N. ZS.
2022.12.04 09:20 Frissítve: 2022.12.04 09:30

Vb 2022: gólerős támadósorában bízhat Gareth Southgate

Harry Kane mellett várhatóan Marcus Rashford és Phil Foden rohamozza a szenegáli kaput.

 

A szurkolók azt szeretnék, ha Gareth Southgate több lehetőséget adna Phil Fodennek (Fotó: Imago Images)
NS-szakértő
Előzőleg azt mondtam, hogy a csoportból biztosan továbbjut Anglia, de utána már nem várok tőle sokat. Szerencsésen alakult viszont a sorsolása, Szenegál nem a legerősebb ellenfél, úgyhogy legalább még egy kört lehet várni Gareth Southgate együttesétől. Arra számítok ugyanakkor, hogy Szenegál támad többet, szerintem az angolok óvatosabbak lesznek, taktikusabban, kevés kockázatot vállalva fognak játszani. A szenegáliak játékában jobban benne van a hibázás lehetősége és a könnyelműség, talán erre alapozhatnak az angolok. Wales ellen már jól futballoztak, de így is szoros meccset várok, amelyen a hosszabbítás sem elképzelhetetlen – tippem szerint Harry Kane-ék jutnak tovább.

GYEPES Gábor, 26-szoros válogatott védő

A bőség zavarával küzd Gareth Southgate, nem könnyű eldöntenie, hogyan állítsa össze három csoportmérkőzésen kilenc gólt szerző csapatának támadósorát a Szenegál elleni nyolcaddöntőre. Az egyértelmű, hogy Harry Kane lesz a középcsatár, a bal és a jobb szélre azonban több jó formában lévő játékos, Phil Foden, Marcus Rashford, Bukayo Saka és Raheem Sterling is eséllyel pályázik. A legbiztosabbnak Marcus Rashford helye tűnik, különösen a Wales ellen szerzett dupláját követően, és mivel azon a mérkőzésen a korábban a kezdőbe követelt Phil Foden is bizonyított, könnyen lehet, hogy ő is ott lesz a Szene­gál elleni kezdőcsapatban.

„Phil Foden igazi jolly joker, mindkét szélen és visszavont csatárként is tud játszani – dicsérte támadóját Gareth South­gate az ITV Sportnak. – Az első két csoportmérkőzésen nem kapott sok szerepet, de ez nem jelenti, hogy ne számolnánk vele komolyan. Bőven lesz még alkalma megcsillogtatni a technikai tudását.”

 VÉLEMÉNY
Aliou Cissé néhány napja lázas beteg, nem biztos, hogy ott lesz a mérkőzésen. Ez kissé megnehezítette a felkészülésünket, ám az edzéseket az iránymutatásai alapján tartottuk, és készen állunk Anglia ellen. Nagyszerű tett lenne bekerülni a negyeddöntőbe, s
egyáltalán nem lehetetlen. A játékosok többsége kellő tapasztalattal rendelkezik, az Afrikai Nemzetek Kupájának megnyerése óta pedig az önbizalomra sem lehet panasz.
Régis BOGAERT, Szenegál másodedzője a sajtótájékoztatón

Az angol válogatottban a támadósor mellett a védelem összetétele is állandó vita tárgya. John Stones helye belső védőként megkérdőjelezhetetlen, Harry Maguire viszont eleinte sokakban kételyt ébresztett. A Manchester Unitednél nehéz időket élő védő aztán minden kritikára rácáfolt, a csoportmérkőzéseken végig stabil teljesítményt nyújtott, Irán ellen még gólpasszt is adott.

„Sokszor kérdezik tőlem, hogy milyen mellette játszani, és csak jókat tudok róla mondani – nyilatkozta védőtársáról John Stones a The Athleticnek. – Teljesen kizárta a kritikákat, mintha más ember lenne a pályán. A Nemzetek Ligájában neki sem ment a nyáron, sok problémával küzdött, ehhez képest jó nézni, milyen stabil vele a védelem.”    

2023.01.05 21:56:56

Foci vb 2022 nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Nehéz összehasonlítani a 2022-es vb-aranyérmes argentin válogatottat az évtizedekkel ezelőtti csapatokkal.

2023.01.04 21:38:36

Foci vb 2022 nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. A gazdasági érdekek mindig legyőzik a szakmai indokokat.

2022.12.31 00:19:21

Foci vb 2022 nemzetisport.hu

ALAPVONAL. LUCIFER Hiú törekvés! Mert egyént sosem / Hozandsz érvényre a kor ellenében: / A kor folyam, mely visz vagy elmerít, / Úszója, nem vezére az egyén. / Kiket nagyoknak mond a krónika, / Azok mind, kik meghallották, mi a kor dala.