristiano Ronaldo remek beadása után Nani közeli fejesét védte lábbal, majd Pepe félpályás indítása után a portugálok húzóneve veszélyeztetett, de átemelési kísérletét olvasta az izlandi kapus.

A 31. percben viszont már nem volt menekvés, a portugálok megszerezték a vezetést. Remek jobb oldali akció végén André Gomes centerezett, a lendületből érkező Nani pedig négy méterről, a kapus lába mellett a bal alsó sarokba passzolta a labdát (1–0). A szünetig maradt a portugál dominancia, az eredmény viszont nem változott.

A második félidőben – csakúgy, mint az elsőben – az izlandiak veszélyeztettek először. Apró különbség: ezúttal Birkir Bjarnason révén az 50. percben be is találták. Az izlandi játékos Jóhann Berg Gudmundsson jobb oldali beadását vágta kapásból a portugál kapuba hat méterről (1–1). A portugál védelem nagyon rosszul osztotta le az akciónál a területet és az ellenfelet. A tizenhatoson belül lévő két izlandira négy portugál jutott, Bjarnason mégis zavartalanul érkezett, és lőtt a hosszún.

A kapott gól után a portugálok játéka különösebben nem változott, talán a sebességi fokozaton  emeltek valamennyit. Érződött, hogy ezen a meccsen egy pontnál többel terveztek. Az izlandiak lelkesedésével addig sem volt gond, az egyenlítés viszont meghozta az önbizalmukat: még a csoport favoritja ellen is lehet keresnivalójuk.

A saját térfelére fegyelmezetten visszazáró, a tizenhatos és a felező közötti területet négy négy kettes felállásban megszálló izlandiak lassítani igyekeztek a játékot. A széleken azonban könnyen átjátszották őket, és a labdát megbecsülő, de gyakran ritmust váltó portugálok számára nem okozott nagy gondot, hogy megközelítsék a veszélyes zónát. A befejezésekkel viszont komoly gondjaik adódtak.

Cserékkel frissítettek a portugálok, beszállt a kisebb sérülés miatt kispadra szoruló Ricardo Quaresma, nagy helyzet azonban Cristiano Ronaldo előtt adódott, akinek fejesét védte az izlandi kapus. A túloldalon aztán a kollégától, Rui Patríciótól is bravúr kellett, hogy ne legyen még nagyobb a meglepetés. A hajrá a portugáloké volt, de Izland állt a lábán, és kihúzta döntetlennel a meccset. A találkozó Cristiano Ronaldo sorfalba vágott szabadrúgásával zárult.

EURO 2016
AZ F-CSOPORT TOVÁBBI MENETRENDJE
Június 18.18.00Izland–MAGYARORSZÁGMarseille, Stade Vélodrome
Június 18.21.00Portugália–AusztriaPárizs, Parc des Princes
Június 22.18.00Izland–AusztriaSaint-Denis, Stade de France
Június 22.18.00MAGYARORSZÁG–PortugáliaLyon, Stade des Lumières

 

2016.11.09 17:01:36

Foci Eb 2016 nemzetisport.hu

Fizessen elő a Nemzeti Sportra negyedévre, és ajándékba megkapja az Eb-kötetet!

2016.07.15 19:46:45

Foci Eb 2016 nemzetisport.hu

Leesett az állunk néhányszor, miközben végigpörgettük olvasóink nyitómeccs előtti megérzéseit.

2016.07.12 18:07:47

Foci Eb 2016 Kovács Kristóf (MINDSET PSZICHOLÓGIA)

A sérült sportolót kevésbé érdeklik a mindennapos dolgok, csökken az önszabályozás és az érzelmi kontroll.

2016.07.11 13:26:18

Foci Eb 2016 nemzetisport.hu

A portugálok legjobbja a kapus volt a fináléban • A francia csatárok kevésszer voltak megjátszhatóak.

2016.07.11 09:30:30

Foci Eb 2016 nemzetisport.hu

CÍMLAPOK. „Túl kegyetlen” • „Ez nem a mi napunk volt” • CR nélkül is megkapta a „glóriát” Portugália.