Vb 2022: Mitrovicsot népi hőssé nyilvánították – szerbiai lapszemle

TŐKE JÁNOSTŐKE JÁNOS
Vágólapra másolva!
2021.11.15. 09:32
null
Szerb örömünnep Lisszabonban (Fotó: AFP)
A szerbiai lapok csodát emlegetnek, miután a Dragan Sztojkovics által irányított együttes 2–1-re győzött Portugáliában, így kiharcolta a világbajnoki részvételt.


„Nem tudom, sikerül-e majd legyőznünk a portugál válogatottat, de abban biztos vagyok, hogy teljes erőbevetéssel küzdünk, bátor és modern focit játszunk majd. Biztos vagyok benne, hogy mindenki büszke lesz Szerbiára, és megtapsolnak majd bennünket a mérkőzés végén” – ezt nyilatkozta Dragan Sztojkovics, a szerb labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya nyolc nappal a portugálok elleni, sorsdöntő lisszaboni vb-selejtező előtt, amelyen a szerb együttesnek csak a győzelem felelt meg, minden más eredmény Portugália első helyét jelentette volna a csoportban.

És amire kevesen számítottak, megtörtént vasárnap este: annak ellenére, hogy Szerbia már a második percben hátrányba került, 2–1-re megnyerte a találkozót, és kijutott a jövő évi katari világbajnokságra.

PORTUGÁL LAPSZEMLE

A Record címlapján Cristiano Ronaldo látható, amint a lisszaboni mérkőzést követően a fűben ül lehajtott fejjel, a fotó alatt pedig a főcím: „Világszégyen”.
A sajtóorgánumok egyöntetűen a portugál válogatott hozzáállását bírálták, ami 2–1-es vereséget eredményezett.
A Público című lap úgy összegez, hogy „sok tehetség kevés ambícióval” párosult, míg a Diario de noticias hidegzuhanyként értékelte a látottakat. Az A Bola összegzése szerint a portugál csapat veresége „nagyon is megérdemelt büntetés volt”, az együttes teljesítményét pedig „szánalmasnak” minősítette.
Az O Jogo „teljes elhomályosulásról” írt annak nyomán, hogy a válogatott - amelynek döntetlen is elég lett volna a csoportelsőséghez – a hazai vereséggel jövő tavasszal pótselejtezőre kényszerül.

„Mitrovics aranygólja a 90. percben, Szerbia ott van a világbajnokságon!” – írta a Szportszki zsurnal. A sportnapilap cikke szerint csoda történt Portugáliában, s a győztes gólt szerző Mitrovics szerint is jobbak voltak a portugáloknál, így megérdemelten nyerték meg a mérkőzést. A Mitrogólnak becézett csatár arról is beszélt, hogy a csapaton belüli hangulat fantasztikus:„Nem emlékszem arra, hogy valaha is volt ilyen a válogatottban, pedig már elég régóta tagja vagyok. A szövetségi kapitány azt mondta nekünk, hogy ez a csapat készen áll újabb csodákra.”

„Ronaldo pótvizsgára kényszerül, Szerbia Katarban!” – ezt a címet adta a Blic a mérkőzésről szóló írásának. A napilap népi hőssé nyilvánította a 90. percben győztes gólt szerző Alekszandar Mitrovicsot, s arra is emlékeztette az olvasókat, hogy egy évvel és két nappal ezelőtt még ő volt a legnagyobb bűnbak, ugyanis a skótok elleni Eb-pótselejtezőben a tizenegyespárbaj során ő hagyta ki a sorsdöntő, ötödik tizenegyest, így Szerbia lemaradt a kontinensbajnokságról.

„Egy év alatt azonban nagyot fordult a világ, Mitrovicsugyanismárciusban minden idők legeredményesebb játékosa lett a válogatottban, megdöntve Stjepan Bobek 1956-ban felállított 38 gólos rekordját. A vb-selejtezők során nyolc góljával a holland Memphis Depay mögött a második helyen végzett, olyanok társaságában, mint Robert Lewandowski, Harry Kane, megelőzve a hat gólig jutó Antoine Griezmannt vagy Cristiano Ronaldót. A portugálok elleni találattal a Fulham csatára már 44 válogatottbeli gólnál jár.”

„Szerbia legyőzte Portugáliát, és kiharcolta a részvételt a világbajnokságra” – írta a Politika napilap, amely szerint a szerb labdarúgó-válogatott történetének egyik legnagyobb győzelmét aratta Lisszabonban: a szerb siker miatt korunk egyik legnagyobb játékosának, Cristiano Ronaldónak nem teljesült az álma, hogy pótselejtező nélkül jusson ki a portugál válogatott a jövő évi tornára.

„Drámai meccs Portugáliában” – a szerb válogatott csoportelsőként jutott ki a világbajnokságra – ezzel a címmel jelent meg tudósítás a Pannon RTV honlapján, amely végén említést tettek arról is, hogy Szerbia több városában utcára vonultak a szurkolók, hogy megünnepeljék a labdarúgó-válogatott sikerét. Autós felvonulással, tűzijátékkal ünnepelték a világbajnokságra való kijutást.

„Csoda Lisszabonban” – Szerbia legyőzte Portugáliát és kijutott a világbajnokságra – írta a Szabad Magyar Szó, amely arra is emlékeztetett, hogy a pénteki elutazás előtt a szerb államelnök, Alekszandar Vucsics egymillió eurós prémiumot ígért a válogatott tagjainak, amennyiben vasárnap este legyőzik a 2016-os Európa-bajnokság aranyérmesét.

A Magyar Szó napilap bravúros teljesítménynek nevezte a 2–1-es lisszaboni győzelmet, amelynek köszönhetően Szerbia pótselejtező nélkül jutott ki a 2022-es katari világbajnokságra.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik