B. L.
2022.12.03 10:38 Frissítve: 2022.12.03 10:38

Vb 2022: kétarcú ellenfél vár a hollandokra a nyolcaddönőben

A statisztikákból kiindulva óriási ugyanis a különbség az Egyesült Államok első és második félidei játéka között; a fordulás után rendkívüli módon visszaesik az amerikaiak teljesítménye, a hollandok azonban nem becsülik le őket.

Tyler Adasóms lendületes játékával megnehezítheti a hollandok helyzetét a szombati nyolcaddöntőben (Fotó: AFP)

Nehéz, de nem lehetetlen feladat – így vélekedik Louis van Gaal, Hollandia szövetségi kapitánya csapata Egyesült Államok elleni nyolcaddöntőjéről. A 71 éves szakember jó véleménnyel van a B-csoport második helyezettjéről, amelyet első, Wales elleni meccse után a tizenhat közé várt.

„Az amerikaiak megmutatták, kiváló csapatuk van, szerintem a mezőny egyik legjobb együttese az övék   – mondta sajtótájékoztatóján Louis van Gaal.  –  Vannak válogatottak, amelyek erős keretük ellenére sem alkotnak ütőképes társaságot, szombati ellenfelünk azonban az erős csapat iskola­példája, játékosai jól illeszkednek egymáshoz. Fejlődésük tipikusan amerikai, gyorsan jutnak egyről a kettőre, sok labdarúgójuk szerepel európai topklubban, szóval nem meglepő, hogy idáig jutottak.” 

A statisztikákból kiindulva két-arcú vetélytárs vár Hollandiára, óriási ugyanis a különbség az Egyesült Államok első és második félidei játéka között. Az ESPN adatai szerint Gregg Berhalter együttese az első játékrészben a torna 32 válogatottja közül az ötödik legtöbb helyzetet alakítja ki (5.3-at), hatodik a gólátlagot tekintve (0.7), a helyzetek minősége alapján várható gólok számában (0.7) pedig a tizedik, és az is jelzésértékű, hogy csupán egy lövés után találta el a labda a kapuját, pedig Wales és Irán mellett Angliával játszott. A második félidőben azonban rendre visszaesik a teljesítménye: mindössze 2.3 lehetőséget teremt, amivel 29. a vonatkozó listán, harmincadik a várható gólokat tekintve (0.2), illetve azon négy válogatott egyike, amelyik még nem talált be a fordulás után.

„Sokat kell szenvedni a világbajnoki mérkőzéseken, megterhelő megbirkózni a ránk nehezedő nyomással – idézi a Fox Sports Tyler Adamset, az Egyesült Államok középpályását, aki csapatkapitányként vezetheti negyeddöntőbe a válogatottat. – Nagy lehetőség előtt állunk, hiszen győzelemmel a nyolc közé juthatunk. Csodálatos meccs vár ránk, mert Hollandia szerintem a végső sikerre esélyes nemzetek egyike.”

VILÁGBAJNOKSÁG, KATAR
NYOLCADDÖNTŐ

16.00: Hollandia–Egyesült Államok, al-Rajjan (Halifa Stadion) (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!

2023.01.05 21:56:56

Foci vb 2022 nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Nehéz összehasonlítani a 2022-es vb-aranyérmes argentin válogatottat az évtizedekkel ezelőtti csapatokkal.

2023.01.04 21:38:36

Foci vb 2022 nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. A gazdasági érdekek mindig legyőzik a szakmai indokokat.

2022.12.31 00:19:21

Foci vb 2022 nemzetisport.hu

ALAPVONAL. LUCIFER Hiú törekvés! Mert egyént sosem / Hozandsz érvényre a kor ellenében: / A kor folyam, mely visz vagy elmerít, / Úszója, nem vezére az egyén. / Kiket nagyoknak mond a krónika, / Azok mind, kik meghallották, mi a kor dala.