Vb 2022: „A negyeddöntőig, vagy annál is tovább jutnánk” – a japán szövetségi kapitány

KRASZNAI BENCEKRASZNAI BENCE
Vágólapra másolva!
2022.12.02. 09:24
null
Hadzsime Morijaszu a japán népnek ajánlotta csapata spanyolok elleni győzelmét (Fotó: Getty Images)
Mint ismert, Japán óriási meglepetésre a németek után Spanyolországot is legyőzték a Katarban zajló labdarúgó-világbajnokságon, ezzel kiejtette a 2014-es vb-győztest, és megnyerte az E-csoportot. Japán szövetségi kapitánya, Hadzsime Morijaszu örömmámorban nyilatkozott a csütörtök esti, spanyolok elleni összecsapást (2–1) követően.

 

Egészen hihetetlen, de Japán úgy győzte le Spanyolországot, hogy mindössze 17.7 százalékban volt nála a labda. Ennyivel (vagy ennél kevesebbel) még egy nemzet sem tudott meccset nyerni a világbajnokságok történetében.

„A játékosok másik, új dimenzióba helyezték azt, hogy hogyan kell küzdeni világszínvonalon. Rekordot szeretnénk dönteni, a negyeddöntőig, vagy annál is tovább jutnánk” – idézte Japán szövetségi kapitányát, Hadzsime Morijaszut a FIFA.

A japánok valóban rekordot döntenének azzal, ha a negyeddöntőig jutnának, történetük során eddig háromszor jutottak nyolcaddöntőbe (2002, 2010, 2018), ott azonban mindig véget ért nekik a torna. A továbbjutásért ezúttal Horvátországon, a hétfő délután 16 órakor kezdődő mérkőzésen kellene túljutniuk – az összecsapást természetesen élőben követhetik honlapunkon.

Hadzsime Morijaszu a mérkőzésen történteket így értékelte a Reutersnek: „A világ egyik legjobb csapata, Spanyolország ellen játszottunk. Tudtuk, hogy nagyon nehéz pillanatok előtt állunk, és igazunk lett. Kaptunk egy gólt, ám a játékosaim kitartottak, és elképesztően kemény körülmények között kiemelkedően teljesítettek.”

A szövetségi kapitány a szurkolók felé is kifejezte háláját: „Nagyon sokan érkeztek Japánból, és meg többen voltak, akik otthonról szorítottak értünk. Nekik köszönhetjük, hogy így játszottunk. Nagyon örülünk a győzelemnek, a japán népnek szeretnénk felajánlani.”

Az MTI közléséből kiderül, hogy a hajnali 4 órás időpont ellenére a japán szurkolók megtöltötték azokat a tokiói bárokat, vendéglátó helyeket, ahol televízión nézhették a találkozót, majd a főváros nevezetes pontjain, így a világ legforgalmasabb gyalogos átkelőhelyének tartott Sibuja kereszteződésnél gyűltek össze. Kisida Fumio japán miniszterelnök is értékelte a továbbjutást, aki szerint a válogatott fantasztikus meccsen hatalmas eredményt ért el.

VILÁGBAJNOKSÁG, KATAR
CSOPORTKÖR, 3. FORDULÓ

E-CSOPORT
JAPÁN–SPANYOLORSZÁG 2–1 (0–1)

Al-Rajjan, Kalifa Stadion, 44 851 néző. Vezette: Victor Gomes (dél-afrikai)
JAPÁN:
Gonda – Itakura, Josida, Tanigucsi – Ito, Morita, Tanaka (Endo, 87.), Nagatomo (Mitoma, a szünetben) – Kubo (Doan, a szünetben), Maeda (Aszano, 62.), Kamada (Tomijaszu, 68.). Szövetségi kapitány: Hadzsime Morijaszu
SPANYOLORSZÁG:
Unai Simón – Azpilicueta (Dani Carvajal, a szünetben), Rodri, Pau Torres, A. Balde (Jordi Alba, 68.) – Gavi (Ansu Fati, 68.), Busquets, Pedri – Nico Williams (Ferran Torres, 57.), Álvaro Morata (Marco Asensio, 57.), Dani Olmo. Szövetségi kapitány: Luis Enrique
Gólszerző:
Doan (48.), Tanaka (50.), ill. Álvaro Morata (12.)

E-CSOPORT
November 23., 14.00
Al-Rajján,
Kalifa Nemzetközi Stadion
Németország–Japán 1–2
November 23., 17.00
Doha,
al-Tumama Stadion
Spanyolország–Costa Rica 7–0
November 27., 11.00
Al-Rajján,
Ahmad bin Ali Stadion
Japán–Costa Rica 0–1
November 27., 20.00
Al-Hor,
al-Bajt Stadion
Spanyolország–Németország 1–1
December 1., 20.00
Al-Rajján,
Kalifa Nemzetközi Stadion
Japán–Spanyolország 2–1
December 1., 20.00
Al-Hor,
al-Bajt Stadion
Costa Rica–Németország 2–4
AZ E-CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. Japán 3 2 1 4– 3 +1 6
2. Spanyolország 3 1 1 1 9– 3 +6 4
3. Németország 3 1 1 1 6– 5 +1 4
4. Costa Rica 3 1 2 3–11 –8 3
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik