Ausztria, Portugália, Izland: így kísérleteznek Eb-riválisaink

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.03.30. 17:04
null
Két osztrák, Marko Arnautovic és Zlatko Junuzovic harcban a török Ozan Tufannal (Fotó: Reuters)
Nemcsak az Európa-bajnokságra készülő magyar csapat, hanem a három csoportellenfél, az osztrák, a portugál és az izlandi labdarúgó-válogatott is játszott tesztmérkőzést az elmúlt napokban – szó mi szó, kettőt is. A szövetségi kapitányok fejében alighanem készen vannak a kezdő tizenegyek, kísérletezés azonban mindenhol zajlik – erre is igyekeztünk felhívni a figyelmet alábbi összefoglalónkban.

 

EGY GYŐZELEM, EGY VERESÉG

AUSZTRIA–ALBÁNIA 2–1 (2–0)
Bécs, 28 600
néző. V: Krizliak (szlovák)
AUSZTRIA: Almer – Klein, Dragovic, Hinteregger (Wimmer, a szünetben), Fuchs (Suttner, a szünetben) – Baumgartlinger (Ilsanker, 76.), Junuzovic, Alaba (Schöpf, 87.) – Harnik, Janko (Okotie, 79.), Arnautovic. Szövetségi kapitány: Marcel Koller
Gólszerző: Janko (6.), Harnik (13.), ill. Lenjani (47.)
Kiállítva: Kace (78.)

AUSZTRIA–TÖRÖKORSZÁG 1–2 (1–1)
Bécs, 26 700 néző. V: Gil (lengyel)
AUSZTRIA: Özcan – Klein (Garics 78.), Dragovic (Prödl, 59.), Hinteregger, Fuchs – Burgstaller (Jantscher, 66.), Ilsanker, Alaba (Schöpf, 78.), Arnautovic – Junuzovic, Okotie (Janko, 66.). Szövetségi kapitány: Marcel Koller
G: Junuzovic (22.), ill. Hakan Calhanoglu (43.), Arda Turan (56.)

MILYEN EREDMÉNYEKET ÉRTEK EL?

AUSZTRIA válogatottja két hazai mérkőzést iktatott a márciusi programjába, mindkét ellenfele Eb-résztvevő volt: Albániát legyőzte 2–1-re, Törökországtól viszont kikapott, ugyancsak 2–1-re – török származású kapusa, Ramazan Özcan hatalmas hibája következtében.

Érdemes rögzíteni, hogy az osztrákok kapu előtti gyengélkedése hazai pályán nem új keletű: 2013 augusztusa óta 15-ször voltak pályaválasztók, és az albánok elleni csupán a második olyan mérkőzésük volt, amelyiken egynél többször találtak a kapuba.

Megjegyzendő ugyanakkor, hogy egynél több gólt csak tét nélküli hazai meccsen kaptak ebben az időszakban.

MENNYIT VARIÁLT A KAPITÁNY?

Marcel Koller 21 játékost küldött pályára a két mérkőzésen, az első meccshez képest a másodikra négy helyen változtatott a kezdőn. Nem számítva a kapusposztot, kizárólag a védelmet hagyta érintetlenül: a Klein, Dragovic, Hinteregger, Fuchs négyes kezdett mindkét meccsen – menet közben aztán változtatott ott is.

A kapitány a két leggólerősebb játékosát, Martin Harnikot és Marc Jankót a törökök ellen csak a cseresorba jelölte – alighanem maradtak még benne kérdőjelek azt illetően, kényszerhelyzetben kikkel pótolhatja a két nagyágyút.

AMIRE ÉRDEMES FELFIGYELNI

Mint arról helyszíni riportunkban beszámoltunk, az osztrák válogatottban eddig védekező középpályást játszó David Alaba mostanában több támadófeladatot kap. Marcel Koller a legutóbbi két mérkőzésen is tesztelte a Bayern Münchenben rendszerint balhátvédet játszó Alaba ebbéli képességeit – merészen előrevezényelte a játékost.

AUSZTRIA FELKÉSZÜLÉSI PROGRAMJA

Március 26.: Ausztria–Albánia 2–1 (Janko, Harnik)
Március 29.: Ausztria–Törökország 1–2 (Junuzovic)
Május 31., 20.30: Ausztria–Málta
Június 4., 20.30: Ausztria–Hollandia

Ausztria lesz a mieink első ellenfele az Európa-bajnokságon (június 14., 18.00).

ÚJONCOK, KÍSÉRLETEZÉS

Martin Hinteregger kezd gyökeret ereszteni a válogatott védelmében: a Salzburg kölcsönjátékosaként januártól a Mönchengladbachban játszó középső védő másfél meccset kapott az albánok és a törökök ellen, mindkétszer kezdett. A bécsi Kurier neki adta a legjobb osztályzatot a törökök elleni vereség után.

Koller egy újoncot avatott a Schalke 22 éves középpályása, Alessandro Schöpf személyében, és tesztelte a válogatottban évek óta mellőzött Guido Burgstallert (Nürnberg) – utóbbi a törökök ellen, Julian Baumgartlinger betegsége miatt kezdett is, de nem kápráztatta el a közvéleményt.

HOGYAN LÁTJA A KAPITÁNY?

„Az albánok ellen egy nagyon zárt védekezéssel szemben kellett érvényesülnünk, a török pedig egy még fegyelmezettebb és az egyéni képességeket tekintve is jobb, magasabb szintet képviselő csapat, mint az albán – fogalmazott Marcel Koller. – Védekezésben feltétlenül nagyobb odafigyelésre lesz szükség, de nincs nagy baj, hiszen éppen azt az időszakot éljük, amikor felszínre kell kerülniük a hibáknak. Több hónap után találkoztunk újra, és a sok csere miatt ezúttal felesleges lett volna egységes játékot várni."

„A magyar válogatottat még nem ismerem részletekbe menően, így a mostani ellenfeleinkkel sem tudom összehasonlítani – mondta Koller a Nemzeti Sport Online kérdésére, hozzátéve: az Eb-riválisok alapos feltérképezése ezen a héten kezdődik. – Hogy esetleg rövid lesz erre a két és fél hónap? Nem hiszem.”

A portugál Nani gólöröme a belgák ellen (Fotó: Reuters)
A portugál Nani gólöröme a belgák ellen (Fotó: Reuters)

 

LEGYŐZTÉK A VILÁGELSŐT

PORTUGÁLIA–BULGÁRIA 0–1 (0–1)
Leiria, 19 355 néző. V: Carlos Gómez (spanyol)
PORTUGÁLIA: A. Lopes – Vieirinha, Pepe, Bruno Alves, Eliseu (Raphaël Guerreiro, 81.) – Joao Mário (Danilo Pereira, 75.), William Carvalho (Renato Sanches, 74.), Adrien Silva (Danny, 65.), Rafa Silva (Quaresma, 65.) – Nani (Éder 83.), C. Ronaldo. Szövetségi kaptiány: Fernando Santos
G: Marcelinho (19.)

PORTUGÁLIA–BELGIUM 2–1 (2–0)
Leiria, 20 157
néző. V: Klossner (svájci)
PORTUGÁLIA: Rui Patrício – Cédric, Pepe, José Fonte, Raphaël Guerreiro – Joao Mário (Bernardo Silva, a szünetben), Danilo Pereira (Danny, 87.), Adrien Silva (Renato Sanches, a szünetben), André Gomes (William Carvalho, 74.) – Nani (Éder, 61.), Cristiano Ronaldo (Quaresma, 60.). Szövetségi kapitány: Fernando Santos
G: Nani (20.), C. Ronaldo (40.), ill. R. Lukaku (62.)

MILYEN EREDMÉNYEKET ÉRTEK EL?

A hazai mérkőzéseket vívó PORTUGÁLIA két különböző arcát mutatta: előbb gólhelyzetek tömkelegét kihagyva 1–0-ra kikapott az Eb-ről lemaradó Bulgáriától, majd igen jó teljesítményt nyújtva 2–1-re legyőzte a világranglistát vezető Belgiumot (utóbbi mérkőzést eredetileg Brüsszelben játszották volna, de a terrorveszély miatt helyszínt váltottak).

AMIRE ÉRDEMES FELFIGYELNI

Bulgária ellen előjött a portugálok régi betegsége: hiába játszottak elképesztő fölényben (19 szöglet, 30 kapura lövés, 11 kaput eltaláló próbálkozás), képtelenek voltak válaszolni a viszonylag korán kapott gólra – Cristiano Ronaldo még tizenegyesből sem tudott a remek napot kifogó Vladiszlav Sztojanov hálójába találni.

A 2014-es világbajnokság óta a portugálok hét mérkőzésen kerültek hátrányba, ezek közül hatot elveszítettek – ötször a kapuba sem tudtak találni.

MENNYIT VARIÁLT A KAPITÁNY?

Cristiano Ronaldo és Nani helye megkérdőjelezhetetlen, mint ahogyan Pepe pozíciója is a védelem tengelyében, azonban a középpályán és a hátvédsorban jócskán kísérletezett Fernando Santos. A bolgárok elleni mérkőzéshez képest öt helyen változott a kezdő tizenegy, a kapitány összesen húsz játékost szerepeltetett. Ahogyan az várható volt, a belgák ellen jobban kellett figyelni a gyors és pontos labdakihozatalra, Fernando Santos ennek megfelelően kombinálta embereit.

ÚJONCOK, KÍSÉRLETEZÉS

Fernando Santos csupán egyetlen újoncot dobott mély vízbe az elmúlt napokban, de nem csak a 18 éves Benfica-középpályás, a bolgárok és a belgák ellen is becserélt Renato Sanches játéka illusztrálja a javában zajló nemzedékváltást.

PORTUGÁLIA FELKÉSZÜLÉSI PROGRAMJA
Március 25.: Portugália–Bulgária 0–1
Március 29.: Portugália–Belgium 2–1 (Nani, C. Ronaldo)
Május 29.: Portugália–Norvégia
Június 2., 20.45: Anglia–Portugália
Június 8., 20.45: Portugália–Észtország
A mieink Portugália ellen játsszák az utolsó csoportmeccsüket az Európa-bajnokságon (június 22., 18.00).

A márciusi meccseken bevetettek közül Sanchesen kívül tízen még nem érték el a tízszeres válogatottságot: a kapus Anthony Lopes (3), a védelemben szerepeltetett Cédric (9), José Fonte (9) és Raphaël Guerreiro (5), míg a középpályáról/szélről Danilo Pereira (9), Joao Mário (8), Adrien Silva (7), Rafa Silva (6), Bernardo Silva (6) és André Gomes (5) neve szerepel ezen a listán.

De ha hozzájuk csapjuk Vieirinhát (19), Eliseut (14) és William Carvalhót (17), s mindannyiuk válogatott szerepléseit összeadjuk, még akkor is kisebb számot kapunk, mint ahányszor Cristiano Ronaldo (125) egymaga pályára lépett a piros-zöld nemzeti mezben…

HOGYAN LÁTJA A KAPITÁNY?

„A bolgárok ellen mindent megtettünk, hogy más legyen a végeredmény, rengeteg gólhelyzetet dolgoztunk ki, és magam is megrökönyödve néztem, ahogyan mindegyik kimarad – összegzett Fernando Santos. – Szerencsére nemcsak én, hanem a válogatott tagjai is meg akarnak nyerni minden mérkőzést, még akkor is, ha nincs tét, így aztán a belgák ellen minden mozdulatukat nagyon komolyan vették. Úgy érzem, mindkét találkozón kézben tartottuk az irányítást, bár tagadhatatlan, a jóval erősebb belgák nagyobb fizikai erőbedobásra késztettek minket. Volt, amikor egyértelműen ők kezdeményeztek, de William Carvalho beállításával sikerült stabilizálni a játékunkat. Látjuk persze azt is, milyen hibákat kell kiküszöbölnünk.”

Az izlandi Vidar Kjartansson labdát ment Pireuszban (Fotó: Reuters)
Az izlandi Vidar Kjartansson labdát ment Pireuszban (Fotó: Reuters)

 

KÉTGÓLOS HÁTRÁNYBÓL NYERTEK

DÁNIA–IZLAND 2–1 (0–0)
Herning. V:
Hansen (norvég)
IZLAND: Kristinsson – Hauksson, Árnason, R. Sigurdsson, Magnússon – Hallfredsson (J. Gudmundsson, a szünetben), A. Gunnarsson, G. Sigurdsson (T. Bjarnason, 81.), B. Bjarnason (Traustason, 72.) – Finnbogason, Sigthórsson (Bödvarsson, 72.). Szövetségi kapitányok: Lars Lagerbäck, Heimir Hallgrímsson
G: N. Jörgensen (50., 54.), ill. Traustason (90.)

GÖRÖGORSZÁG–IZLAND 2–3 (2–1)
Pireusz. V:
Estrada (spanyol)
IZLAND:
Kristinsson (Halldórsson, a szünetben) – Saevarsson, Hermannsson, Ingason, A. Skúlason – J. Gudmundsson, A. Gunnarsson (B. Bjarnason, a szünetben), Hallfredsson (G. Sigurdsson, a szünetben), Traustason (T. Bjarnason, a szünetben) – Bödvarsson (Finnbogason, 83.), Kjartansson (Sigthórsson, 61.). Szövetségi kapitányok: Lars Lagerbäck, Heimir Hallgrímsson
G:
Fortunisz (19. – 11-esből, 31.), ill. Traustason (34.), Ingason (70.), Sigthórsson (82.)

MILYEN EREDMÉNYEKET ÉRTEK EL?

IZLAND két idegenbeli meccsen van túl. Legjobbjai két olyan válogatottal találkoztak, amelyik nem lesz ott az Európa-bajnokságon: Dániától 2–1-re kikaptak, Görögországban viszont 3–2-es győzelmet arattak.

Lars Lagerbäck tanítványai mindkét mérkőzésen hátrányba kerültek: a dánok ellen csak csökkenteni tudták a különbséget, Pireuszban viszont képesek voltak kétgólos hátrányból fordítani.

Rossz sorozat zárult le a görögországi sikerrel: az izlandi válogatott a megelőző kilenc erőpróbájából csak egyet nyert meg, a pireuszi fellépés előtt három vereséget szenvedett.

MENNYIT VARIÁLT A KAPITÁNY?

A két szövetségi kapitány, Lars Lagerbäck és Heimir Hallgrímsson előre megfontoltan átforgatta csapatát a második mérkőzésre: csak a nemzetközi rutinnak még híján lévő kapus, Ögmundur Kristinsson (Hammarby), továbbá a két tapasztalt középpályás, Aron Gunnarsson (Cardiff City) és Emil Hallfredsson (Udinese) kezdett mindkét találkozón. Összesen huszonegy játékost szerepeltettek.

ÚJONCOK, KÍSÉRLETEZÉS

Újoncot nem avattak, de „majdnem újoncuk” akad néhány – például a középső védőnek, Hjörtur Hermanssonnak a görögök elleni csupán a második válogatott bevetése volt.

S ha már védelem: a két kapitány két teljesen eltérő négyes fogatot küldött pályára a két márciusi mérkőzésen – mindkétszer két zöldfülűvel.

A dánok ellen a két szélső hátvéd, Heidar Hauksson (6 válogatott meccs) és Hördur Björgvin Magnússon (3), a görögök ellen a két középső ember, Sverrir Ingi Ingason (4) és a már említett Hermannsson (2) játszott kevés válogatottbeli tapasztalat birtokában – ehhez képest Ingason még a kapuba is betalált!

IZLAND FELKÉSZÜLÉSI PROGRAMJA
Március 24.: Dánia–Izland 2–1 (Traustason)
Március 29.: Görögország–Izland 2–3 (Traustason, Ingason, Sigthórsson)
Június 1.: Norvégia–Izland
Június 6.: Izland–Liechtenstein
Izland lesz a mieink második ellenfele az Európa-bajnokságon (június 18., 18.00).

AKIRE ÉRDEMES FELFIGYELNI

És akkor még egy fiatalról… Arnór Ingvi Traustason a dánok, majd a görögök kapujába is betalált, ami egy hatszoros válogatott labdarúgó esetében mindenképpen figyelemre méltó.

Az elsősorban a gólok előkészítésében jeleskedő 22 éves középpályás fontos szerepet játszott abban, hogy az IFK Norrköping megnyerte a 2015-ös svéd bajnokságot – egész éves kiegyensúlyozott teljesítményének köszönhetően került be a válogatottba, amelyben már három gólnál jár. Berobbanása nem előzmény nélküli: 2013-ban az izlandi bajnokság legnagyobb ígéretének választották.

HOGYAN LÁTJA A KAPITÁNY?

„Nagyon sokat tanultunk a dánoktól elszenvedett vereségből, és a tapasztalatainkat sikerült is felhasználni a görögök ellen – értékelt az izlandi vezérkettős nevében Heimir Hallgrímsson. – A legfontosabb feladat az volt, hogy ügyeljünk a labdakihozatalra. Sikerült is jobban megbecsülnünk a labdát, mint a megelőző mérkőzéseken. Nem öröm, hogy kétgólos hátrányba kerültünk, ám annál örvendetesebb, amit a hátrány ledolgozásáért tettünk. Az első félidő sem volt rossz, de a második, amikor jóval nagyobb hangsúlyt helyeztünk a letámadásra, kifejezetten klasszul alakult.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik