K. Zs.
T. J.
2022.12.02 23:15 Frissítve: 2022.12.02 23:43

Vb 2022: Svájc jobb volt, gratulálok a továbbjutásához – Mitrovics

A G-csoport péntek esti mérkőzéseivel véget ért a csoportkör a katari labdarúgó-bajnokságon. Mint megírtuk, Kamerun 1–0-ra legyőzte Brazíliát, Svájc pedig fordulatos mérkőzésen 3–2-re Szerbiát. A brazilok és a svájciak továbbjutottak, a szerbek és a kameruniak kiestek. Íme, néhány gyorsértékelés a főszereplőktől.

Alekszandar Mitrovics a lefújás után (Fotó: AFP)

 

SVÁJC–SZERBIA 3–2 

Remo Freuler: – A szünetben főképp arról beszélgettünk, hogy a szerbeket szemmel láthatóan nagyon zavarja, ha magasan védekezünk, és letámadjuk őket. Nagyon boldog vagyok, hogy győztes gólt szereztem. Az első félidőben elkövetett hiba után más nem menthetett meg, csak egy gól…

Brees Embolo: – Amikor lecseréltek, azzal a dühítő érzéssel jöttem le, hogy meg kellett volna nyernünk a csoportot, hiszen nemcsak a negyedik, hanem az ötödik gólra is volt esélyünk. De így is nagyon büszke vagyok a csapatunkra. Micsoda egy hullámvasút volt…! A két belső védőnk hatalmas csatákra kényszerült, nem volt könnyű dolguk, hiszen mintha két felbőszült bikával harcoltak volna. Jól kezdtünk, de az egyenlítés lelkileg megtört minket, ezt kihasználva szinte rögtön kaptuk a másodikat. Nagyon fontos volt, hogy még a szünet előtt sikerült egyenlíteni. Remélem, ezzel a lendülettel folytatjuk.

Dragan Sztojkovics: – Gratulálok a svájciaknak a megérdemelt győzelemhez. Mi nem vagyunk elégedettek az eredménnyel, de az összes problémát szem előtt tartva, amellyel szembesültünk, és itt a kulcsjátékosok sérüléseire gondolok, a fiúk küzdöttek, harcoltak, azonban ezen a szinten ez kevés volt. Természetesen szeretnénk folytatni a megkezdett munkát, és az a célunk, hogy 24 év után kijussunk az Európa-bajnokságra. A meccs után minden játékosommal kezet fogtam az öltözőben, és mondtam nekik, hogy akkor is nagynak kell lennünk, amikor veszítünk. A védekezéssel gondjaink voltak, de ez egy alaposabb elemzést igényel majd, viszont, ahhoz hogy egy világbajnokságon továbbjussunk a csoportból, a legjobbjainknak topformában kell lenniük és száz százalékban egészségesnek.

Alekszandar Mitrovics: – Csönd volt az öltözőben, a vereség rosszulesett. Igyekeztünk a maximumot nyújtani, de az nem volt elég, és csalódottak vagyunk, nem erre számítottunk, mivel nagyon sokan álltak mögöttünk, és támogattak bennünket. Most majd jönnek a kritikák, amelyeket el kell viselni, de szeretném, ha mindenki tudná, mindent megtettünk. Egyes helyzetekben lehetett volna jobb is, de most ennyi volt bennünk. Svájc jobb volt, gratulálok nekik a továbbjutáshoz. A stílusunk olyan, hogy mindenki ellen nyerhetünk, de ki is kaphatunk bárkitől. Elemeznünk kell azokat az apróságokat, amelyek miatt veszítettünk. Fontos selejtezős mérkőzések állnak előttünk, amelyeket meg kell nyernünk, hogy kijussunk az Európa-bajnokságra.

Dusan Tadics: – Megint könnyen kaptunk gólokat, ugyanaz volt a helyzet, mint Kamerun ellen, amikor szintén hullámvasútra hasonlított a találkozó. Nem lehet így meccset nyerni a világbajnokságon. Nehéz most mindent összegezni. Megint vezettünk 2–1-re, aztán kaptunk két gólt... Három meccsen összesen nyolcszor voltak ellenünk eredményesek a csapatok, s ezért mindenki hibás, a csatársortól a védelemig.

Sztrahinja Pavlovics: – Hihetetlenül buta módon kaptunk gólokat, és amikor másodszor is hátrányba kerültünk, már nem tudtunk visszajönni a meccsbe. A svájciak mindig megtalálták a réseket a védelmükben, és rendre kihasználták a helyzeteiket. Jó támadófocit játszottunk, de megint sok helyet hagytunk az ellentámadásokra, és ez megbosszulta magát.

KAMERUN–BRAZÍLIA 1–0

Rigobert Song: – Fiatal csapatunk van, amely még a tapasztalatgyűjtésnél tart. Ezzel együtt nagyon sajnáljuk a korábban elszalasztott lehetőségeket, különösen az első mérkőzés elvesztését. Ugyanakkor nagyon büszke vagyok a játékosaimra, bebizonyították, hogy igazi harcosok. Bennünk volt a továbbjutás, de a futballnak a kiesés is a része. 

VILÁGBAJNOKSÁG, KATAR
CSOPORTKÖR, 3. FORDULÓ
G-CSOPORT
SZERBIA–SVÁJC 2–3 (2–2)

Doha, 974 Stadion, 41 378 néző. Vezette: Rapallini (argentin)
SZERBIA: V. Milinkovics-Szavics – Pavlovics, Veljkovics (Gudelj, 55.), Milenkovics – A. Zsivkovics (Radonjics, 78.), Sz. Milinkovics-Szavics (Ne. Makszimovics, 68.), Lukics, Kosztics – Tadics (Djuricsics, 78.), A. Mitrovics, Vlahovics (Jovics, 55.). Szövetségi kapitány: Dragan Sztojkovics
SVÁJC:
 Kobel – Widmer, Akanji, Schär, R. Rodriguez – Sow (Ed. Fernandes, 69.), Freuler, G. Xhaka –Shaqiri (Zakaria, 69.), Embolo (Okafor, 90+6.), R. Vargas (Fassnacht, 83.). Szövetségi kapitány: Murat Yakin
Gólszerző: A. Mitrovics (26.), Vlahovics (35.), ill. Shaqiri (20.), Embolo (44.), Freuler (48.)

KAMERUN–BRAZÍLIA 1–0 (0–0)
Loszaíl, Lusail Iconic Stadion, 85 986 néző. Vezette: Elfath (amerikai)
Kamerun: Epassy – Fai, Wooh, Ebosse, Tolo – Anguissa, Kunde (Ntcham, 68.) – Mbeumo (Toko Ekambi, 64.), Choupo-Moting, Ngamaleu (Ngom Mbekeli, 86.) – Aboubakar. Szövetségi kapitány: Rigobert Song
Brazília: Ederson – Dani Alves, Militao, Bremer, Alex Telles (Marquinhos, 54.) – Fabinho, Fred (Bruno Guimaraes, 54.) – Antony (Raphinha, 79.), Rodrygo (Éverton Ribeiro, 54.), Martinelli – G. Jesus (Pedro, 64.). Szövetségi kapitány: Tite
Gólszerző: Aboubakar (90+2.)
Kiállítva: 
Aboubakar (90+3.)

A G-CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
  1. Brazília 3 2 1 3–1 +2  6  
  2. Svájc 3 2 1 4–3 +1  6  
  3. Kamerun 3 1 1 1 4–4 0 4  
  4. Szerbia 3 1 2 5–8 –3  1  

 

2023.01.05 21:56:56

Foci vb 2022 nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Nehéz összehasonlítani a 2022-es vb-aranyérmes argentin válogatottat az évtizedekkel ezelőtti csapatokkal.

2023.01.04 21:38:36

Foci vb 2022 nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. A gazdasági érdekek mindig legyőzik a szakmai indokokat.

2022.12.31 00:19:21

Foci vb 2022 nemzetisport.hu

ALAPVONAL. LUCIFER Hiú törekvés! Mert egyént sosem / Hozandsz érvényre a kor ellenében: / A kor folyam, mely visz vagy elmerít, / Úszója, nem vezére az egyén. / Kiket nagyoknak mond a krónika, / Azok mind, kik meghallották, mi a kor dala.