Vb 2022: kiválóan teljesít a világbajnokságon a rutinos Pepe

J. Á.J. Á.
Vágólapra másolva!
2022.12.09. 08:00
null
A kőkemény Pepe (3) lassan 40 évesen is meghatározó játékos a portugál válogatott védelmében (Fotó: Reuters)
Harminckilenc évesen is kitűnően játszik Katarban Pepe, a portugál védő a Svájc ellen fejelt találatával a legidősebb játékos lett, aki az egyenes kieséses szakaszban gólt szerzett.

 

Méltatlanul kevés szó esik róla, de Pepe meccsről meccsre bizonyítja, hogy még manapság is a legjobb középső védők közé tartozik. Sokaknak a durva játék jut eszükbe a brazil születésű futballistáról, ám akik folyamatosan figyelemmel követték pályafutását, pontosan tudják, hogy mindig is kiemelkedő képességek jellemezték és jellemzik mostanság is. Még 39 évesen is bizonyítja ezt a katari világbajnokságon, s a második csoportmérkőzéstől (Uruguay 2–0) kezdve kirobbanthatatlan Rúben Dias mellől a védelem közepéről. A nyitányon Ghána ellen (3–2) még Danilo Pereira játszott (akkor Pepe kisebb sérüléssel küzdött), ám a PSG játékosa megsérült (és Nuno Mendessel együtt elhagyta a válogatott edzőtáborát), s azóta a Real Madriddal háromszoros Bajnokok Ligája-győztes hátvéd remekül teljesít Katarban. Mi több, gólt szerzett a Svájc elleni nyolcaddöntőben (6–1), amivel Roger Milla mögött ő lett minden idők második legidősebb vb-gólszerzője. A kameruni legenda az 1994-es torna csoportkörében Oroszország (1–6) ellen 42 évesen, 1 hónaposan és 8 naposan talált be, míg az FC Porto védője 39 esztendősen, 8 hónaposan és 17 naposan vette be a svájciak kapuját. Ezzel Pepe a legidősebb a világbajnokságok történetében, aki az egyenes kieséses szakaszban szerzett gólt.

„Hinnünk kell abban, hogy megvalósíthatjuk álmainkat – idézte a Record a 132-szeres válogatott védőt. –  Példaértékű munkát végez minden egyes játékos, jól látható volt, hogy Svájc ellen mindenki tisztában volt a mérkőzés fontosságával. Megtisztelő, hogy itt lehetek Portugáliával a világbajnokságon.”

Otávio, a portugálok középpályása a csütörtöki sajtótájékoztatóján méltatta rutinos csapattársát.

„Elképesztő munkát végez, hihetetlen mentális képességekkel rendelkezik – idézte a Record az FC Porto 27 éves futballistáját. – Jó néhány éve csapattársak vagyunk, jól tudom, milyen kemény munkát végez annak érdekében, hogy itt lehessen a nemzeti csapatban. Nagyon nehéz ezt a formát ennyi időn át fenntartani, csak az olyan »állatok« képesek rá, amilyen ő. Van még néhány jó év benne.”

VILÁGBAJNOKSÁG, KATAR
PORTUGÁLIA MÉRKŐZÉSEI

H-CSOPORT
November 24., 17.00
Doha,
974 Stadion
Portugália–Ghána 3–2
November 28., 20.00
Loszaíl,
Lusail Iconic Stadion
Portugália–Uruguay 2–0
December 2., 16.00
Al-Rajján,
Education City Stadion
Dél-Korea–Portugália 2–1

Nyolcaddöntő
Portugália–Svájc 6–1

NEGYEDDÖNTŐ
December 9., 16.00
Al-Rajján,
Education City Stadion
Horvátország–Brazília
December 9., 20.00
Loszaíl,
Lusail Iconic Stadion
Hollandia–Argentína
December 10., 16.00
Doha,
al-Tumama Stadion
Marokkó–Portugália
December 10., 20.00
Al-Hor,
al-Bajt Stadion
Anglia–Franciaország

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik