Éder mesteri lövésével Európa-bajnok Portugália

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.07.10. 20:40
null
Cristiano Ronaldo kezében a trófea, Portugália Európa-bajnok (Fotó: Reuters)
Portugália nyerte meg a 2016-os labdarúgó Európa-bajnokságot, miután Éder góljával hosszabbításban 1–0-ra legyőzte a házigazda franciákat. Az első Eb-aranyukat megszerző portugálok sikerének értékét növeli, hogy sérülés miatt a 25. percben le kellett cserélni Cristiano Ronaldót.

 

LABDARÚGÓ EURÓPA-BAJNOKSÁG, 2016
DÖNTŐ
PORTUGÁLIA–FRANCIAORSZÁG 1–0 (0–0, 0–0, 0–0) – hosszabbítás után

Saint-Denis, Stade de France, 75 868 néző. Vezette: Clattenburg (angol)
PORTUGÁLIA: Rui Patrício – Cédric, Pepe, Fonte, Raphaël Guerreiro – William Carvalho – Renato Sanches (Éder, 79.), Adrien Silva (Moutinho, 66.), Joao Mário – Nani, C. Ronaldo (Quaresma, 25.). Szövetségi kapitány: Fernando Santos
FRANCIAORSZÁG: Lloris – Sagna, Koscielny, Umtiti, Evra – Pogba, Matuidi – Sissoko (Martial, 110.), Griezmann, Payet (Coman, 58.) – Giroud (Gignac, 78.). Szövetségi kapitány: Didier Deschamps
Gólszerző: Éder (109.)

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

Didier Deschamps nem változtatott a németek elleni elődöntőben pályára lépő kezdőcsapatán, a portugáloknál viszont több eltérés is volt, a védelem közepére például visszatért Pepe.

Néhány kaput elkerülő lövés után a 10. percben a Real Madrid hátvédje is csak nézte, amint Antoine Griezmann tíz méterről üresen fejelhetett kapura, Rui Patrício viszont látványos vetődéssel szögletre mentett.

Cristiano Ronaldo ekkor már túl volt egy kemény belépőn – Dimitri Payet rúgott oda neki, Mark Clattenburg le sem fújta az esetet –, és bár utána feltápászkodott a földről, néhány perc múlva sírva bicegett le a pályáról. Kötéssel a bal térdén visszatért ugyan, ám egy sprint után világossá vált, hogy nem tudja folytatni. Ricardo Quaresma állt be a helyére.

Cristiano Ronaldo itt még bánatában sírt (Fotó: Reuters)
Cristiano Ronaldo itt még bánatában sírt (Fotó: Reuters)

A portugálokat nem zavarta meg különösebben vezérük elvesztése, sőt a szünet felé közeledve egyre inkább kijöttek a szorításból, megszűnt a franciák addigi mezőnyfölénye. Összességében elég szürke első félidőt produkáltak a csapatok.

GRIEZMANN ELŐTT EZ BALLACKNAK „SIKERÜLT”
Hat találattal Antoine Griezmann lett az Eb gólkirálya. A francia csatár a második futballista Michael Ballack (2008) után, aki egy évben elbukta a Bajnokok Ligája és az Európa-bajnokság döntőjét is.

A második játékrészt is a hazaiak kezdték aktívabban, de sokáig nem tudtak igazán ráijeszteni a portugálokra. A 66. percben aztán megint egy közeli Griezmann-fejes nyomán kaphattak a szívükhöz a piros mezesek szurkolói, de a labda kevéssel a léc fölé szállt.

A portugálok a 80. percben találták el először a kaput, amikor Nani lecsúszó beadása után Hugo Lloris kiütötte a léc alá tartó labdát, majd Quaresma akrobatikus mozdulattal leadott lövését hatástalanította.
Moussa Sissoko jelentkezett még egy életerős lövéssel – Rui Patrício ekkor is résen volt –, de amúgy a felek magabiztosan meneteltek a hosszabbítás felé.

A túlórát André-Pierre Gignac hiúsította meg kis híján, de a 92. percben hiába csapta be finom csellel Pepét, utána a kapufa tövére lőtt, az ibériaiak ezt is megúszták (0–0).

TÉTMECCSEN ELŐSZÖR
A Guinea-Bissauban született Éder (teljes nevén Éderzito António Macedo Lopes) a 29. válogatott mérkőzésén negyedszer volt eredményes. Tétmeccsen ez volt a 28 éves csatár első gólja a portugál nemzeti csapatban.

A hosszabbítás első félideje sem bővelkedett helyzetekben, a legnagyobb a portugálok előtt adódott, de Éder szöglet utáni fejesét Lloris kivédte. A 107. percben Clattenburg elkövette pályafutása egyik legkínosabb hibáját, Éder kezezéséért szabadrúgást ítélt Portugália javára. Ronaldo távollétében Raphaël Guerreiro vállalta el, de ballábas csavarással a lécet találta el.

Két perccel később már nem volt ilyen szerencséjük a franciáknak, Éder lerázta magáról Laurent Koscielnyt, majd 25 méterről, középről a jobb alsó sarokba ágyúzott. 1–0

Deschamps rögtön becserélte Anthony Martialt, de a fiatal támadó sem segített a házigazdákon. Portugália megszerezte első Európa-bajnoki aranyát, először nyert meg felnőttszinten nagy világversenyt.

AZ EURÓPA-BAJNOKSÁG VÉGEREDMÉNYE
1. PORTUGÁLIA
Kapusok:
Anthony Lopes (Lyon), Eduardo (Dinamo Zagreb), Rui Patrício (Sporting CP)
Védők: Bruno Alves (Fenerbahce), Cédric (Southampton), Eliseu (Benfica), José Fonte (Southampton), Pepe (Real Madrid), Raphaël Guerreiro (Lorient), Ricardo Carvalho (Monaco), Vieirinha (Wolfsburg)
Középpályások: Adrien Silva (Sporting CP), André Gomes (Valencia), Danilo Pereira (Porto), Joao Mário (Sporting CP), Joao Moutinho (Monaco), Renato Sanches (Benfica), William Carvalho (Sporting CP)
Támadók: Cristiano Ronaldo (Real Madrid), Éder (Lille), Nani (Fenerbahce), Rafa Silva (Braga), Ricardo Quaresma (Besiktas)
Szövetségi kapitány: Fernando Santos

2. Franciaország
3. Németország
3. Wales
5. Olaszország
6. Belgium
7. Lengyelország
8. Izland
9. Horvátország
10. Spanyolország
11. Svájc
12. Anglia
13. MAGYARORSZÁG
14. Írország
15. Szlovákia
16. Észak-Írország
17. Törökország
18. Albánia
19. Románia
20. Svédország
21. Csehország
22. Ausztria
23. Oroszország
24. Ukrajna

AZ EURÓPA-BAJNOKOK
3 Németország (1972*, 1980*, 1996)
3 Spanyolország (1964, 2008, 2012)
2 Franciaország (1984, 2000)
1 Portugália (2016)
1 Görögország (2004)
1 Dánia (1992)
1 Hollandia (1988)
1 Csehszlovákia (1976)
1 Olaszország (1968)
1 Szovjetunió (1960)
*: NSZK

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik