Vb 2022: Mitrovics a 90. percben Katarba fejelte a szerbeket

Vágólapra másolva!
2021.11.14. 22:43
null
Hiába a szoros őrizet, Mitrovics (9) eldöntötte a katari repülőjegyek sorsát (Fotó: AFP)
Az európai világbajnoki selejtezősorozat A-csoportjának 10. fordulójában Szerbia ugyan a 2. percben hátrányba került Portugália vendégeként, de Alekszandar Mitrovics 90. percben szerzett góljával fordított, győzött, és így a csoport élén zárt, vagyis kivívta a részvételi jogot a jövő évi világbajnokságra, míg Portugália készülhet a pótselejtezőre.

A helyzet viszonylag egyértelmű volt az A-csoport döntőjének is beillő mérkőzésén: a szerbek csak akkor végezhetnek a csoport élén, ha nyernek Lisszabonban Portugália ellen, minden más esetben a portugálok sorozatban hatodik alkalommal készülhetnek a világbajnokságra.

Ehhez képest alig telt másfél perc a mérkőzésből és máris a hazaiaknál volt az előny: Nemanja Gudelj addig pepecselt a saját tizenhatosa előtt, míg Bernardo Silva szerelte, a labda Renato Sanches elé került, aki 13 méterről a kapuba bombázott.

A vendégek ugyan a 9. percben Nikola Milenkovics révén betaláltak, de Daniele Orsato játékvezető szabálytalanságot látott a találat előtt, s miután Cristiano Ronaldo fölé szálló szabadrúgása zárta az első negyedórát, a középső 15 perc nyugodtabb időszaka után fél óra elteltével ismét felpörögtek az események.

Ebben nagy szerepet kapott Rui Patrício, a portugál válogatott kapusa ugyanis a 33. percben csúnyán a gólvonal mögé ügyetlenkedte Dusan Tadics védhetetlennek éppen nem nevezhető lövését – a gólt az UEFA a szerb játékosnak adta. A szünetig is maradtak fölényben a szerbek, és továbbra is ők játszották a veszélyesebb, támadóbb futballt, ám a vezetést nem sikerült megszerezniük.

RUI PATRÍCIO POTYÁJA

Sőt, a második félidőben már a kaput sem sikerült annyiszor veszélyeztetniük, mint a fordulás előtt, s már-már úgy állt, hogy a katari repülőjegyet jelentő győztes gólt nem sikerül megszerezni. A 90. percben viszont jött a Fulham csereként pályára küldött és kiváló formában lévő támadója, Alekszandar Mitrovics, aki Tadics beadása után precíz mozdulattal bólintott a portugál kapuba, amivel egy pillanat alatt elcsendesítette a portugálokat, egyben hazájában népünnepélyt robbantott ki, hiszen ezzel Szerbia jutott ki a csoport első helyén a világbajnokságra. Cristiano Ronaldóékra a pótselejtező vár.

A csoport másik meccsén gól nélküli első félidő után Írország Shane Duffy 68. percben szerzett góljával előnybe került Luxemburg vendégeként, majd Chiedozie Ogbene találatával megduplázta az előnyét. A 3–0-s vendéggyőzelmet jelentő végeredményt Callum Robinson állította be.

EURÓPAI VB-SELEJTEZŐK
10. FORDULÓ
A-CSOPORT

Portugália–Szerbia 1–2 (Renato Sanches 2., ill. Tadics 33., A. Mitrovics 90.)
Luxemburg–Írország 0–3 (Duffy 68., Ogbene 75., C. Robinson 88.)

AZ A -CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. Szerbia 8 6 2 18– 9 +9 20
2. Portugália 8 5 2 1 17– 6 +11 17
3. Írország 8 2 3 3 11– 8 +3 9
4. Luxemburg 8 3 5 8–18 –10 9
5. Azerbajdzsán 8 1 7 5–18 –13 1
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik