Vb 2022: a Marca kevesli a Mateu Lahoz által kiosztott 17 lapot

Vágólapra másolva!
2022.12.11. 11:09
null
A Marca szerint Antonio Mateu Lahoznak nem voltak komolyabb hibái az argentin–holland negyeddöntőn (Fotó: Getty Images)
Mint ismert, feszült, izgalmas mérkőzésen Argentína tizenegyespárbajban búcsúztatta Hollandiát a katari vb negyeddöntőjében. A mérkőzés után a spanyol Marca megvizsgálta a 16 sárga és egy piros lapot kiosztó játékvezető, Antonio Mateu Lahoz teljesítményét, s mint írja, nem voltak komoly hibái, ugyanakkor mindkét csapatból egynél több labdarúgót is kiállíthatott volna.

A lap azt írja, Mateu Lahoz teljesítménye a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) kritériumai (büntetések, sárga lapok, szabálytalanságok) szerint jó volt, de a büntetéseket tekintve mégsem voltak annyira jók a döntései, mert a holland és az argentin csapatból is több futballistát kiállíthatott volna.

Mateu Lahoz a hollandoktól három játékost a pályán figyelmeztetett, közben az első félidőben történt dulakodás miatt a később duplázó Wout Weghorst a pályán kívül kapott sárga lapot, míg a tizenegyespárbaj után Denzel Dumfries két sárgát és így egy pirosat reklamált ki magának, s Noa Lang is kapott egy sárgát. Ezzel szemben az argentinoknál nyolc játékost „jutalmazott” sárga lappal a pályán, egyet meg azon kívül – a Lahoz által kiosztott 17 lap pedig világbajnoki rekord lett.

A Marca kiemelte, a játékvezető ügyesen alkalmazta, hogy a sok sérülés miatt a rendes játékidőben tíz percet hosszabbított, ugyanakkor a lap megjegyezte, Lahoz ugyan szigorú volt a sárga (vagy piros) lapokkal, ám ha még szigorúbb, egyedül maradt volna a pályán, s talán ez a legnagyobb kudarca.

A spanyol lap felvetette: ha már feszült a mérkőzés, meg lehet-e azt fékezni még több lappal, vagy jobb, ha megbékélő szellemben próbálja vezetni a meccset.

A lap írása hangsúlyozta, a 139 percnyi játékidő és a tizenegyespárbaj alatt Lahoznak nem voltak komolyabb hibái, és a szerzőt zavarja, hogy egyes játékosok saját teljesítményük helyett a játékvezetőre próbálnak koncentrálni.

John Castro cikkében kitért Lionel Messi Lahozt bíráló nyilatkozatára is, aláhúzva, az argentinnak számos találkozót vezetett már korábban, amikor még a Barcelona játékosa volt, s ezek a nyilatkozatok sokkal inkább szomorúsággal töltik el a játékvezetőket, mintsem haraggal.

VILÁGBAJNOKSÁG, KATAR
NEGYEDDÖNTŐ

HOLLANDIA–ARGENTÍNA 2–2 (0–1, 2–2, 2–2) – 11-esekkel 3–4
Loszaíl, Lusail Iconic Stadion, 88 235 néző. Vezette: Lahoz (spanyol)
HOLLANDIA:
Noppert – Dumfries, Van Dijk, Timber, Aké, Blind (L. de Jong, 64.) – Gakpo (Lang, 113.), De Roon (T. Koopmeiners, a szünetben), F. de Jong, Bergwijn (Berghuis, a szünetben) – Depay (Weghorst, 78.). Szövetségi kapitány: Louis van Gaal
ARGENTÍNA:
E. Martínez – Molina (Montiel, 106.), C. Romero (Pezzella, 78.), Otamendi, Li. Martínez (Di María, 112.), Acuna (Tagliafico, 78.) – Mac Allister, De Paul (Paredes, 66.), Enzo Fernández – Messi, J. Álvarez (La. Martínez, 81.). Szövetségi kapitány: Lionel Scaloni
Gólszerző:
Weghorst (83., 90+11.), ill. Molina (35.), Messi (73. – 11-esből)

A MÉRKŐZÉSRŐL BŐVEBBEN IDE KATTINTVA OLVASHAT!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik