Vb 2022: kétarcú ellenfél vár a hollandokra a nyolcaddönőben

B. L.B. L.
Vágólapra másolva!
2022.12.03. 10:38
null
Tyler Adasóms lendületes játékával megnehezítheti a hollandok helyzetét a szombati nyolcaddöntőben (Fotó: AFP)
A statisztikákból kiindulva óriási ugyanis a különbség az Egyesült Államok első és második félidei játéka között; a fordulás után rendkívüli módon visszaesik az amerikaiak teljesítménye, a hollandok azonban nem becsülik le őket.

Nehéz, de nem lehetetlen feladat – így vélekedik Louis van Gaal, Hollandia szövetségi kapitánya csapata Egyesült Államok elleni nyolcaddöntőjéről. A 71 éves szakember jó véleménnyel van a B-csoport második helyezettjéről, amelyet első, Wales elleni meccse után a tizenhat közé várt.

„Az amerikaiak megmutatták, kiváló csapatuk van, szerintem a mezőny egyik legjobb együttese az övék   – mondta sajtótájékoztatóján Louis van Gaal.  –  Vannak válogatottak, amelyek erős keretük ellenére sem alkotnak ütőképes társaságot, szombati ellenfelünk azonban az erős csapat iskola­példája, játékosai jól illeszkednek egymáshoz. Fejlődésük tipikusan amerikai, gyorsan jutnak egyről a kettőre, sok labdarúgójuk szerepel európai topklubban, szóval nem meglepő, hogy idáig jutottak.”

A statisztikákból kiindulva két-arcú vetélytárs vár Hollandiára, óriási ugyanis a különbség az Egyesült Államok első és második félidei játéka között. Az ESPN adatai szerint Gregg Berhalter együttese az első játékrészben a torna 32 válogatottja közül az ötödik legtöbb helyzetet alakítja ki (5.3-at), hatodik a gólátlagot tekintve (0.7), a helyzetek minősége alapján várható gólok számában (0.7) pedig a tizedik, és az is jelzésértékű, hogy csupán egy lövés után találta el a labda a kapuját, pedig Wales és Irán mellett Angliával játszott. A második félidőben azonban rendre visszaesik a teljesítménye: mindössze 2.3 lehetőséget teremt, amivel 29. a vonatkozó listán, harmincadik a várható gólokat tekintve (0.2), illetve azon négy válogatott egyike, amelyik még nem talált be a fordulás után.

„Sokat kell szenvedni a világbajnoki mérkőzéseken, megterhelő megbirkózni a ránk nehezedő nyomással – idézi a Fox Sports Tyler Adamset, az Egyesült Államok középpályását, aki csapatkapitányként vezetheti negyeddöntőbe a válogatottat. – Nagy lehetőség előtt állunk, hiszen győzelemmel a nyolc közé juthatunk. Csodálatos meccs vár ránk, mert Hollandia szerintem a végső sikerre esélyes nemzetek egyike.”

VILÁGBAJNOKSÁG, KATAR
NYOLCADDÖNTŐ

16.00: Hollandia–Egyesült Államok, al-Rajjan (Halifa Stadion) (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik