Vb 2022: Neymar beállította Pelé rekordját, tovább él a világelső átka – érdekességek

D. S. B.D. S. B.
Vágólapra másolva!
2022.12.09. 19:21
null
Neymar aligha örül azután, hogy beállította Pelé gólrekordját (Fotó: Getty Images)
Neymar a Horvátország elleni negyeddöntő 106. percben ugyan megszerezte a vezetést Brazíliának, és beállította a futballtörténelem egyetlen háromszoros világbajnokának, Pelének a gólrekordját, de ez sem volt elég a továbbjutáshoz, a horvátok ugyanis egyenlítettek, majd tizenegyespárbajban tovább is jutottak. A „kockások” legutóbbi kilenc, egyenes kieséses szakaszban játszott meccséből nyolc a ráadásban dőlt el (vagy tizenegyesekkel, vagy hosszabbításban), csupán a négy évvel ezelőtti, Franciaország elleni vb-döntő nem. A horvát–brazil csata érdekességei.

 

Neymar a katari vb-n szerzett második góljával beérte Pelét a brazil válogatott örök-góllövőlistáján, de megelőzni idén már biztosan nem tudja, hiszen a dél-amerikaiak búcsúztak a tornától.

A brazilok egyébként legutóbb 20 éve tudtak mérkőzést nyerni európai ellenfél ellen egy vb egyenes kieséses szakaszában. Akkor, 2002-ben mondjuk Németországot legyőzték a döntőben, és világbajnokok lettek.



Amióta 1992-ben bevezették a világranglistát a labdarúgásban, sohasem fordult még elő, hogy az épp aktuális világelső nyerje meg a világbajnokságot. Ahogy most sem: a torna legnagyobb favoritjának tartott Brazília búcsúzott.

Neymarék a tizenharmadikak, akik a kétszer 15 perces hosszabbításban szereztek vezetést, de az elsők, akik ennek ellenére kiestek.



A horvátok igazi hosszabbítás-specialisták, hiszen legutóbbi kilenc, egyenes kieséses szakaszban lejátszott meccsükből nyolcat megnyertek (hármat Európa-bajnokságon, ötöt világbajnokságon), s csupán a négy évvel ezelőtti, oroszországi vb fináléjában kaptak ki Franciaországtól.

Csak három olyan kapus van a futballtörténelemben, aki négy tizenegyest is védett egy világbajnokságon tizenegyespárbajban, az argentin Sergio Goycochea az 1990-es tornán, négy évvel ezelőtt a horvát Danijel Subasic és most honfitársa, Dominik Livakovic, aki Japán ellen három, Brazília ellen egy 11-est hárított.

A horvátok remekül éltek az esélyeikkel. Első, kaput eltaláló lövésükre 115 percet és 59 másodpercet kellett várniuk (korábban nyolc kaput nem találó kísérletük volt), Bruno Petkovic lövése nyomán a labda pedig a védőkön megpattanva a brazil kapuban kötött ki, amivel tizenegyespárbajra mentették a mérkőzést.



Bár a gólátlag nem rossz a katari vb-n, a rendes játékidőket tekintve egyetlen tornán sem volt még ennyi gól nélküli döntetlen, mint most. A Horvátország–Brazília negyeddöntő ugyanis már a nyolcadik (!) gól nélküli mérkőzés volt a tornán (végül a hosszabbításban két akciógól is született).

VILÁGBAJNOKSÁG, KATAR
NEGYEDDÖNTŐ

Horvátország–Brazília 1–1 (0–0, 0–0, 0–1) – 11-esekkel 4–2
Al-Rajjan, Egyetemváros Stadion, 43 893 néző. Vezette: Oliver (angol)
HORVÁTORSZÁG:
Livakovic – Juranovic, Lovren, Gvardiol, Borna Sosa (Budimir, 110.) – Modric, Brozovic (Orsic, 114.), Kovacic (Majer, a hosszabbítás szünetében) – Pasalic (Vlasic, 72.), Kramaric (B. Petkovic, 72.), Perisic. Szövetségi kapitány: Zlatko Dalic
BRAZÍLIA:
Alisson – Éder Militao (Alex Sandro, a hosszabbítás szünetében), Thiago Silva, Marquinhos, Danilo – Casemiro, Paquetá (Fred, a hosszabbítás szünetében), Neymar – Raphinha (Antony, 56.), Richarlison (Pedro, 84.), Vinícius Júnior (Rodrygo, 64.). Szövetségi kapitány: Tite
Gólszerző:
B. Petkovic (117.), ill. Neymar (105+1.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik