Vb 2022: frusztrációval és játékhiánnyal küzdenek a belga sztárok

SOMOGYI ZSOLTSOMOGYI ZSOLT
Vágólapra másolva!
2022.11.27. 11:40
null
Kevin De Bruyne (7) nem volt elégedett a belga csapat teljesítményével az első csoportmérkőzésen, de már vasárnap továbbjuthatnak (Fotó: AFP)
Egyszerű a képlet: ha a belgák győznek, tovább is jutnak az F-csoportból. Mondhatjuk, sokan várják ezt tőlük, de azért Marokkó különleges ellenfél.

 

A tízes mez kötelez – Anassz Zaruri kapta ezt a dresszt a marokkói kerettagok közül. Az angol Burnley légiósa ugyan nem lépett pályára az első, horvátok elleni mérkőzésen (0–0), mégis foglalkoznak vele a belga újságírók. A mai világban már nem meglepő, miért is: a futballista 2000-ben Mechelenben született, a Zulte Waregemben kezdett gyerekként, majd volt a Lommel és a Charleroi játékosa is. Tehetségére felfigyeltek, a belga U17-es, U18-as és U21-es válogatottban is szerepet kapott. Vagyis a belga futball nevelése – és most Belgium ellen készül. Mégpedig azért, mert a vb előtt a marokkóiak megkeresték – még a tízes dresszt is felajánlották neki –, és mert a szabályok erre lehetőséget adnak, most Marokkó színeit képviseli. A belga sajtó Nacer Chadli esetét citálja: a Tottenham korábbi játékosa is Belgium szülötte, ott nevelkedett, és a belga futball legendás alakja, a korábbi 86-szoros válogatott Eric Gerets csábította a marokkói válogatottba 2010-ben. Játszott is egy felkészülési meccsen Észak-Írország ellen, ám a belgák visszacsábították, és 66-szor szerepelt a „vörös ördögök” mezében.

Szóval, speciális a viszony a két nemzet között, Belgiumban az egyik legnagyobb lélekszámú kisebbség épp a marokkói – de az is érthető, ha a belgákat főleg saját sztárjaik érdeklik.
Közülük Kevin De Bruyne képviselte a csapatot a pénteki sajtótájékoztatón, amelyen szóba került: ingerültnek tűnt a Kanada ellen nehezen megnyert mérkőzésen (1–0).

„Nem reagálok mindig jól – ismerte el a 31 éves középpályás, amikor dühödt legyintéseire, széttárt karjára céloztak. – Az emberek talán azt várják, hogy minden mérkőzésen úgy teljesítsek, mint a klubomban, a Manchester Cityben, de ez egy másik csapat, más társakkal. Törekszem rá, hogy tökéletesen viselkedjek, hogy ne lehessen látni rajtam a feszültséget, ha nem megy a játék, de időnként elragadnak az érzelmek. Az a célom, hogy minél többet segítsek a válogatottnak. Igen, éreztem csalódottságot az első mérkőzésen, mert nem úgy ment a játék, ahogy szerettük volna, de ez előfordul.”

Kevin De Bruyne ilyen ember, tele van érzelemmel, néha szúrós tud lenni a stílusa – ezt Josep Guardiola, a futballista klubedzője mondta. A belgák karmestere a sajtótájékoztatón arról beszélt, boldoggá tette a hír, hogy a City 2025-ig hosszabbított a szakvezetővel, akivel szeret együtt dolgozni.

„Nagyon jól érzem magam a Cityben, ahol hat és fél éve a menedzserem, és nagyon világos, mit vár tőlünk – tért ki a manchesteri hírekre De Bruyne, és a számok alapján hihetünk neki: amióta Guardiola az edzője, 73 gólt szerzett, és 121 gólpasszt adott. A vb-re visszatérve pedig kitért arra is, mi a helyzet Romelu Lukakuval.

„Egyre jobban van, és remélem, már most bevethető lesz – jött a válasz. – Nagy segítség lenne, hiszen az ellenfelek nagyon félnek tőle, leköti a belső védőket, nagyobb terület jut a közelében lévőknek. Tudjuk, jó ideje nem tudott játszani, de nagyon sokat számít a jelenléte, ha a kispadról beszáll, arra is mindenki odafigyel.”

A harmadik sztár, akiről mindig szó esik: Eden Hazard. Róla De Bruyne azt mondta, mindenki tisztában van a képességeivel, de  „ha ilyen hosszú ideig nem játszol, az nehéz ügy”. Maga a Real Madrid szélsője is elismerte, az elmúlt két évben nyújtott produkciója alapján szerinte sincs helye a belga válogatottban, de korábban tett annyit a csapatért, hogy bízzanak benne.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik