Dzsudzsákot nem felejtették el – mióta a BEK-győztes kinézte

Pór KárolyPór Károly
Vágólapra másolva!
2016.04.15. 07:58
Kedden már jelentkeztünk egy írással a leendő Eb-ellenfeleinkkel foglalkozó sorozatunk keretében, egy portugál szakíró, Pedro Ponte segítségével elsősorban Cristiano Ronaldóval foglalkoztunk. Az alapvetően a portugál válogatottról szóló összeállításunk második felében arra vagyunk kíváncsiak, hogyan látják a portugálok az Eb-esélyeiket, miként vélekednek rólunk és a közös csoportunkról.

KEVÉS GÓL, CSATÁRGONDOK
KEVÉS GÓL, CSATÁRGONDOK

A magyar válogatott két hónap múlva, Ausztria ellen kezdi meg Eb-szereplését Bordaux-ban. Portugália a harmadik ellenfél lesz a sorban, június 22-én, Lyonban. A portugál válogatott számunkra azért is lehet különösen érdekes, mert nemcsak az Eb-n, hanem a szeptemberben rajtoló világbajnoki selejtezősorozatban is azonos csoportban szerepelünk.

A Jornal Record újságírója, Pedro Ponte keddi cikkünkben már utalt válogatottjuk egyik hiányposztjára, arra, hogy továbbra sincs igazi középcsatáruk (ez már évek óta problémát jelent számukra).

Két felállást próbálgat Fernando Santos szövetségi kapitány. A 4–3–3-as rendszerben Ronaldo és Nani játszik a két szélen, középen Éder, esetleg Hugo Almeida szerepel, de egyikük sem meggyőző. Éder tétmeccsen még nem szerzett gólt a válogatottban, míg Almeidának arra is kevés az esélye, hogy bekerüljön az Eb-keretbe.

A másik formáció a 4–4–2, ebben az esetben elöl Ronaldo és Nani szerepel ékként. Könnyen lehet, hogy az Eb-n is így játszik a csapat, vagyis klasszikus csatár nélkül. Ez viszont azt jelentené, hogy sem Ronaldo, sem Nani nem az eredeti helyéről, posztjáról indul, persze kvalitásukat és rutinjukat ismerve mind a ketten meg tudják oldani ezt a posztot is.

Ezt az Eb-selejtezők során is bizonyították. Főleg Ronaldo, aki a teljes selejtezősorozatot tekintve hat meccsen ötször talált be, az öt góljával három győzelmet szállított a nemzeti csapatnak (1–0 Dánia és Örményország ellen, majd 3–2, ugyancsak Örményországgal szemben), ezzel főszerepet vállalt az Eb-szereplés kiharcolásában. Nani egyszer talált be, az ő gólja is kellett a szerbek elleni, 2–1-es idegenbeli sikerhez. Rajtuk kívül két védő, Ricardo Carvalho és Fábio Coentrao, valamint két középpályás, Miguel Veloso és Joao Moutinho szerzett gólt, utóbbi kettőt is.

Portugália nyolc selejtezőn összesen 11-szer vette be az ellenfelek kapuját, az 1.375-ös gólátlag magasnak semmiképp nem nevezhető. Ennél a leendő Eb-csoportunkból Ausztria (2.2) és Izland (1.7) is magasabb meccsenkénti átlagot produkált, csak Magyarország nem (1.1).

KOROSODÓ KÖZÉPHÁTVÉDEK, PROBLÉMÁK A VÉDELEMBEN

Pedro Ponte kérdésünkre a többi posztról is szót ejtett.

„A portugál válogatott a középpályán a legerősebb, ott nagyon szervezettek vagyunk. Ezzel szemben a védelem a gyenge pontja az együttesnek. Van négy, harminc év fölötti középhátvédünk, Pepe, Bruno Alves, José Fonte és Ricardo Carvalho, utóbbi már a 2004-es Eb-n is szerepelt. Az egyik szélső védő, Fábio Coentrao gyakorlatilag mindig sérült, nehezen tudjuk helyettesíteni (el is dőlt, hogy sérülés miatt nem vehet részt a tornán – a szerző). Vagyis a védelem alapos frissítésre szorulna.”

Az Eb-selejtezők csoportkörében Ausztriának (0.5) és Izlandnak (0.6) alacsonyabb, Magyarországnak (0.9) viszont magasabb volt a meccsenkénti kapott gólátlaga, mint a nyolc találkozón öt gólt kapó Portugáliának (0.625).


ÁLMOK ÉS REALITÁS – HOGYAN LÁTJÁK A PORTUGÁLOK AZ EB-ESÉLYEIKET ÉS A CSOPORTUNKAT?

Pedro Ponte elmondta, a problémák ellenére a közvélemény negyeddöntős szereplést vár a csapattól, ami reálisnak is mondható Cristiano Ronaldóval a fedélzeten. Más kérdés, hogy Fernando Santos szövetségi kapitány már arról beszél, hogy szeretné megnyerni az Európa-bajnokságot.

„A csoportunkban favoritnak számítunk, és a legjobb nyolcig is el tudunk jutni. Viszont nem mindegy, hogy a tizenhat között gyengébb ellenféllel, mondjuk Svédországgal, vagy az erősebb Belgiummal kell játszanunk. Szóval azt mondom, először jussunk be a legjobb nyolc közé, aztán utána ráérünk még álmodozni a továbbiakról” – fogalmazott Ponte, aki a csoportunkról bővebben is beszélt.

„A csoportban azért Portugáliát tartom a legerősebbnek, mert a mi csapatunk a legrutinosabb, és tőlünk szerepel a legtöbb játékos az európai topbajnokságokban. És persze van egy Cristiano Ronaldónk. Ez ugyanakkor nem jelenti azt, hogy elbíznánk magunkat, és abban a tudatban utaznánk Franciaországba, hogy könnyű dolgunk lesz a csoportkörben. Nagyon óvatosnak kell lennünk, kiváltképp Ausztriával. Az osztrák csapatban több, magas labdarúgó játszik, ez kellemetlen lehet számunkra. Másrészről David Alaba nagyszerű futballista, Marc Janko gólerős, szóval nem egyszerű ellenük. Izland igazi meglepetéscsapat. Több, erős bajnokságban edződő futballistája is van, mint például Gylfi Sigurdsson, Kolbeinn Sigthórsson vagy Alfred Finnbogason, azt viszont szégyenletesnek tartom, hogy Eidur Gudjohnsen már nem kap szerepet. Ezzel együtt Izland a csoportban is szerezhet meglepetést, és előnye lehet, hogy kevésbé ismert csapat.”

Dzsudzsák Balázsnak eddig nem sok sikerélménye volt Portugália ellen, 2009-ben két vesztes meccsen szerepelt (Fotó: Szabó Miklós, archív)
Dzsudzsák Balázsnak eddig nem sok sikerélménye volt Portugália ellen, 2009-ben két vesztes meccsen szerepelt (Fotó: Szabó Miklós, archív)

MI A VÉLEMÉNY MAGYARORSZÁGRÓL?

18 ÉVESEN VIHETI AZ MU – AZ UTÁNPÓTLÁSRÓL
Pedro Ponte néhány szóban a portugál utánpótlásról is beszélt. Elmondta, hogy Portugáliában a sztárklubok másodosztályban szereplő második csapatai is olyan szintet képviselnek, hogy valós fejlődési lehetőséget jelentenek a fiatalok számára. A legfrissebb példa erre Renato Sanches esete, a 18 éves középpályás az előző idényben még a másodosztályban szerepelt 24 meccsen, és a 2015–2016-os szezont is a B-csapatban kezdte, de októberben már felkerült az első kerethez. Két bajnoki után kezdőjátékossá is vált a lisszaboniaknál, és most már alapembernek számít, a BL-ben hat meccsen játszott, a Bayern elleni – összesítésben 3–2-es vereséggel záruló – negyeddöntős párharc mindkét találkozóját végigjátszotta. Két meccsen már a portugál válogatottban is pályára lépett, ott lehet az Európa-bajnokságon is, ami után jó eséllyel a Manchester Unitedhez szerződhet. Persze, a portugál utánpótlás erejéről sokat elmond, hogy az U21-es válogatott 2011 októbere óta veretlen tétmérkőzéseken (a rendes játékidőben). Azóta 21 meccset nyert meg öt döntetlen mellett. A 2015-ös Európa-bajnokság döntőjében Svédországgal szemben 0–0 után tizenegyesekkel maradt alul.

Számunkra a legizgalmasabb kérdés, hogy vajon mennyire ismernek Portugáliában minket, magyarokat. Beleesnek-e abba a hibába, mint a minket lenéző norvégok, esetleg olyan flegmán közelítenek, mint az ellenünk 4–0-s győzelmet remélő osztrák szurkolók, akik annak ellenére várnak sima győzelmet, hogy bevallottan semmit sem tudnak a mieinkről, még Dzsudzsákot sem ismerik? Ponte szavai alapján úgy tűnik, hogy nem. A korábbi PSV-szélső nevét például már akkor megjegyezték, amikor kinézte magának a kétszeres BEK-győztes.

„Azt gondolom, Magyarország a harmadik a csoport erősorrendjében, Izlandot megelőzve.Tisztában vagyok vele, hogy Dzsudzsák Balázs meghatározó játékosa a csapatnak, emlékszem rá, hogy néhány éve a Benfica megpróbálta szerződtetni őt. És a Benfica kapcsán persze említhetjük Fehér Miklóst is, szóval egyáltalán nem ismeretlen számunkra a magyar labdarúgás. Ugyanakkor azt is tudjuk, hogy a magyar bajnokság nem annyira erős, és sok múlik azon, mennyire tud igazi csapatként működni az együttes. Magyarországnak az egyik legjobb harmadikként lehet esélye arra, hogy továbbjusson a csoportból” – összegzett Ponte.

A portugál újságíró nagyon reális helyzetértékelésével abszolút egyet is lehet érteni, a végére csak egy kérdés, hol lehet előre aláírni azt a legjobb csoportharmadik helyet, mert örömmel elfogadnánk!

PORTUGÁLIA FELKÉSZÜLÉSI PROGRAMJA AZ EB-IG
Március 25.: Portugália–Bulgária 0–1
Március 29.: Portugália–Belgium 2–1 (Nani, C. Ronaldo)
Május 29., 21.45: Portugália–Norvégia
Június 2., 20.45: Anglia–Portugália
Június 8., 20.45: Portugália–Észtország

EURO 2016
AZ F-CSOPORT MENETRENDJE
Június 14.18.00Ausztria–MAGYARORSZÁGBordeaux, Matmut Atlantique
Június 14.21.00Portugália–IzlandSaint-Étienne, Stade Geoffroy-Guichard
Június 18.18.00Izland–MAGYARORSZÁGMarseille, Stade Vélodrome
Június 18.21.00Portugália–AusztriaPárizs, Parc des Princes
Június 22.18.00Izland–AusztriaSaint-Denis, Stade de France
Június 22.18.00MAGYARORSZÁG–PortugáliaLyon, Stade des Lumières
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik