Eb 2016: így lettek főszereplők a molyok az aranycsatában

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.07.11. 13:47
null
Mark Clattenburg itt már sejtette, hogy hosszú lesz az éjszaka… (Fotók: Action Images)
Az Európa-bajnokság döntőjének egyik szimbolikus jelenete volt, amikor a térdsérülése miatt sírva a gyepszőnyegre ülő Cristiano Ronaldo szemöldökére repült egy molylepke. A rovarok az egész Eb-döntőn zavarták a játékosokat és a pálya mellett dolgozókat – de hogy kerültek oda?

Amikor Mark Clattenburg és játékvezetői stábja az Eb-döntő előtt kisétált a Stade de France gyepszőnyegére, százával röpködtek fel a fűből az ezüstgammás aranybaglyok. Nem madarak, így hívják azt a molylepkefajt, amelynek ezrei megszállták vasárnap este a finálé helyszínét.

Molyok a szögletzászlón
Molyok a szögletzászlón
…és a kapun
…és a kapun

Az Európa-szerte előforduló rovar hatalmas serege a délről fújó széllel érkezve árasztotta el Párizst. Az éjjel aktív faj igazi vándor, könnyedén találja meg az ideális magasságot, amelyben a megfelelő áramlatot kihasználva minimális energia-befektetéssel a lehető legtávolabbra jut el.

A döntő előtt, szombat éjszaka az előkészületek közben bekapcsolták a reflektorokat, a Párizson át vándorló molysereg számára hatalmas csapdaként funkcionált a Stade de France. A lepkék vasárnap nap közben meghúzták magukat a gyepszőnyegen, és este ébredtek fel, de a nagy fényárban eszük ágában sem volt elhagyniuk a stadiont. A pályabejárások alkalmával már gyanítható volt, hogy a Portugália–Franciaország mérkőzésen fontos szerepet játszanak a molyok, s amit lehetett, meg is tettek a meccs előtt: hatalmas porszívókkal takarították fel a kispadok környékét – de ez szélmalomharc volt, a molyok töredékét sikerült csak ilyen módon kiiktatniuk.

A játékosok valóságos molyfüggönyben melegítettek, az egyik példány pedig világhírű lett, amikor már a meccsen leszállt a térdét fájlalva síró Cristiano Ronaldo szemöldökére.

Rovarkutatók szerint jó esély van arra, hogy a májustól augusztusig rajzó ezüstgammás aranybaglyok az egy hónap múlva rajtoló Premier League-ben is megmutassák magukat.

Cristiano Ronaldo és a leghíresebb ezüstgammás aranybagoly (Fotó: The Sun)
Cristiano Ronaldo és a leghíresebb ezüstgammás aranybagoly (Fotó: The Sun)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik